Nea Radio

Gaupejakt fra 1. februar

Død gaupe. Foto: Tord Bretten.

Rovviltnemda har satt gaupekvoten for Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag til 21 gauper.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Rovviltnemda har satt gaupekvoten for Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag til 21 gauper.

Klima- og miljødepartementet har opprettholdt vedtaket etter klagebehandling.

Rovviltnemnda fattet 25. oktober 2016 vedtak om kvotejakt på gaupe i region 6, for vinteren 2017. Det er for områdene med mål om yngling av gaupe også satt begrensninger i hvor mange voksne hunndyr som kan felles.Flere organisasjoner klaget på vedtaket og mente kvoten var satt for høyt. Klima- og Miljødepartementet har nå avgjort saken og kommet til at klagene ikke tas til følge. Dermed blir det gaupejakt i hele fylket fra 1. februar.

Startkvoten for kvotejaktsområder som ligger helt eller delvis i Sør-Trøndelag fylke er fordelt som følger:

Området med mål om yngling av gaupe i Sør-Trøndelag: 2 gauper.

Hunndyrkvoten for området er 1 voksen hunngaupe

(Området omfatter kommunen; Hemne, Snillfjord, Agdenes, Orkdal, Meldal, Midtre-Gauldal, Melhus, Skaun, Klæbu, Trondheim, Malvik, Selbu og de deler av Holtålen og Tydal som er innenfor området med mål om yngling av gaupe slik det er definert i forvaltningsplanen for fredet rovvilt i region 6).

Området uten mål om yngling av gaupe i Sør-Trøndelag (bortsett fra Fosenhalvøya): 3 gauper (Området omfatter kommunen; Oppdal, Rennebu, Røros og de deler av Holtålen og Tydal som er utenfor området med mål om yngling av gaupe slik det er definert i forvaltningsplanen for fredet rovvilt i region 6):

Fosen halvøya:4 gauper

(Området omfatter følgende kommuner i Sør-Trøndelag; Ørland, Rissa, Bjugn, Åfjord, Roan, Osen samt deler av Nord-Trøndelag.)

Nærmere informasjon om grensedragningen mellom områdene med mål om yngling av gaupe og områdene uten mål om yngling av gaupe i kommunen Tydal og Holtålen finner du her.

Reservekvote

Rovviltnemnda kan i tillegg til startkvoten i løpet av jakta vurdere å tildele hele eller deler av en reservekvote på inntil fire dyr. Klima- og miljødepartementet har presisert at reservekvoten kun kan tas i bruk dersom ny kunnskap om bestanden fra Rovdata tilsier at slik bruk er forsvarlig og nødvendig for å komme ned mot bestandsmålet for regionen. Dersom det blir vurdert å være grunnlag for å benytte hele eller deler av reservekvoten kan inntil to dyr av denne være voksne hunndyr.

Gaupe påkjørt i Melhus

Etter at Rovviltnemnda fattet vedtak om kvotejakt er det påkjørt en voksen hanngaupe i Melhus kommune 20.12.16. Ettersom påkjørsel regnes som irregulær avgang skal dette dyret trekkes fra den vedtatte jaktkvoten for området jf. rovviltforskriften § 7. Gjenværende kvoten for området med mål om yngling av gaupe i Sør-Trøndelag er følgelig 2 dyr ved jaktstart.

Nærmere informasjon til jegerne:

Alle som deltar i kvotejakta på gaupe plikter å gjøre seg kjent med hvilket kvotejaktsområde deres jaktterreng er en del av, samt å holde seg løpende oppdatert på om det er gjenværende kvote for området under jakten. Oppdatert informasjon om gjenværende kvote for gaupe i Sør-Trøndelag vil fra jaktstart fås på telefon: 73 19 92 28.

Felling eller forsøk på felling skal umiddelbart meldes til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag på telefon; 900 65 298, og nærmeste politimyndighet, jf. § 16-17 i forskrift om forvaltning av rovvilt. Alle skudd som løsnes mot gaupe skal meldes til ovennevnte instanser snarest, også bomskudd.

Felling av gaupe skal varsles Statens naturoppsyn på telefon; 468 99 505. Felt gaupe skal fremvises for Statens naturoppsyn for umiddelbar kontroll, merking og prøvetaking. Skuddstedet skal kunne påvises.

Gaupe er kategorisert som storvilt og aldersgrensen for å drive jakt på gaupe er 18 år. Retten til å jakte på gaupe tilhører grunneier. Av våpen er det er tillatt å bruke hagle eller rifle. For jakt med rifle kreves det at jegeren har bestått skyteprøve for jaktåret 2016/2017. Jegeravgift må være betalt for inneværende jaktår.

Jakten avsluttes når kvoten for området er fylt, eller seinest 31. mars 2017, som er jakttidsrammen for gaupe.

Meld fra om observasjoner

For at vi skal ha best mulig oversikt over gaupebestanden i fylket er det viktig at familiegrupper blir registrert. Fylkesmannen vil derfor oppfordre alle om å melde fra om synsobservasjoner eller sporobservasjoner av flere gauper i lag i perioden frem til 1. mars. Meldinger om observasjoner sendes til nærmeste SNO-rovviltkontakt, eller via www.skandobs.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...