Nea Radio

Fylkesmannen: - Best med kommunesammenslåing

- Fortsett dialogen med tanke på kommunesammenslåing, var budskapet til Alf-Petter Tenfjord ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Foto: Nils Kåre Nesvold.

- Røros, Holtålen og Os står sterkere sammen enn hver for seg. Jeg vil utfordre dere til å fortsette dialogen med tanke på kommunesammenslåing. Det var hovedbudskapet til Alf-Petter Tenfjord hos Fylkesmannen under et felles formannskapsmøte for de tre kommunene mandag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Røros, Holtålen og Os står sterkere sammen enn hver for seg. Jeg vil utfordre dere til å fortsette dialogen med tanke på kommunesammenslåing. Det var budskapet til leder for kommunal og samordningsstaben hos Fylkesmannen, Alf-Petter Tenfjord, under et felles formannskapsmøte for Holtålen, Røros og Os mandag.

Han sa videre at Røros, Holtålen og Os vil kunne bli en såkalt "tyngdepunktskommune".

Vanskelig å stå alene

-  Å fortsette som egen kommune vil ikke bli som i dag. Samarbeid er bra er ingen enkel vei å gå, sa Tenfjord under sin presentasjon.

Han var tydelig på at kommunene står sterkere sammen enn hver for seg.  Fylkesmannen mener Holtålen bør gå sammen med Røros.

- Det er stor sårbarhet ved å stå alene og dere bør fortsette samtalene fram mot årsskiftet, mener Fylkesmannen.

Må vurdere standpunktene på nytt

Alf-Petter Tenfjord ba politikerne vurdere standpunktene sine på nytt.

- Den strategiske tenkningen må gjøres nå. Dere må være god på strategiske grep for å takle dette, sa Tenfjord, og viste at ved kommunesammenslåing vil de tre kommunene blant annet få et engangstilskudd på 35 millioner kroner og betydelige innsparinger i administrasjon.

Tenfjord roste Holtålen og Røros for å ha jobbet godt for å komme ut av Robek.

- Men dere har fortsatt et utsatt økonomi, la han til. Tenfjord sa videre at det er tidkrevende å jobbe interkommunalt.

- Å jobbe interkommunalt kan også være skjørt, og dere går en usikker vei videre, sa Tenfjord.

Han mener kommunene får utfordringer som de kanskje ennå har sett:

Stram økonomi i Holtålen

Rådmennene i Holtålen, Røros og Os gjennomgikk de økonomiske utfordringene for de neste åra. Og det var et dystert bilde de tre rådmennene presenterte.

Rådmann Marius Jermstad tok for seg utfordringene for Holtålen framover.

Med et resultatkrav på 1,5 millioner kroner i 2018 og 2 millioner i 2019 og 2020, blir det en manko på 1,35 millioner i 2018, 5,5 millioner kroner i manko i 2019 og en manko på 7,5 millioner kroner i 2020.

- Vi kan ikke drive med det vi driver med i dag enten vi slår oss sammen eller ikke, sa Jermstad.

Gruer seg for neste år

Også rådmannen i Røros, Bernt Tennstrand er bekymret for økonomien de tre neste åra.

- Jeg har allerede begynt å grue meg for å legge budsjett for 2018, sa han.

Neste år får Røros redusert handlingsrommet med 2 millioner kroner, i 2018 og 2019 blir det et handlingsrom på 6 millioner kroner for hvert år.

- En kommune som er på vei ut av Robek, står i fare for å gå inn i Robek igjen, sa Tennstrand.

Han sa at Røros har store utfordringer med fortsatt høye driftskostnader og for lav effektivitet enkelte steder. Videre sliter Røros med høye investeringer og stort låneopptak som belaster driftsbudsjettet og har ingen eller få fondsmidler tilgjengelig. Samtidig er det ventet vekst i ressurskrevende tjenester. Det arbeides kontinuerlig med nedbemanning og omplassering. Kirkelånet belaster også Røros kommune med omlag 3,5 millioner kroner.

- Videre har Verket Røros økte utgifter. Det er en verkebyll som vi jobber med, og det er ikke lett å få økonomien ved Verket til å gå rundt, sa Tennstrand.

Røros har også barnehagene stort merforbruk og trenger en større omstilling.  Rådmannen sa at det må arbeides med velferdsteknologi og om hvordan bli ledende og komme i front.

- Dette må løses i regionen dersom vi ønsker å henge med, sa Tennstrand. Han understreket også at ingen kommune må tape på at man inngår et interkommunalt samarbeid.

Også rådmannen i Os, Arne Svendsen, sa at kommunene må tenke større framover.

- Ordførerne må informere innbyggerne

Under debatten ba gruppeleder i Holtålen Arbeiderparti, Tore Børresen, ordførerne gå ut og fortelle innbyggerne hva som blir konsekvensene framover.

- Jeg tror ikke folkeavstemningen, der folk stemte med hjertet, ble riktig i forhold til utfordringene vi står overfor, sa Børresen.

Flere av formannskapsmedlemmene sa at kommunene står overfor store utfordringer framover og mente ordførerne må fortelle innbyggerne hvor dramatisk situasjonen er.

- Det er ikke enkelt å overkjøre folket, men det er en trend blant innbyggerne at de er mer positive til sammenslåing, sa ordfører i Holtålen, Jan Håvard Refsethås.

- Vi skal ikke snakke om omkamp. Det handler om å gi riktig informasjon. Da skjer det kanskje noe blant innbyggerne, sa Tore Børresen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...