Nea Radio

Hogna Brygg tildelt Bærekraftsprisen 2021

Bærekraftsprisen 2021: Fra venstre Liv Bogen i Hogna Brygg, daglig leder Aslaug Rustad i Oi!, banksjef Eli Arnstad i SpareBank 1 SMN og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF). Foto: Ole Ekker

Torsdag ble bærekraftsprisen tildelt den mest bærekraftige utstilleren på Trøndersk Matfestival.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.08.2021 kl 15:11

Singsås-bryggeriet Hogna Brygg, kjempet sammen med Grønne Folk og RÅGO, begge fra Frosta, om Bærekraftsprisen 2021. Juryen, ledet av landbruksansvarlig Anja Gorvasli i SpareBank 1 SMN, kom til slutt fram til at bryggeriet er den som kombinerer solid drift gjennom flere år, og i tillegg kommet langt i det grønne skiftet aller best. Torsdag ble prisen delt ut på Orkanger av landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) under Trøndersk Matfestival – et sted nær deg.

- Det var vanskelig å velge blant så mange gode kandidater. Hogna Brygg stakk av med prisen fordi de leverte best på kriteriene som var satt, nemlig vekst i et krevende koronaår, god inntjening og bærekraftige løsninger. Et ekstar poeng er det at Hogna Brygg ledes av ei dyktig dame som Liv Aas Bogen, dette er jo en bransje som ennå er mannsdominert, sier jurymedlem og daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke i pressemeldingen.

Kjøpt brukte maskiner

Et av kriteriene for prisen var å vise til solid økonomisk drift. Hogna Brygg omsatte i følge pressemeldingen for 7,4 millioner kroner i fjor, en økning på 37 prosen fra året før.

En annen kriterie var å ha kommet langt i det grønne skiftet. Daglig leder på bryggeriet, Liv Aas Bogen, forteller til Nea Radio at de har kjøpt brukte bestanddeler for å bygge opp bryggeriet.

- Vi har kjøpt tanker fra Tine, og bygd om de til bryggekjeler og gjæringstanker. Så har vi kjøpt brukte etikettmaskiner, teipemaskin, samlebånd og diverse, det har vi kjøpt blant annet fra Norsk Kylling. Alt fungerer aldeles utmerket. Vi er superfornøyd med å ha gjort de valgene der.

Bogen synes det er stas at SpareBank 1 SMN og matfestivalen ser at man kan drive økonomisk forsvarlig, samtidig som man driver miljøvennlig. Hun påpeker videre at det er mange bedrifter som ikke er klar over at dette er mulig å gjøre.

- Det her var en annerkjennelse for den måten vi driver på, at det er veldig mye gjenbruk der det er mulig. Det å tenke miljø, det var derfor vi valgte å tappe ølet vårt på boks istedenfor flaske.

Bryggeriet motto er "Det beste ølet er ikke brygget, ennå", og de strekker seg hver dag for å bli en enda sterkere merkevare, og med enda bedre øl.
Selv om bryggeriet fikk en annerkjennelse som og tar for seg selve produksjonen, kommer ikke bryggeriet til å ligge på latsiden av den grunn.

- Ordføreren var her nettopp og ga oss blomster og gratulerte med prisen. Da sa hun at det med at den beste ølen ikke er brygget enda, kan man også omsette til at den beste måten å produsere på heller ikke er oppfunnet enda. Vi prøver å gjøre forbedringer hele veien på alt som foregår i bryggeriet, sier Bogen avslutningsvis.

Hør hele intervjuet med Liv Aas Bogen i lydfilen under.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...