ANNONSE
Annonse

Nye innlemmelser i Sjøbygda

Foto: Stian Elverum

Husker du Eric Øst og Sigbjørn Bernhoft Osa ? I kveld innlemmes de i “Trekkspillets og gammeldansens Hall of Fame” i Sjøbygda i Selbu.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Husker du Eric Øst og Sigbjørn Bernhoft Osa ? I kveld innlemmes de i “Trekkspillets og gammeldansens Hall of Fame” i Sjøbygda i Selbu.

Eric Øst

Årets tredje æresmedlem i «Trekkspillet- og gammeldansens Hall of Fame» er svenske Eric Øst (Karl Erik Valdemar Øst), født den 7. januar 1906 i Edsbyn i Sverige og døde den 22. september 1984. Hans far var riksspellemann Jon-Erik Øst og han hadde mange søsken som senere ble kjent i hele skandinavia.

Eric Øst begynte å spille fiolin som tolvåring og fulgte sin far på turneer allerede som 13 åring. Han debuterte som plateartist i 1927 og utgav gjennom sitt liv over 70 plateinnspillinger fra 78 plater til LP. Han var pianist på velkjente Nalen i Stockholm fra 1942-45 og var senere orkesterleder for Skansens gammeldanser. Eric Øst har samarbeidet med en rekke kjente artister som Kalle og Eberhart Jularbo, Sølve Strand, Gøte Løven, Ricke Løv, Axel Andered og mange flere. Sammen med Wiktor Øst og gruppen Hälsingepojkorna videreutviklet han stilen ytterligere og var pionerer og nyskapende innenfor den nye gammeldansmusikken.

Øst komponerte også en rekke melodier og mange var blandet med moderne innslag, ekvilibristiske og humoristiske innslag.

Eric Øst en en absolutt verdig mottaker av årets æresmedlemsskap i «Trekkspillet- og gammeldansens Hall of Fame»

Sigbjørn Bernhoft Osa

Sigbjørn Bernhoft Osa ble født den 3. mai i 1910 og døde 2. februar 1990 etter et langt og produktivt liv innenfor folkemusikken. Med en enestående formidlingsevne og sitt dype engasjement ble han en av de mest kjente folkemusikkutøverne på 1900 tallet. Etter fiolinstudier fra 1926 hos Bjarne Brustad, Musikkselskapet Harmoniens Musikkskole og professor Sigfried Eberhart, debuterte han i 1937. Hardingfeletrioen med Alfred Maurstad og Eivin Groven på -30 tallet og fiolinist i Kringkastingsorkesteret dannet grunnlag for hans videre liv som solist på hardingfela. Hans første opptreden i radio var i 1948 og de neste 30 årene spilte han inn 350 slåtter for NRKs folkemusikkavdeling.

Osa hadde en rekke turneer og konserter både innenlands og utenlands og skrev i denne perioden flere store verk.

i 1973 spilte han sammen med popgruppen Saft under rockefestivalen Ragnarokk i Holmenkollen en halling etter Ola Mosafinn som tok det unge publikum med storm.

Osa etablerte Ole Bull Akademiet på Voss i 1977 og var akademiets første leder. Det ble utgitt en rekke plater og bøker og han var en rekke årstatsstipendiat med kunstnerlønn.

Osa mottok juriens hederspris under Spelemannsprisen i 1973 og mottok Norsk Kulturråds ærespris i 1996.

Årets æresmedlem i «Trekkspillet- og gammeldansen Hall of Fame» er en særdeles verdig vinner.

Siste nytt i Kultur Vis flere

Kåret til beste stand under Rørosmartnan

Kåret til beste stand under Rørosmartnan

Juryen har kåret to vinnere av beste stand under martnan. En i gata og en i martnashallen.

Martnaskrus med hyllest til rørospolsen

Martnaskrus med hyllest til rørospolsen

Potteriet Røros har laget 700 krus til Rørosmartnan.

Tolker The Boss i Kimen

Tolker The Boss i Kimen

Namsos Allstar

Namsos Allstar ha tatt et dypdykk i materialet til Bruce Springsteen. Nå tar de med seg resultatet til Kimen kulturhus.

Poppet opp i Kimen

Poppet opp i Kimen

Vebjørn og Aune Sand inntar kulturhuset

Vebjørn Sand holder malerkurs for barn i alle aldre i Kimen Kulturhus denne uka. I tillegg er det pop-up utstilling og foredrag der broren Aune også deltar. Hør intervjuet med Norges kanskje mest eksotiske tvillingpar her.

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Bilder og video

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Klokken 12 tirsdag ble den 166. Rørosmartnan åpnet på Malmplassen.

UKM i Holtålen

UKM i Holtålen

Feiende flott arrangement, men hvor er guttene og hvor er bandene?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE