Nea Radio

Flyplassjef Gudbrand bygde nytt tårn og mistet jobben

Gudbrand Rognes ved foten av det 29 meter høye nye flytårnet på Røros. Foto: Per Magne Moan

Sjefsflygelederen og flyplasssjefen på Røros har ledet jobben med å gjøre seg selv overflødig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Røros skyline har fått et nytt kjennemerke. Et 29 meter høyt kontrolltårn er satt opp på vestsiden av flyplassen.

– Det er jo teknologiutvikling i vår bransje også, sier lufthavnsjef og sjefsflygeleder ved Røros Lufthavn, Gudbrand Rognes.

Skal fjernstyres fra Bodø

Mandag kunne han vise fram det nye kontrolltårnet som skal erstatte de tradisjonelle tårntjenestene ved flyplassen. Han sier det er litt spesielt å ha ledet byggingen av installasjonen som rett og slett gjør han selv overflødig.

– Det er selvsagt litt ambivalent. I 19 år har jeg vært Tobias i tårnet på Røros og jeg har kolleger som og har familier her. Men utviklinga ruller inn over oss uansett om vi liker det eller ikke så vi må gjøre det beste ut av situasjonen, sier Gudbrand Rognes som selv har fått ny jobb som flygeleder på Værnes. Denne stillingen har han for tiden permisjon fra for å kunne fullføre ombyggingsprosjektet ved Røros

Lufthavn.

Foto: Per Magne Moan

Når det kommer til det nye tårnet på Røros, så skal det nå settes opp mye teknisk utstyr.

– Det skal etter hvert monteres avansert kamerateknologi som kan se gjennom tåke, nedbør og mørke for de som etter hvert skal drive denne tjenesten. I løpet av mai 2021 skal det hele være testet ut og ferdig utviklet. Det samme skal mannskapene som skal betjene luftrommet og tjenestene være. Og da skal det gamle tårnet tas ut av drift og det nye senteret man har bygd i Bodø skal ta over driften.

Minst like trygt som før

Selv om mennesker nå erstattes av datamaskiner og fjernstyrte tjenester, så er Rognes overbevist om at det også i fremtiden er sikkert å fly til og fra Røros.

– Det er Kongsberg som produserer teknologien og når vi ser hva Kongsberg har klart å produsere i militær sammenheng i mange tiår, så får man dette til å virke. Det er jeg helt sikker på, sier han.

Det er de som i dag jobber som flygeledere på Røros som blir rammet av automatiseringen. Dette utgjør 3.4 årsverk fordelt på tre flygeledere.

Hør intervju med Gudbrand Rognes her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...