ANNONSE
Annonse
Nea Radio

- Å lese om værsyke trøndere er ingen nyhet

I VERDENSTOPPEN: Norge er i verdenstoppen når det kommer til antall personer som både får og dør av føflekkreft, kun slått av New Zealand. Foto: MARIT SIRUM-EIKRE / NRK

Her er agurknyheten du må lese, mener distriktssjef for Kreftforeningen Midt-Norge, Tom Anders Stenbro.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.07.2022 kl 13:17

ANNONSE
Annonse

Dette er et leserinnlegg. Det uttrykker innsenderens mening.

Å lese om værsyke trøndere er ingen nyhet. Å kjenne sola varme etter en kald vår og lang pandemi kan lett oppleves som en lykkerus.

Du har sikkert klikket deg inn på mange artikler som forteller at sola er bra for helsa. Det er den. Men i små mengder. Det er heldigvis ikke mye som skal til for å få dekket kroppens D-vitaminbehov.

En nyhet vi ikke liker like godt er at vi nordmenn er på andre plass i verden i antall personer som dør av føflekkreft og hvor mange som får denne kreftformen. Vi er kun slått av New Zealand. En klok dame sa en gang, at det er typisk norsk å være god. Men dette er en pallplassering vi ikke ønsker å ha.

Føflekkreft, også kalt melanom, er den farligste hudkreftformen. De siste ti årene har denne kreftformen bare økt her til lands. Årsakene til disse høye tallene er sammensatte. 90 prosent av tilfellene skyldes for mye intens sol og solarium. At vi blir solbrent gjentatte ganger, er også en faktor. Huden glemmer ikke. Derfor er det viktig å lage seg gode solvaner tidlig.

Tom Anders Stenbro Foto: Kreftforeningen

Den gode nyheten er at denne utviklingen kan du selv gjør noe med og være med å endre for fremtiden. Jeg håper du husker noen av våre solsmarte råd i sommer:

1. Begrens tiden i sterk sol: Sola er sterkest om sommeren og i timene midt på dagen.

2. Oppsøk skygge: Refleksjon fra vann, sand og snø gjør solstrålene mer intense, også i skyggen.

3. Bruk klær, noe på hodet og solbriller: Klærne bør dekke mest mulig hud. En hatt med bred brem beskytter både ansikt, ører og nakke.

4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere: Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse, og bør brukes sammen med, ikke i stedet for, skygge og klær. Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.

5. Ikke bruk solarium: Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium.
Det er en grunn til at agurknyhetene vokser frem år etter år.

Selv om dette ikke er en unik nyhet, er det dessverre ikke mindre viktig å gjenta budskapet i år som i fjor.

ANNONSE