Nea Radio

Samisk mat på kjøkkenet:

– Det har vært en helt fantastisk reise

SILING AV BLOD: Nysilt blod må til når det skal lage blodpannekaker. Kokkene på sykehuset har selv vært med Hilde til slaktetrøa for å være med på hele prosessen. Blant annet var de der med på å tappe blodet som brukes til blodpannekakene. Foto: Anita Sivertsgård

En gang i uka får alle beboere ved sykehjemmene og brukere av hjemmetjenesten i Røros kommune servert samisk tradisjonsmat.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Hilde Danielsen er ansatt som kokk i et delprosjekt til prosjektet samisk helseteam, som skal være med å sikre gode og likeverdige helsetjenester til den samiske befolkninga i kommunen.

– Vi er med på kjøkkenet her på Røros sykehus, for å overføre kunnskap om de samiske mattradisjonene, sier Hilde Danielsen.

Nysilt blod på vei opp i pannekakerøra. Foto: Anita Sivertsgård

Sunt kosthold er god medisin

Her lager de alle slags mulige samiske retter som går ut til institusjonene i Røros kommune, og maten går ut til alle beobere, enten de har samisk bakgrunn eller ikke.

– Den samiske mattradisjonen er et veldig sunt kosthold. Det gjelder både reinskjøtt og blodmaten vi lager, sier Danielsen.

Det er store rører som skal til for at alle skal få en smak av den samiske tradisjonsmaten. Foto: Anita Sivertsgård

Hun forteller at tilbakemeldingene på prosjektet har vært gode, og kanskje spesielt fra de samiske brukerne som får sine gamle tradisjoner inn i hverdagen.

– Man får noe som man kjenner, og det er en trygghet, sier Danielsen.

Fantastisk reise

Danielsen jobber til daglig som kokk i nordsjøen, og forteller at det har vært fint å få jobbe med institusjonskokkene.

– Det har vært en helt fantastisk reise, for de har vært så positive. Det har bare vært en glede å være med her, sier hun.

Hilde Danielsen lærer Randi Buseth Aas å bake samisk brød, Laejpie. Foto: Anita Sivertsgård

Prosjektet med samisk mat skal først og fremst gå til september 2022, men i tillegg jobbes det med å få denne maten fast inn på menyen på Røros.

Hør intervjuet med Hilde Danielsen her:

Den 6. februar ble den første matutleveringen av samisk mat og siden da har det vært reinsdyrkjøtt på menyen en gang i uka. Kok-kjøtt, grønnsaksuppe med reinsdyrboller, reinskav, reinshakk, lapskaus, reinsdyrpølse og reinsdyrburger er noe av det som har blitt servert.

KJØTTSUPPE MED REINSKJØTT: Kokkene Mette Kirkhus og Marte Moe er godt i gang med å skjære opp reinskjøtt som etterhvert skal opp i kjøttsuppa. Foto: Anita Sivertsgård

Spennende prosjekt for institusjonskokkene

Kjøkkenleder ved Røros sykehus Randi Buseth Aas er den som har bidratt for å få dette på menyen og får sammen med resten av sitt kokketeam nå opplæring i å lage samiskmat.

– Det var ja umiddelbart. Det er veldig interessant å få inn tradisjonsmat på kjøkkenet. Det er noe vi brenner for ellers også, ikke bare i forhold til samiske mattradisjoner. Det å ta den gamle kulturen tilbake igjen og omsette den til storhusholdning, det er et veldig artig. Det er stor stas å være en del av dette prosjektet og alle på kjøkkenet er så positive og klar for å bidra til å få det til, sier Randi Buseth Aas.

Hør intervjuet med Randi Buseth Aas her;

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...