Nea Radio

Statsbudsjettet

Kutt for folkehøgskolene

Tirsdag blir det ny demonastrasjon utenfor stortinget. Foto: Informasjonskontoret for folkehøgskolen

Regjeringas forslag til statsbudsjett for 2018 innebærer et kutt på 45 millioner for folkehøgskolene. Peder Morset folkehøgskole i Selbu kan miste 1 million kroner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2017 kl 11:42

I går la Regjeringen fram forslaget til Statsbudsjett for 2018. Det inneholder et kutt til folkehøgskolene på 45 millioner.

-Gårsdagens presentasjon av statsbudsjettet føles som en reprise fra 2014. Det er nøyaktig de samme postene til folkehøgskolene som regjeringen nå foreslår å kutte i. Har de virkelig ikke fulgt med i timen de siste tre årene, eller har de glemt hva som skjedde sist? spør Informasjonskontoret for folkehøgskolen i sin blogg i dag.

Peder Morset folkehøgskole kan miste 1 million kroner

Dersom dagens forslag blir en realitet gir dette også konsekvenser for Peder Morset folkehøgskole. Dagens kuttforslag fra regjeringen vil innebære en reduksjon på ca 1 000 000 kr i tilskudd til skolen.

-Dette er imidlertid i første omgang et forslag og var heller ikke veldig overraskende sett i historisk lys. Vi vil selvfølgelig kjempe for at dette forslaget blir nedstemt. Med ungdommens økende interesse for folkehøgskoler i Norge bør regjeringa ta dette til etterretning og heller legge forholdene best mulig til rette. Den økende interessen forteller oss at dagens ungdom verdsetter et «annerledes år» som gir positive ringvirkninger i samfunnet, sier rektor Arild Moen ved Peder Morset folkehøgskole i en kommentar.

Storstilt demonstrasjon

I oktober 2014 samlet 3000 elever seg utenfor Stortinget for å demonstrere. De opprettet en protestside på Facebook, startet underskriftskampanje og sendte flere hundre eposter til Kunnskapsdepartementet som en protest på kuttet. Et stort flertall på Stortinget stilte seg bak protesten, og representanter fra både Arbeiderpartiet, KrF, Venstre, Senterpartiet, SV og Rødt deltok med appeller under demonstrasjonen.

Tirsdag 17. oktober samles nok en gang folkehøgskoleelever utenfor Stortinget for å demonstrere.

-Så håper vi også resten av Stortinget kjører reprise og nekter regjeringen gjennomslag for kuttet. Både KrF, Venstre, Senterpartiet og SV lovte å jobbe for økt støtte til folkehøgskolene i forkant av Stortingsvalget i høst. Nå er det på tide å gjenta poenget. Støtten til folkehøgskolene burde økes, ikke kuttes. Det er liten tvil om at skoleslaget trengs, skriver Informasjonskontoret for folkehøgskolen i sin blogg.

Aldri før har det vært mer populært å gå på folkehøgskole! I høst startet 7700 elever på de 80 norske folkehøgskolene. Det er nesten 12 prosent av et årskull.

-Vi vil selvfølgelig kjempe for at dette forslaget blir nedstemt, sier Arild Moen, rektor ved Peder Morset folkehøgskole. Foto: Andreas Reitan

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...