Nea Radio

Jøssåsen - bygda ingen ville ha

Foto: To merker langs veien mot Jøssåsen, med ikke mange meter imellom.

Se og hør et skråblikk på kommune- og fylkesgrensene rundt Jøssåsen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

 

Jøssåsen

Midt mellom Selbu, Hommelvik og Stjørdal ligger Jøssåsen. Stedet har flere ting som er spesielt, blant annet den flotte naturen og omgivelsene eller det faktum at Jøssåsen landsby er et bo - og arbeidsfellesskap for voksne mennesker med psykisk utviklingshemming. Det vi derimot skal fokusere på er de helt spesielle kommune- og fylkesgrensene rundt Jøssåsen.

 

 

 

Jøssåsen

Ser du på kartet vil du nemlig se at du passerer kommune- og fylkesgrensa mot Stjørdal og Nord-Trøndelag før du kommer til Jøssåsen. Området er nemlig omringet av to såkalte enklaver som betyr at selv om området ligger inne i Stjørdal og Nord-Trøndelag så hører det til Malvik kommune og Sør-Trøndelag.

 

 

Oppmåler i Selbu, Per Arne Aftret, blir med Nea Radio til Jøssåsen for å ta en nærmere titt på grensene og hvordan dette egentlig ser ut. Der møter vi Dorine van der Linden som tar oss med rundt i området for å se på noen av de mer spennende stedene.

 

Tore Rømo

I Stjørdal kommune er man klar over grensene, men bekymrer seg ikke mye over at en liten del av deres kommune er "tatt" av Malvik kommune. Teknisk sjef Tore Rømo forteller at området har blitt en kuriositet, men at det har liten praktisk betydning. Begge kommunene kunne laget et juridisk og byråkratisk mareritt ut av forholdene, men de holder seg heldigvis unna.

- Mitt inntrykk er at det fungerer for de som bor der, sier Rømo.

 

Odd Bjørkli

Ved kongelig resolusjon 14. juli 1911 ble det bestemt at flere gårder i og rundt Jøssåsen skulle overføres til Malvik herred. Saken hadde allerede pågått en stund lokalt, og ble på ingen måte ferdig selv om kongen blandet seg inn. Uenigheter om grunn, og kanskje viktigst skog, førte til at saken strekker seg helt til 1920. Lokalhistoriker Odd Bjørkli forteller at årsaken til overføringen var enkelt og greit skolebarn som allerede gikk på skole i Sneisen, men at problemene oppsto når det ble snakk om gårdskogen skulle følge med eller ikke.

 

Jøssåsen

 

Hør hele innslaget, med intervju her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...