Annonse
Nea Radio

Flere fiskevann i Hessdalsfjellene rotenonbehandles i sommer

Geir Morten Granmo i gang med el-fiske i Øyungen. Foto: Marit Skancke

Funn av ørekyte krever brutal behandling.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse
Annonse

Ålen Fjellstyre bekrefter fredag at det ser ut til at Korstjønna og Bergtjønna vil bli rotenonbehandlet i løpet av august, for å hindre spredning av ørekyte ned til Elgsjøen og videre nedover til Øyungen og Hessja.

De siste dagene har mannskaper fra fjellstyrekontoret i Holtålen undersøkt flere vann og vassdrag tilknyttet Øyungen og Elgsjøen.

Sjekker Øyungen

Fjelloppsynsmann Geir Morten Granmo sier dette ble gjort fordi det i fjor høst kom melding om at det også var sett stim av ørekyte ved Bubekken i Øyungen.

– Dette var såpass sent på høsten at vi ikke fikk undersøkt dette da, men i går gjennomførte fjelloppsynet el-fiske i de nedre delene av Bubekken samt nærliggende strandsone. Samtidig ble det også gjennomført el-fiske i bekken som renner mellom Elgsjøen og myra sør for Korstjønna samt i nærliggende strandsone i Elgsjøen, sier han.

Her letes det etter ørekyte i Bubekken Foto: Marit Skancke Langen

Det ble ikke funnet ørekyte på noen av disse lokalitetene, noe som var et viktig resultat for at rotenonbehandlingen skal kunne gjennomføres.

– Om det hadde blitt påvist ørekyte i Elgsjøen eller Øyungen ville behandlingen av Korstjønna og Bergtjønna blitt avlyst, sier Granmo.

Åpner for garnfiske

Planen nå er at rotenonbehandling av Korstjønna og Bergtjønna vil foregå i tidsrommet 25. - 27. august.

Før den tid åpner Ålen fjellstyre for fritt garnfiske for innenbygdsboende i både Korstjønna og Bergtjønna fra dags dato og fram til 20 august.

– Dette gjør vi for å prøve å få tatt opp mest mulig av fisken før rotenonbehandlingen. Det betyr at alle innenbygds som har løst garnkort kan sette inntil fem garn per fisker og natt i begge tjønnene i hele resten av juli og fram til 20 august. Det er ingen maskeviddebestemmelser, sier Granmo som oppfordrer fiskere å melde fra slik at de kan styre fisketrykket dersom pågangen skulle bli stor.

Han ber også fiskere sende inn fangstrapport.

Hør intervju med Geir Morten Granmo her:

Nøkkelord