ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Vant med mormors oppskrift:

Nå er Ivar finalist i europeisk kokkekonkurranse

Ivar Follinglo Moe ra Strinda Videregående skole vant over åtte andre kokkelærlinger og skal dermed representere Trøndelag i konkurransen European Young Chef Award i Trondheim i november. Foto: Karin Jegtvik

Ivar Follinglo Moe fra Strinda Videregående skole vant onsdag delfinalen til European Young Chef Award 2022. Han skal dermed representere Trøndelag i finalen i november.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2022 kl 01:26

ANNONSE
Annonse

Ole Vik videregående skole er forvandlet til konkurransearena for unge og ambisiøse kokker, og ut fra kjøkkenet kommer den ene fortryllende fiskesuppa etter den andre.

Tallerkenene går rett inn til dommerpanelet, som smaker, tenker, smatter, nikker og noterer.

Inspirert av mormors oppskrift

Nå skal nemlig Trøndelags representant i konkurransen European Young Chef Award 2022 kåres.

Først ut er Ivar Follinglo Moe. Han serverer en fiskesuppe inspirert av mormoren sin oppskrift.

Blåskjell, torsk og forskjellige bakte rotgrønnsaker.

- Nivået er høyt, sier Ivar, som allerede har vunnet over medelevene sine på Strinda videregående skole.

- Vinner jeg så er det bare legge seg i hardtrening til neste konkurranse, sier han.

Dette var retten Ivar Follinglo Moe serverte; fiskesuppe med blåskjell og torsk basert på mormors oppskrift.

Trønderske råvarer

Ni elever fra ni videregående skoler i Trøndelag, som har kokkefag, konkurrerte onsdag om å bli finalist i den europeiske konkurranse for unge kokker.

I tillegg til Strinda videregående skole var Guri Kunna på Frøya representert, Levanger, Steinkjer, Ytre Namdal, Byåsen Melhus og Fosen like så. Samt vertsskolen Ole Vik videregående skole.

Deltakerne fikk utlevert trønderske råvarer, som fisk fra Lerøy, blåskjell fra Norgeskjell, grønnsaker fra Frosta, og meieriprodukt fra Rørosmeieret. Alle kandidatene fikk i oppgave å lage fiskesuppe og bakverk til seks personer.

Fant ikke ingrediensene

Maila Jane Alforte går på Guri Kunna Videregående skole. Hun måtte være litt kreativ under konkurransen.

- Jeg glemte brillene mine i dag, så jeg fant ikke alle ingrediensene jeg trengte, men vi fikk til å lage fiskesuppe. Og så laga jeg flatbrød i stedet for rundstykker, siden jeg ikke fant gjær heller, sier hun.

- Blir det mye søl når det er så mange kokker på kjøkkenet eller er det bare en myte?

- Nei, jeg syns vi har vært flinke til å holde det ryddig, jeg. Det er verre på kjøkkenet på Guri Kunna, og der er vi bare fem elever, sier Maila og ler.

Dommerpanelet måtte smake seg gjennom ni forskjellige fiskesupper og bakverk før de bestemte seg for hvem vinneren var. Foto: Karin Jegtvik

Trondheim er vertsby

De unge kokkespirene blir bedømt ut fra orden og arbeidsteknikk, bærekraft, smak, og presentasjon og historiefortelling.

Da alle rettene var servert, og alle hadde fått presentert sitt gastronomiske håndverk, diskuterte dommerne seg frem til vinneren.

Og det var til slutt Ivar Follinglo Moe fra Strinda Videregående skole som tok seieren. Med mormors oppskrift på fiskesuppe.

European Young Chef Award 2022 arrangeres i Trondheim 10. - 14. november.

Hør intervju med elever, prosjektleder og dommere her:

Nøkkelord

ANNONSE