ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Brennpunkt om nesten 30 år gammel drapssak:

Nye opplysninger kan føre til gjenopptakelse

Silje ble funnet i akebakken like ved boligområdet det barna bor. Klærne hennes lå på fotballbanen like ved. Foto: Marius Lubbe / NRK (grafikk)

I fire år har Brennpunkt-redaksjonen i NRK jobbet med en dokumentar om drapet på fem år gamle Silje Marie Redergård i en akebakke på Tiller i Trondheim i 1994. Nye, oppsiktsvekkende opplysninger kan føre til at saken blir gjenopptatt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2021 kl 22:51

En ettermiddag høsten i 1994 ble fem år gamle Silje Marie Redergård ble funnet drept i en akebakke på Tiller i Trondheim. Tre jevnaldrende gutter fikk skylden. Brennpunkt-redaksjonen til NRK har sett nærmere på saken, og spesielt på det som handler om avhør av barn. Fire år har de brukt på å gå gjennom rettsdokumenter og avhør, og nye, oppsiktsvekkende opplysninger kan føre til at saken blir gjenopptatt.

Endret forklaring etter enormt press

- Da vi begynte å gjennomgå dokumentene dukka det opp en hel del spørsmål, som jeg stussa over. Både når det gjelder avhørene av gutten og manglende bevis i saken, som vitner, fingeravtrykk og andre tekniske spor, sier journalist i Brennpunkt, Harald Eraker.

Ifølge dokumentaren hadde guttene først gitt en forklaring hver for seg om at de hadde sett noen ungdommer utføre voldelige handlinger mot den fem år gamle jenta, men at de ikke ble trodd av politiet. Brennpunkt har snakket med avhørs-forsker og politioverbetjent Asbjørn Rachlew, som mener politiet stilte spørsmål på en slik måte som fikk guttene til å endre forklaring og tok på seg skylden for handlingene selv.

- Vi tok en runde med flere eksperter på avhør, tekniske undersøkelser og rettsmedisin, og da åpnet det seg flere kritiske spørsmål. Det gikk kun et døgn fra jenta ble funnet død til politiet sa de hadde funnet "gjerningsmennene". Tre gutter på 4, 5 og 6 år. Avhørene viser at guttene var under enormt press under avhørene, og endret forklaringen sine. Flere fagfolk mener det er gjort feil under etterforskningen og at den har store mangler, fortsetter Eraker.

Politioverbetjent og forsker Asbjørn Rachlew. Foto: Svend Even Hærra / NRK

Kan stå overfor et justismord

Det er politimesteren i Trøndelag, Nils Kristian Moe, som må ta stilling til hva de gjør videre. Rachlew har levert en rapport til riksadvokaten der han anbefaler en ny gjennomgang av saken. Årsaken er at han mener det er store mangler i etterforskningen.

Politiet forfulgte aldri noen andre spor eller mulige gjerningsmenn. De sjekket for eksempel aldri disse ungdommene guttene snakket om i de første avhørene.

Rachlew mener vi kan stå overfor et justismord.

- Rachklew - som er en anerkjent etterforsker og avhørsspesialist - anbefaler at de åpner for gjenopptakelse og ny etterforskning. Det er opp til politimesteren og statsadvokaten i Trøndelag, forklarer Eraker.

Politimester i Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe. Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Husker ikke

- De involverte fortjener en gjenopptakelse, siden det er så store innvendinger og kritikk fra fagfolk når det gjelder etterforskningen og avhørsmetodikken. Jeg håper virkelig politiet og påtalemyndighetene er åpne for en gjenopptakelse.

Guttene er også med i dokumentaren. De forteller hvordan de har hatt det under oppveksten stemplet som drapsmenn, og sier de ikke husker å ha forvoldt venninnen vondt.

- Guttene, som var fem og seks år, sier de ikke husker at de har brukt vold mot Silje. Eksperter vi har snakket med mener det er helt utenkelig at de ikke kan huske at de har vært med på noe så grovt. Det er ikke mulig å fortrenge slike handlinger helt bort, mener de. De kan jo selvfølgelig lyve om at de ikke husker, men dette er historien de forteller i dokumentaren, sier Eraker.

Brennpunkt-dokumentaren "Drapet i akebakken" er laget som en serie i fire deler, og alle fire episodene ligger i NRKs nettspiller.

ANNONSE