Nea Radio

Elektrifisering av Røros- og Solørbanen nærmere en realitet

– Vi håper dette markerer startskuddet for en fullverdig elektrifisering av hele jernbanestrekningen, sier Rørosordfører Isak Veierud Busch

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2020 kl 12:06

Bane NOR er i god gang med å planlegge for oppstart for et anlegg som skal stå klart om seks år.

Formålet med elektrifiseringen er å legge til rette for økt godstransport på banen gjennom reduserte transportkostnader, bedre utnyttelse av skogressurser i innlandet, reduserte klimagassutslipp, og at jernbanenettet gjøres mer fleksibelt.

– Det er særlig skognæringen som vil ha nytte av en elektrifisering av Solør- og Rørosbanen til sine transporter fra flis- og tømmerterminaler langs Dovrebanen, Rørosbanen og Solørbanen, sier Bane NORs prosjektleder i planprosjekter Waqas Shabir Ahmed i en pressemelding.

Mange av disse mottakerne ligger i hovedsak i Sverige. Godstransport på andre forbindelser er også aktuelt. Røros- og Solørbanen benyttes også for godstransport mellom Alnabru og Trondheim i tilfeller der Dovrebanen er stengt.

Skognæringen og jernbanen

Norges skogeierforbund opplyser at godstrafikken for tømmer og flis nesten tredoblet siden 2010. Både treindustrien og transportører har basert seg på jernbanen som veien ut av skogen. Målet er å øke også annen godstrafikk.

En mer fleksibel jernbane vil bidra til å nå disse målene. I dette prosjektet skal 125 km jernbane elektrifiseres i åtte kommuner. I tillegg kommer elektrifisering av Elverum stasjon, nye krysningsspor og nye tilsvinger.

FORNØYD: Rørosordfører Isak Veierud Busch mener det er bra at dette arbeidet nå kommer i gang i tråd med gjeldende Nasjonal Transportplan. Foto: Per Magne Moan

Rørosordføreren er fornøyd

Styreleder i Jernbaneforum for Røros-og Solørbanen og ordfører i Røros, Isak Veierud Busch er fornøyd med

utviklingen.

– Det er veldig bra at dette arbeidet nå kommer i gang i tråd med gjeldende Nasjonal Transportplan. Dette er et arbeid som etter vårt syn er langt på overtid, og det er viktig at arbeidet for elektrifisering av hele Rørosbanen så snart som mulig fortsetter med full styrke, sier han og mener en elektrifisering av jernbanen er en investering i infrastruktur som vil være avgjørende om Norge skal nå sine mål om kutt i klimagasser, og vil også kunne bidra til mer effektiv transport, lavere klimaavtrykk og lavere kostnader for eksportindustrien i innlandet.

– Vi håper dette markerer startskuddet for en fullverdig elektrifisering av hele jernbanestrekningen, sier Veierud Busch

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...