ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
Nea Radio

Røros:

Flokk lager kontorstoler basert på ødelagte brøytestikker

HÅG Capisco puls laget av ødelagte brøytestikker

Etter en suksessfull test for å utforske hittil uutnyttede avfallsprodukter til nye produkter, har Flokk nå startet fullskala produksjon av kontorstoler laget av resirkulerte brøytestikker.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2022 kl 19:27

ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse
ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Annonse

Våren 2021 lanserte Flokks merkevare HÅG for første gang et begrenset opplag av den klassiske kontorstolen HÅG Capisco Puls, denne gangen laget av kasserte brøytestikker.

– Dette var en del av et prosjekt sammen med SINTEF der man ønsket å utforske nye, bærekraftige og lokale måter å bruke post-konsumer resirkulerte materialer for å lage vakre møbler, melder Flokk i en pressemelding.

Etter den vellykkede testen har storprodusenten utarbeidet et samarbeid med Våler Vekst (Norges største produsent av brøytestikker), Statens Vegvesen og en stadig større gruppe aktører som håndterer snøbrøyting rundt i Norge, deriblant Veidekke. Hensikten har vært å skape en jevn og bærekraftig materialstrøm av ødelagte brøytestikker som kan smeltes om.

Brøytestikker i plast får hard behandling av vær og vind, og prosjektet har gått ut på å få returnert de kasserte brøytestikkene. Råmaterialet av disse har blitt prosessert til mindre plastbiter som deretter har blitt smeltet om til komponenter til kontorstoler – helt uten andre tilsetningsstoffer.

Over de siste 12 månedene har dette samarbeidet sikret Flokk en første innsamling av 7.5 tonn råmaterialer, noe som gir 2800 HÅG Capisco Puls stoler.

Som en utvidelse av pilotprosjektet er dette materialet nå tilgjengelig på alle HÅG Capisco Puls produktvarianter. Grunnet den ulike sammensetningen av råmaterialer (ikke alle brøytestikker har samme farge), vil hvert års «kolleksjon» av plast ha variasjoner i fargen – en indikasjon på hvilket år stolen er fra. 2022 stolkolleksjonen har derfor en mørkere farge enn 2021 kolleksjonen, grunnet en høyere andel sorte brøytestikker. De brøytestikkene som ble samlet inn våren/sommeren 2022 vil være grunnlaget for kontorstoler som kommer på markedet høsten 2023.

Med stor deltakelse og engasjement blant entreprenører, og et jevnt høyt volum av brøytestikker som returneres, håper Flokk på å kunne tilby dette materialet på en større andel produkter. Muligheten til å kunne tilby 100% post-konsumer resirkulert plast kommer med en rekke fordeler, og er i overensstemmelse med Flokks 2030 bærekraftmål.

Christian Lodgaard, konserndirektør for design i Flokk sier det føles meningsfullt å gå jobb når man vet at man kan få et så stort volum søppel til å bli til høyt funksjonelle og vakre produkter.

Ivar Opås, daglig leder i Våler Vekst sier at av de 600 tonnene med plast brøytestikker som bedriften produserer hvert år, estimeres det at rund 30 prosent blir så skadet at de ikke kan repareres.

– Å finne en partner som Flokk som ikke bare hjelper oss å finne en nytteverdi i avfallsmateriell, men også skape kvalitetsmøbler, er akkurat den løsningen vi har sett etter. sier han.

HÅG Capisco Puls produseres ved fabrikken på Røros, og stolen er designet av den anerkjente norske designeren Peter Opsvik.

Nøkkelord

ANNONSE

Artikkelen fortsetter etter annonsen.