Nea Radio

Gjorde stort bronsealderfunn:

Åpner nytt senter på Den gamle skole

Åpner formidlingssenter: Metalldetektorbrødrene Håkon Beistad og Jørgen, Joakim og Preben Korstad har åpnet formidlingssenter om bronsealderen i Den gamle skole på Hegra. Her representert ved Joakim Korstad. Foto: Henrik Einangshaug

I januar 2017 gjorde metalldetektorbrødrene Hegrafunnet - et av Norgeshistoriens største bronsealderfunn. Nå åpner metalldetektorbrødrene formidlingssenter på Den gamle skole i Hegra, og håper Hegrafunnet snart kan komme hjem.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 23.07.2021 kl 20:22

25. januar 2017 markerte starten på Hegrafunnet, et bronsealderfunn på 42-43 gjenstander. Bak det hele sto Håkon Beistad og brødrene Joakim, Preben og Jørgen Korstad, bedre kjent som metalldetektorbrødrene.
Funnet de gjorde i 2017 på Myra i Hegra, er et av Norgeshistoriens største bronsealderfunn, og fikk stor oppmerksomhet fra både lokal og riksdekkende presse.

- Det var en euforisk følelse når du skjønte hva du hadde funnet, sier Joakim Korstad til Nea Radio.

Åpner formidlingssenter

I 2019 søkte metalldetektorbrødrene til kommunen om midler til et bronsealdersenter, dette ble i 2020 avslått. Dette stoppet derimot ikke prosjektet, og ved hjelp av en sterk stå på vilje, egne midler og gode samarbeidspartnere, kan Metalldetektorbrødrene nå åpne dørene.
Selve formidlingssenteret har tatt plass i en nyoppusset andreetasje på Den gamle skole på Hegra, men det er og en utstilling om karolinerne i 1. etasjen, hvor historielaget holder til.

I formidlingssenteret er det satt opp informasjonsplakater, hvorav flere har en QR-kode gjestene kan scanne, dersom de ønsker å lese enda mer om det de ser. Deler av utstillingen er spesielt rettet mot barn.

- Vi har spisset deler av utstillingen inn mot unger, og bygget en verden rundt karakterene Viljar og Saga. Her er det en del fantasi, men mest fagstoff og kunnskapsdeling om bronsealderen.

Ønsker Hegrafunnet hjem

Selv om Metalldetektorbrødrene helst kunne tenkt seg å vise frem Hegrafunnet, er dette ikke mulig. Grunnet funnets sjeldenhet og forskningsmessige verdi, beskriver gutta det som utopi å tro at det kan stilles ut permanent i Hegra pr dags dato.
De har allikevel et stort håp om å kunne ta Hegrafunnet med hjem, og vise det frem for besøkende.

- Vi har ikke noen gjenstander av ekte vare her i dag, det er kopier. Men vi har et mål om at vi skal få Hegrafunnet hjem.

Metalldetektorbrødrene

- Består av Håkon Beistad og brødrene Joakim, Jørgen og Preben Korstad.
- Etablert desember 2016.
- 25. januar 2017 ble de første funnene i det som omtales som Hegrafunnet funnet.
- Motto "Alltid på jakt etter historie".

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...