ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Campingen under vann:

Måtte evakuere i morgentimene

Det ble en hektisk start på dagen for ekteparet Aksel og Beate Hembre, som startet dagen med å evakuere campinggjestene opp til gården.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 13.01.2022 kl 21:14

ANNONSE
Annonse

Siden onsdag ettermiddag har Stjørdalselva steget sakte, men sikkert, og ført med tiden til større ødeleggelser i områdene langs elva. Situasjonen er såpass alvorlig, at ordføreren frykter de står ovenfor en 200-årsflom.

– Det har kommet mye nedbør i kommunen det siste døgnet. Dette har i tillegg smeltet bort mye snø, og ført til store vannmasser i bekker og elver. Dette fører igjen til at jordmasser har glidd ut og flere veier er enten oversvømt eller stengt. Situasjonen er alvorlig og det er mulig vi står ovenfor en 200-årsflom, sier ordfører Ivar Vigdenes til Stjørdals-Nytt.

Foto: Aksel Hembre

Evakuering i morgentimene

Allerede i morgentimene torsdag ble E14 mellom Stjørdal og Meråker stengt, før stengingen utover ettermiddagen gjaldt helt opp til riksgrensa.

På Hembre gård, 10 km øst for Hegra, hadde de ikke trudd at været skulle bli så ille som det ble, men hadde på forhåmnd varslet sine gjester i tilfelle.

- Trodde ikke i går at det skulle vi så ille som det ble. Vi har hatt kontakt og varslet de som vi har boende på campingen om at det kunne bli ille, og det ble det, sier campingdriver Aksel Hembre.

Allerede i morgentimene ble det igangsatt evakuering av campinggjestestene.

- Vi våknet til at vi måtte kjøre i gang full evakuering halv åtte/åtte tiden i morges. Da hadde elven gått over sine bredder, der vi ikke trodde den kunne gjøre det faktisk.

Uvisst skadeomfang

Foto: Aksel Hembre


Forsikringsselskapene melder at de gjennom dagene har mottatt en rekke saker. Gjensidige meldte allerede torsdag ettermiddag om at de hadde mottatt 80 forsikringssaker, og det før vannet hadde begynt å trekke seg tilbake hos de fleste.
Hembre sier at flere bygg hos de står under vann, men at det er for tidlig å stadfeste skadeomfanget enda.

- Servicebygget og sanitærbygget står under vann, og en garasje og et bolighus. Det bolighuset berget vi faktisk i fjor når flommen kom, men med det vannet som kom nå, så står det under vannet det også. Det er store materielle skader, men vi får ikke til å få oversikt før elva trekker seg litt tilbake.

Stjørdal kommune meldte tidligere i dag at de forventer en topp mellom klokken 21:00 - 24:00 torsdag. Videre oppfordret kommunen folk til å holde seg mest mulig i ro og ikke tar noen unødige sjanser.
Hembre sier avslutningsvis at han tror de kan ha nådd toppen, noe målingene på målestasjonen også viser.

- Jeg tror toppen var i 12/13-tiden i dag. Da var det på godt over 1300 kubikk på målestasjonen, og etter det har det gått sakte sikkert tilbake, men ikke så mye, vi ligger fortsatt på over 1200 kubikk. Så vet vi at det er en liten feilmargin på måleren her, så vi kan legge på ti prosent for å få estimert vannmengde da.

Hør hele intervjuet med Aksel Hembre i lydfilen under.


Foto: Aksel Hembre

ANNONSE