Nea Radio

Nea Radio

Sykefravær: Røros lavest i fylket

delvis

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Røros har den laveste sykemeldingsprosenten i Sør-Trøndelag. Holtålen har den største reduksjonen i sykefravær sammenlignet med fjoråret og følger hakk i hæl på Nav sin liste over "best i klassen".

Selbu har det høyeste sykefraværet av våre kommuner, Tydal er litt lavere, målt ved slutten av fjoråret.

Ved utgangen av 4. kvartal 2014 var det legemeldte sykefraværet i Sør-Trøndelag på 5,5 prosent. Snittet for landet er på 5,4 prosent. Røros hadde 4,4 prosent, Holtålen 4,6 prosent, Tydal hadde 5,2, mens Selbu lå over fylkessnittet med 5,8 prosent.

Sykefraværet i Sør-Trøndelag økte med 2,6 prosent mot samme periode i fjor. Stadig flere har en gradert sykemelding, og i Sør-Trøndelag er 27 prosent av de sykmeldte sykmeldt. Her ligger fylket over snittet for landet.

- Dette er en positiv utvikling som viser at flere i dag står delvis i jobb under en sykmeldingsperiode, sier Bente Wold Wigum, fylkesdirektør i Nav Sør-Trøndelag. Det er fortsatt en høyere andel kvinner som er delvis sykmeldt. Av de sykmeldte har nesten hver tredje kvinne og hver femte mann en gradert sykmelding.

Tidligere tilbake på jobb

Sykemeldte skal som hovedregel være noe i arbeid, eller i aktivitet som kan føre tilbake til arbeid, senest ved 8 uker fra sykmeldingsdato. Nav Sør-Trøndelag ønsker å sette søkelyset på forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, for å se hva som kan gjøres av tilrettelegging ute på arbeidsplassen. Målet er at flere kan jobbe litt i sykemeldingsperioden.

- Vi ser at det er en sammenheng mellom lengden på sykefravær og andelen som ikke kommer tilbake i arbeid etter avsluttet sykemeldingsperiode. Vi tror derfor det er viktig å gjøre en innsats tidlig i sykefraværsløpet, sier Wigum.

Erfaringer fra forsøk i andre fylker viser at kontakt med arbeidsplassen og kollegene i sykemeldingsperioden gir markant nedgang i det det samlede sykefraværet, samtidig som flere er delvis sykemeldt. I tillegg gir det også en positiv reduksjon i lengden på sykefraværet.

- Konsekvensen av en diagnose kan være ulik fra person til person, og arbeidsevnen kan variere. Dette må det tas hensyn til. Dersom det er mulig, og det legges til rette for det, tror vi de fleste vil oppleve det som positivt å holde tettere kontakt med arbeidsplassen. I neste omgang kan gjøre at den sykmeldte friskmeldes raskere, sier Wigum.

Røros og Agdenes har lavest sykefravær

I fjerde kvartal 2014 er det Røros og Agdenes som har det laveste sykefraværet med henholdsvis 4,4 og 4,5 prosent. Begge kommunene har en markant nedgang i fraværet sammenlignet med året før. Det høyeste sykefraværet er det Osen og Hitra som har med henholdsvis 7,2 og 7,1 prosent. I Hitra økte fraværet med over 18 prosent siste år. Sykefraværet øker mest i Åfjord, men kommunen har likevel et lavt sykefravær på 4,7 prosent. I Trondheim har et sykefravær under snittet for fylket og ligger på 5,2 prosent.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...