Nea Radio

Fra Røros til Karasjok

Vaino trives på Sametingtet

STORSALEN: Vaino foran Sametingets plenumssal, som er formet som et lavvoformet amfi for møtene i samenes folkevalgte forsamling. Foto: Per Magne Moan

Men savner familien og damelaget til Brekken il.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2020 kl 18:48

Vaino Rensberg er for mange kjent fra Norge Rundt, Norge i Dag og nyhetene på NRK Sápmi.

Sist sommer fikk hun et tilbud hun ikke klarte å takke nei til, og denne vinteren har hun jobbet som kommunikasjonsrådgiver i Sametinget.

Det betyr også at hun også har flyttet kontorsted fra Trevarefabrikken i Ol-Kanelesaveien på Røros, til Karasjok.

– Det var vel på tide å prøve noe nytt da, og så er jeg ikke ferdig med å jobbe i det samiske miljøet. Og så har jeg jo fått en veldig veldig fin jobb i Sametinget, sier hun.

Mye likt

Hun trekker fram likhetene mellom Røros og Karasjok, som begge har lange vintre med forholdsvis likt klima og mye snø. Men i motsetning til Røros, så har Karasjok hatt lengre perioder med minusgrader langt nede på trettitallet også denne vinteren.

RØROSINGER I SAMETINGET: Vaino Rensberg og direktør for Sametinget, Rune Sverre Fjellheim. Også sistnevnte har familiebånd til Røros.

Fantastiske lokaler

Tirsdag tok hun imot Nea Radio i det fantastiske bygget som huser Sametinget.

Hun innrømmer at mørketida har vært uvant og at hun savner Røros på enkelte områder.

– Det er klart man savner familie og venner, sier hun. Like så fotballaget til Brekken IL, men hun føler seg sikker på at damelaget klarer seg fint uten henne den kommende sesongen.

Reineier

Som reineier savner hun også det miljøet, men har satt bort driften av flokken til familiemedlemmer - i alle fall for en stund.

Nylig var hun i reisefølget til Sametingspresident Aili Keskitalo da hun besøkte Røros. Slik sett fikk hun seg en etterlengtet tur hjem.

Neste gang hun vender nesen hjemover, blir til påske.

Hør intervju med Vaino her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...