Norges eldste jerv bor i Bymarka i Trondheim

Jervespor Bosbergheia mars 2017. Foto: Jarl Koksvik

DNA-analyser av skitprøver bekrefter at jervetispa i Bymarka i Trondheim fortsatt holder stand. Hun har nå blitt rekordgammel.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Jervetispa, kjent som Jervtrud, Bymarkajerven, Vaffeljerven eller «Ind50», ble første gang registrert i Spekedalen i Hedmark fylke i 2001. Allerede tidlig påfølgende vinter dukket de første spormeldingene opp fra Bymarka i Trondheim, og jervetispa er siden registrert med jevne mellomrom gjennom DNA-analyser av innsamlete prøver i området.

Ferske DNA-analyser gjennomført av Rovdata bekrefter at hun fortsatt er i området.

Minst 18 år gammel

– Vi har analysert skitprøver funnet på Bosbergheia 29. mars i år og prøvene viser seg å stamme fra den omtalte Bymarkajerven, også kalt «Ind50». Dette er ei jervetispe som nå er minst 18 år gammel, og kanskje eldre. Dette er den eldste kjente alderen på en viltlevende jerv i Norge, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Den forrige rekorden tilhørte ei tispe på 17 år, som ble felt i Meldal i 2010.

Uvanlig historie

Det er ikke påvist andre jerver i Bymarka-området, så alt tyder på at den eldre tispa lever som ensom jerv i området. Dette er ett av flere bemerkelsesverdige fakta i historien om Bymarkajerven.

– Hun ble første gang registrert i en ekskrementprøve samlet inn i forbindelse med et hiuttak i Hedmark våren 2001. Tispa hadde den gang etablert seg med eget revir, hvor hun altså fødte et valpekull samme året. Valpene ble tatt ut, mens tispa slapp unna. Hun forlot deretter hjemmeområdet og dukket opp i Bymarka cirka 15 mil i luftlinje unna, tett på folk og Trondheim by, og har siden oppholdt seg der uten andre jerver i nærheten. Det er svært sjelden at revirhevdende jerv forlater hjemmeområdet sitt på denne måten, så hele denne historien er rimelig spesiell, forklarer Kindberg.

Siden jervetisper er minst to år gamle når de føder valper for første gang, og gjerne også tre eller fire år gamle, er jervetispa født i 1999 eller tidligere.

Tok med skitprøve

Det var Jarl Koksvik som tilfeldigvis fant ekskrementprøven etter jervetispa i mars under en tur i marka.

– Jeg var på skitur i marka med hunden på kvelden og kom tilfeldigvis over veldig mye spor i snøen i området mellom Gråkallen og Elgsethytta. Sporene dukket opp igjen oppe på heiene hvor jerven hadde krysset mye fram og tilbake. Jeg fulgte sporene og etter hvert fant jeg et ekskrement som jeg mistenkte at jerven hadde etterlat seg, forklarer han.

Koksvik er til daglig ansatt i Miljødirektoratet og syns det er interessant å følge med på jervetispa i Bymarka. Han hadde tilfeldigvis en pose med seg og fikk samlet opp to prøver til DNA-analyser hos Rovdata, i håp om at de kunne fortelle mer om dyret.

Prøvene viste seg altså å stamme fra den rekordgamle jervestispa.

Lite leveområde

Bymarka i Trondheim er et lite leveområde for en jerv. Voksne tisper har ofte leveområder på flere hundre kvadratkilometer, mens Bymarka kun utgjør cirka 80 kvadratkilometer.

– Jervetispa i Bymarka har ikke tatt sau så vidt man vet, og lever nok mest av elg- og rådyrkadaver, slakteavfall fra jakta og smågnagere og annet småvilt, samt matrester og etterlatenskaper fra folk som ferdes i marka. Tispa skal også gjentatte ganger være observert ved Elgsethytta, der hun har forsynt seg med restene av dagens vaffelproduksjon, forteller Kindberg.

Bymarkajerven Foto: Rovdata

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

15 millioner kroner til fredete bygg i Trøndelag

15 millioner kroner til fredete bygg i Trøndelag

I år fordeler Riksantikvaren rundt 148 millioner kroner til istandsetting av fredete bygg. 15 millioner går til Trøndelag.

To personer til legevakt etter brann i hytte

To personer til legevakt etter brann i hytte

Brannvesenet har kontroll på brannen i Meådal i Stjørdal kommune.

En til sykehus etter slagsmål

En til sykehus etter slagsmål

En mann i 40-årene ble sendt til sykehus etter et slagsmål ved Torgkvartalet i Stjørdal sentrum.

Ble stoppet etter vinglete kjøring

Ble stoppet etter vinglete kjøring

En beruset sjåfør ble stoppet i Lånke.

Har økt antall lærlinger betraktelig

Har økt antall lærlinger betraktelig

Til sammen med årets utlyste lærlingplasser skal Røros kommune ha 19 lærlinger høsten 2019.

Første solcelletak i Selbu

Første solcelletak i Selbu

I Trøndelag sjekket 25.000 husstander taket sitt for å se om de kan montere solceller, mer enn en tredobling fra året før, forteller leverandøren Otovo. Nå har Selbu fått sitt første solcelletak.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...