Nea Radio

Nesten 400 jerver i Norge

Jervskit Foto: Vegar Pedersen/SNO

I overvåkingssesongen 2020 ble det påvist 339 jerver i Norge. Basert på en nylig utviklet fangst-gjenfangst modell ble bestanden anslått til 378 individer. Resultatet er nærmest identiske med antall jerv beregnet fra hi-tellingene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Overensstemmelsen mellom de to ulike metodene viser et høyt presisjonsnivå i bestandsovervåkingen av jerv i Norge, heter det i ei pressemelding fra Rovdata.

Fant DNA fra 707 jerver

Genetiske analyser er et viktig verktøy i rovviltovervåkingen i Skandinavia. Siden tidlig på 2000-tallet er det rutinemessig samlet inn og analysert prøver fra jerv over store deler av artens utbredelsesområde i Norge og Sverige.

I en ny rapport presenterer Rovdata nå resultatene fra innsamling av ekskrementer, hår og urin fra jerv i Skandinavia i 2020. Det er også tatt prøver fra døde jerver. Fra 2234 fungerende prøver ble det identifisert 707 jerver i Norge, Sverige og Finland vinteren 2020.

– Av disse ble 339 jerver registrert med en eller flere prøver i Norge, mot 340 i 2019. Tilsvarende tall for Sverige var 381 individer i 2020, mot 415 i 2019. I alt 23 av jervene ble påvist med DNA på begge sider av riksgrensen mot Sverige i 2020, sammenlignet med 21 året før, forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Omlag 1000 jerver i Norge og Sverige

- Ved hjelp av en banebrytende "romlig" fangst-gjenfangst modell, utviklet i prosjektet RovQvant, blir identifiseringen av jervindivider fra DNA i tid og rom brukt til å estimere bestandsstørrelse for Norge og Sverige. Jervebestanden i Skandinavia ble med denne metoden estimert til 991 individer, hvorav 631 i Sverige og 378 i Norge, sier Kindberg.

– Vi ser at resultatene er nærmest identiske med estimatene fra hitellingene av jerv i Norge i 2020. God overensstemmelse mellom de to metodiske tilnærmingene er betryggende, og tyder på at vi har meget god oversikt over bestandsstørrelse og bestandsutvikling for jervbestanden i Skandinavia, forteller Kindberg.

God dekning av prøver

På skandinavisk nivå var hver av de 707 registrerte jervene i 2020 i gjennomsnitt representert med 3,2 prøver. Det synes å være en god dekning på innsamling av prøver i de fleste regioner og län med forekomst av jerv i begge land. Unntaket er Norrbotten i Sverige hvor innsamling av DNA-prøver ikke har vært like høyt prioritert i 2020 som de tre foregående årene.

– Dekningsgraden på innsamlede prøver har jevnt over vært god de siste årene. Det gir et meget bra grunnlag for å kunne bruke data fra hele Skandinavia til bestandsberegningene fra den romlige fangst-gjenfangst modellen, utdyper Kindberg.

Jervspor Foto: Martin Jensen

Kan anslå bestandsstørrelse

Etter å ha presentert minimum bestandsstørrelse fra DNA (det vil si antall DNA-registrerte individer) i mange år, kan overvåkingen nå estimere den faktiske bestandsstørrelsen for skandinavisk jerv; både for Skandinavia som helhet, og innenfor de respektive land, regioner og län.

– Dette er en metode som er utviklet gjennom flere år, og som også kan anvendes for ulv og bjørn. Den gir ikke bare bestandsestimater, men også data på overlevelse, rekruttering og tetthet. Dette er viktige parametere for bestandsutviklingen, som vi nå kan studere nærmere og identifisere eventuelle endringer over tid, forklarer Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

– Sammen med høyere oppløsning i de genetiske analysene, blant annet i form av langt mer presise slektskapsanalyser, kan vi i enda større grad enn tidligere analysere og forstå detaljer i jervens bestandsdynamikk, reproduksjonsbiologi og vandringsadferd, sier Flagstad.

Stadig flere deler observasjoner av de store rovdyrene i Norge og Sverige. Svært mange er registrerte brukere av rapportsystemet Skandobs. Foto: Andreas Reitan

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...