Nea Radio

Bedre hverdag ute

UTESKOLE: - Skoleelever får en bedre hverdag med mer uteundervisning, mener Norsk Friluftsliv. Foto: Sondre Formo Lindheim

Gradvis skal elevene tilbake til norske skoler, men nå skal klasserommet oftere byttes ut med naturen. Det vil styrke elevenes læring, mener Norsk Friluftsliv.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fra mandag av åpner skolene igjen dørene for elever i 1.-4. trinn. I smittevernveilederen fra regjeringen oppfordres det til mer undervisning utendørs, fordi det gjør det lettere å holde avstand, og enklere å dele opp i mindre grupper.

Sier ja til mer uteskole

Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for 17 friluftsorganisasjoner, mener mer uteskole vil gagne elevene på flere måter.

– Uteskole er godt for helsa på mange måter. Men forskning viser at aktivitetsbasert læring utendørs også kan bedre læringsmiljøet i klassen og styrke effekten av læringen for mange elever, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

– Ved å flytte klasserommet ut, har man bedre muligheter for mer praktisk læring, gode samarbeidsmuligheter, relasjonsbygging og plass til aktive læringsmetoder, forteller Heimdal.

Vil gi mindre stillesitting

Mange har den siste tiden blitt mer bevisst på viktigheten av å komme ut i frisk luft og få daglig fysisk aktivitet. Norsk Friluftsliv mener vi nå har en gyllen mulighet til å gi norske skolebarn gode vaner de kan ta med seg videre, og begrense stillesitting i det norske samfunnet.

– Hvis vi lærer barna å bruke naturen og være i daglig bevegelse fra de er små, gir vi dem et viktig grunnlag for egenaktivitet senere i livet, sier Lasse Heimdal.

Flere gode opplegg

Norsk Friluftsliv vet at mange norske lærere har et stort ønske om å ha mer uteundervisning og bruke naturen som læringsarena.

Gjennom prosjektet Friluftsliv i skolen samler fellesorganisasjonen gode og konkrete undervisningsopplegg fra egne medlemsorganisasjoner og andre aktører – slik at man enkelt kan finne gode opplegg samlet på én side.

– Lærere må nå snu seg om for å tilpasse skolehverdagen til smittevernreglene. Men heldigvis trenger de ikke å finne opp kruttet på nytt. Det finnes en rekke gode opplegg og aktiviteter de kan ta i bruk, forteller Gunhild Bondevik Størseth, prosjektleder for Friluftsliv i skolen.

På nettsida friluftsliviskolen.no er det samlet mange gode tips og råd fra organisasjoner og lærere over hele landet for hvordan man kommer i gang med uteskole. Prosjektet har også en Facebook-side, hvor lærere kan finne tips og inspirasjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...