ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Nye glassdunker

INNHERRED RENOVASJON: Nye glassdunker kjøres ut fortløpende. Foto: Innherred Renovasjon

Innherred Renovasjon er nå godt i gang med utkjøring av nye avfallsdunker for glass- og metallemballasje i Stjørdal og Malvik. Etter påske starter utkjøringa i Tydal, og i Selbu får abonnentene glassdunkene sine i uke 21 og 22.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Innherred Renovasjon er nå godt i gang med utkjøringen av nye avfallsdunker for glass- og metallemballasje i Stjørdal og Malvik. Etter påske starter utkjøringa i Tydal, og i Selbu får abonnentene glassdunkene sine i uke 21 og 22.
I løpet av året skal alle kommunene tilknyttet Innherred Renovasjon ha fått de nye dunkene sine.

Dunken er på størrelse med en grønn matavfallsdunk, men med oransje lokk, og vil tømmes hver 10. uke.

Dunk nummer fire

Dette blir den fjerde dunken for vanlige husholdninger, som nå altså vil få hentet matavfall, restavfall, papp/papir, plastemballasje og glass- og metallemballasje hjemme. Flere og flere renovasjonsselskap i landet har gjort det samme, og erfaringene er positive. Mer avfall sorteres ut, og innbyggerne opplever dette som økt service.

Innherred Renovasjon har de siste to årene hatt et prøveprosjekt i Stjørdal kommune der 450 husstander allerede har tatt i bruk dunken og fått hentet glass- og metallemballasje hjemme. Disse husstandene har sortert ut 34 prosent mer glass- og metallemballasje enn i områder der man ikke har egen dunk og i stedet må levere glass- og metallemballasje på returpunkter.

EU med materialgjennvinningskrav

- Mer sortering gir flere gjenvunne produkter, og vi får utnyttet mer av ressursene i avfallet. Dette blir bare viktigere og viktigere, forteller kommunikasjonsrådgiver hos Innherred Renovasjon, Øyfrid S. Knudsen. - EUs kommende materialgjenvinningskrav, som også Norge må følge, sier at innen 2030 skal 70 prosent av all emballasje gjenvinnes til nye produkter. For alt husholdningsavfall totalt er kravet 65 prosent materialgjenvinning innen 2035. Skal vi klare dette, må vi gjøre det enklere for folk å sortere, og det vil de oppleve at det blir med egen dunk hjemme, sier Knudsen.

I tillegg opplever brukerne dette som bedre service fra renovasjonsselskapet.

– Deltakerne i prøveprosjektet er fornøyde med ordningen og ønsker at den fortsetter. De ønsker seg ikke tilbake til å måtte bringe avfallet selv til returpunkter. De sier også at de nå sorterer ut mer glass- og metallemballasje enn før, sier Knudsen.

Kaviar og majones

- I dunken skal det kastes emballasje av glass og metall, for eksempel syltetøyglass, hermetikkbokser, aluminiumsformer og –folie, flasker og bokser av glass og metall, sier Øyfrid S. Knudsen. - Vi ønsker også å gjøre folk oppmerksomme på at de kan sortere mer metallemballasje enn de kanskje er klare over. Kaviar- og majonestuber er eksempel på dette, samt aluminiumsfolie og former, fortsetter hun.
Glass og metall som ikke er emballasje, som f.eks. porselen, drikkeglass, stekepanner eller redskaper av glass og metall, skal derimot ikke kastes i dunken. Disse reglene er de samme som på dagens returpunkter for glass- og metallemballasje.

Utrulling i hele 2019

Det vil imidlertid ta litt tid før alle har dunken ved sin husvegg. – Målet vårt er å være ferdig i alle kommuner i løpet av 2019, forteller prosjektleder Mette Bye hos Innherred Renovasjon.

– Vi startet i mars og vil kjøre ut dunkene i de sørligste kommunene (Stjørdal, Malvik, Selbu, Tydal, Meråker, Frosta) før sommerferien, før vi fortsetter med Verdal, Levanger og Inderøy høsten 2019, sier Mette Bye.

Foto: Innherred Renovasjon

Nøkkelord

ANNONSE