Nea Radio

Rekordsatsing på forskning på senskader

Fredag delte Kreftforeningen ut 30 millioner kroner til åtte forskningsprosjekter. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen

Kreftforeningens bøsseaksjon Krafttak mot kreft 2018 hadde senskader som tema. Aksjonen fikk inn 30 millioner kroner til forskning på senskader etter kreftbehandling. Fredag delte Kreftforeningen ut midlene til åtte forskningsprosjekter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Kreftbehandlingen må videreutvikles slik at den gir minst mulig bivirkninger og senskader, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.
 
Fredag delte Kreftforeningen ut 30 millioner kroner til forskningsprosjekter som har som mål å gjøre nettopp det. Aldri før har Kreftforeningen hatt en så stor enkelbevilgning på forskning på senskader etter kreftbehandling. 
 
– Over en kvart million nordmenn lever med eller etter kreft, men å overleve er ikke det samme som å leve. Minst 1 av 3 lever med senskader av varierende grad. Vi vet at mer forskning vil føre til at færre får langvarige skader av behandlingen. Derfor er denne satsingen så viktig, sier Ryel.
 
Hvert år får nesten 34 000 personer kreft i Norge. Stadig flere overlever kreft. Det betyr også at senskader vil ramme flere i årene som kommer. Midlene Kreftforeningen nå gir til forskning er penger fra bøsseaksjonen Krafttak mot kreft i 2018.
 
– Jeg vil gi en stor takk til alle som har gitt på våre bøsser. Vi er veldig ydmyke over at folk over hele landet velger å gi til vår sak. Folk engasjerer seg og gir så det monner. Det gjør de fordi de har tro på betydningen av ny kunnskap. Kunnskap som kan kurere kreft, gi bedre diagnose og bedre behandling, sier Ryel.
 
Senskadeprosjektene som nå får støtte spenner fra sammenhengen mellom fysisk aktivitet og senskader, og psykologiske tiltak for å forebygge senskader, til hjernetreningsmetoder.
 
De åtte prosjektene som mottar støtte er:

- Camilla Hanquist Stokkevåg ved Haukeland universitetssykehus får 2 millioner kroner til å forske på hvordan protonterapi kan bidra til å bevare kognitiv funksjon hos barn etter strålebehandling.

- Guro Giskeødegård ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet blir tildelt 4 millioner kroner for å forske på betydningen av tarmflora og forbrenning i utviklingen av senskader.

- Tormod Nilsen ved Norges idrettshøgskole får 5 151 500 kroner for å forske på trening som kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer hos kreftoverlevere.

- Sigmund Andersen ved Norges Idrettshøgskole får 2 243 000 kroner for å forske på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og senskader hos barnekreftoverlevere.

- Silje Reme ved Universitetet i Oslo blir tildelt 5 459 000 kroner. Hun skal forske på effekten av psykologiske tiltak for å forebygge senskader etter brystkreftbehandling.

- Inger Larsen ved Kreftregisteret får 2 630 000 kroner til et forskningsprosjekt som gjennom pasientrapporteringer skal gi bedre behandling og oppfølging av tarmkreftpasienter.

- Trude Reinfjell ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet får 4 561 000 kroner. Hun skal undersøke effekten av en hjernetreningsmetode hos voksne behandlet for leukemi i barneårene.

- Hege Haugnes ved Universitetssykehuset Nord-Norge får 3 955 500 kroner for å kartlegge bivirkninger etter behandling for prostatakreft i Nord-Norge og for etablere en biobank.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...