Nea Radio

Nea Radio

Nå starter lynsesongen

LYN: Nå går vi inn i ukene der det lyner mest i Norge i løpet av året. Foto: iStock

60 prosent av alle lynskader i Norge skjer i ukene som ligger foran oss. Husk dette når det smeller!

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tall fra Finans Norge viser at seks av ti lynskader skjer i tredje kvartal. Det koster mange titalls millioner kroner hvert eneste år.

- Med enkle grep unngår du at tingene dine blir ødelagt når det smeller, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

TV og PC er ekstra utsatt

- Lynet kan skade alt som er koblet til en stikkontakt. Det betyr at en lader som står i veggen kan bli ødelagt selv om ikke mobilen din står på lading, sier branneksperten. Han ber derfor nordmenn huske på å trekke ut ladere fra støpselet når det smeller som verst.

Det hjelper lite om mobilen din overlever hvis laderen blir ødelagt. Da er det ikke mange timene til den er tom for strøm.

Branneksperten til Frende har også flere andre lynkjappe råd du bør følge når det smeller:

Installer overspenningsvern i sikringsskapet slik at sikringen kobler seg ut ved overbelastning
Bruk ekstern lader hvis du trenger strøm
Se TV på mobilen med bruk av datatrafikk
Bruk delt internett fra mobilen

- I tillegg er det gode gamle rådet om å trekke ut kontakten fortsatt gjeldende hvis du ikke har overspenningsvern. Men husk å ikke trekke ut kontakten på fryseren og kjøleskapet. Da blir maten ødelagt, sier han.

Dette er de typiske lynskadene

Norske forsikringsselskap får inn mange skader på kjøleskap og frysere hvert år etter lyn.
- Det er mye god mat som går i søpla på grunn av lynnedslag, sier Øystein Øren.
Elektronikk er også utsatt.

- Brannskader er det vi ser klart flest av når det gjelder ødeleggelser etter lyn. Nedslag i ulike elektroniske duppeditter kunne vært unngått med enkle grep, sier Øren.

Heldigvis er det sjelden at vi ser personskader etter lynnedslag her til lands. Tre personer ble drept av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Høysesongen starter nå

Forsikringsbransjen ruster seg nå for høysesongen med buldring og lysglimt fra himmelen.

- I juli, august og september ser vi en stor økning i antallet skader etter lynnedslag. 80 prosent av alle lynskader kommer inn til oss på sensommeren og høsten, sier Øystein Øren i Frende.

I 31 av de siste 34 årene har det vært flest branner etter lynnedslag i tredje kvartal, viser tall fra Finans Norge.

I 2018 var sommeren preget av høytrykksvær og færre dager med lyn enn vanlig. Til gjengjeld var det langt kraftigere hendelser med lyn. Fram til midten av juli i fjor hadde lynet slått ned 110.300 ganger i det som kalles "fastland med økonomisk sone". Det betyr nedslag i bakke, fjord og langs kysten i Norge. Tallene kommer fra Meteorologisk Institutt.

Lyn og brann er dekket av forsikringen

Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag, er du dekket gjennom innboforsikringen. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

- Skadene dekkes under brannforsikringen, som er en obligatorisk del av forsikringen. Hvis fryseboksen din blir ødelagt, erstattes også innholdet, sier Øystein Øren fra Frende Forsikring.

TIPS: Dette gjør du når du lyner

- Installer overspenningsvern i sikringsskapet
Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert
overspenningsvern i sikringsboksen.
- Trekk ut kontakten
Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg,
hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
- Bruk ekstern lader og datatrafikk
Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du
enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.
- Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet
Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å
stille deg under et tre ute på et jorde.
- Dropp paraply og fiskestang
Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
- Det er tryggere i bilen enn ute
Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
- Ikke bad når det lyner
Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i
badekar når lynet står på som verst.
- Bruk mobiltelefon
Du kan fint bruke mobiltelefon som ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.

(Kilde: Frende Forsikring)

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Ingen rypejakt

Ingen rypejakt

- Det er ikke forsvarlig å åpne for jakt på lirype, fjellrype og skogsfugl i Roltdalen og Nålbogen statsallmenning i høst, mener Selbu fjellstyre.

Ny satsing på Nygar'n

Ny satsing på Nygar'n

- Sats på ungdom, det er der motet er, sier gardbruker Jo Kjetil Stokke på Nygar'n i Innbygda.

Selbu fiber-pilot

Selbu fiber-pilot

Selbu kan bli pilot-kommune for fiberutbygging i Trøndelag.

Ulykke på fv30

Ulykke på fv30

En bil har kjørt inn i en bergvegg, fører er ute av bilen.

Feiret Trestakk

Feiret Trestakk

Onsdag markerte Equinor på Tangen i Stjørdal produksjonsstart på Trestakk-feltet.

Rød-grønt i Tydal

Rød-grønt i Tydal

Etter kommunevalgdebatten i Tydal kan vi i det minste slå fast at det blir rød-grønt flertall i det nye kommunestyret (!).

Siste med #pressemeldingVis flere

Godbitene står i kø

Godbitene står i kø

Det bugner av publikumsopplevelser i kulturhuset Kimen i Stjørdal framover.

Matfestivalen vokser videre

Matfestivalen vokser videre

Norges beste lokalmatfestival? 2019 ble et nytt rekordår - aldri før har så mange besøkt og handlet så mye på Trøndersk Matfestival.

Posten trår til med sykkelfrimerker

Posten trår til med sykkelfrimerker

Norge har hatt mellom 200 og 300 fabrikker som har laget sykler av alle typer, fasonger og prisklasser. Nå gir Posten ut fire frimerker med noen av de mest ikoniske modellene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...