Annonse
Nea Radio

Believe me baby, dette var uforglemmelig

DYKTIGE RØROSELEVER I MUSIKKTEATRET BØR BØRSON. Foto Elin Viken

7. klassinger fra Røros med storslagen oppsetning av Bør Børson Jr

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Når 53 barneskole-elever samles til musikkteater blir det enten kaos eller uforglemmelig.  Oppsetningen av Falkbergets Bør Børson i Storstuggu ble av det uforglemmelige slaget.

Med alle 7. klassinger fra Glåmos, Brekken og Røros medvirkende, ble dette en sjeldent gripende kulturopplevelse. Spilleglede, sangtalent og strukturerte ungdommer gjorde sitt til mange foreldre og andre publikummere ble svært rørt.

Instruktør Unni Ryen hadde viselig fordelt hver hovedrolle til flere aktører. Elevene spilte noen scener hver, før de overlot stafettpinnen til nestemann. Dette var med å gi forestillingen en dynamikk som faktisk hevet den. Spesielt i hovedrollen som Bør ga det svært positive utslag. Vi fikk rett og slett 4 forskjellige tolkninger av rollen. Tolvåringene viste fram Bør som bygdeoriginal, forretningmann, sjarmerende trønder og en raus kar fra bygda. Også i de andre hovedrollene fikk flere elever vist seg ved at de byttet på. Optimalt og sikkert ønskelig både fra skolens og publikums ståsted.

Selv om noen var flinkere enn andre til å synge, tok andre igjen i spillingen sin. En utrolig trygghet blant skuespillerne gjorde at de også hadde overskudd til å briljere. De aller fleste scenene kunne ikke voksne profesjonelle utført bedre, det var til tider en fryd å se på.

Hverken på premieren eller på formiddagsforestillingen på torsdag kunne vi se at elevene bommet på entreer, glemte tekst og eller andre ting vi forventer at en gjennomsnittlig 12 åring gjør. Denne disiplinen som elevene utviste, løftet forestillingen og gjorde den til noe mer enn en skoleforestilling.

Scenografien var enkel og virkningsfull. Hovedelementet var et bakteppe der gamle bilder ble vist fram. En kjøpmannsdisk ble samlingspunktet i bygda, to enkle hvite stoler ble til en nobel kafe i Oslo og enkle grener ble til en skog. Bruken av effekter må kanskje være virkningsfull og effektiv med så mange ungdommer rundt om, og den fungerte godt i settingen.

Slutt-tablået med bryllupet i Torsøien var et flott eksempel på at scenografi også kan skapes av skuespillere. 53 disiplinerte ungdommer laget en formasjon som illustrerte et festbord. Enkelt og flott gjort.

Forestillingen ble spilt tett opp mot Falkbergets originalmanus slik vi kjenner det fra filmen med Rolv Wesenlund i hovedrollen. Både voksne og barn ble presentert for store doser av humor. Vi lo med og ikke av spillingen og vi lo av teksten. Barna i salen lo andre plasser enn de voksne. Slik skal en familieforestilling være, noe for alle. Det var dette Knutsen og Ludvigsen var så gode til i sin tid.

Skoleforestillinger er vanligvis stort sett bare likt av forutinntatte foreldre og slektninger -denne oppsetningen burde derimot vært vist for hele Norge. Ja til kultureksport, ja til flere samarbeidsprosjekt i Røros-skolene.

Noen av de som spilte hovedrollene var nesten i ekstase etter formiddagsforestillingen torsdag:

David Riddervoll, Julia Rian, Jenny Nørbech Uren, Martin Wahl, Amlie Sivertsgård Holmgren, Ibrahim Mahajev, Ingrid Tronsmoen Bakken, Trine Engan Lien og Jakob Dille har hatt en utrolig flott opplevelse med skuespillet:

David Riddervoll, Julia Rian, Jenny Nørbech Uren, Martin Wahl, Amlie Sivertsgård Holmgren, Ibrahim Mahajev, Ingrid Tronsmoen Bakken, Trine Engan Lien og Jakob Dille. Foto Elin Viken

Se flere bilder under intervjuene

Instruktør Unni Ryen og rektor Martin Løwø ved Røros Skole er begge utrolige stolte over det eleven og skolene har fått til:

 

Annonse