Nea Radio

Nea Radio

Nye drivere på Thomasgaarden

Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth i stua på Thomasgaarden. Foto: Marthe Nilsgård Øiseth og Janniche Westum

– Vi satser på hjemmekoselig stemning i Thomasgaarden, sier Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth. 14. oktober blir det nytt liv i de trivelige lokalene i hjertet av Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Thomasgaarden har vært stengt i lengre tid, men nå satser Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth på ny virksomhet. De har dannet selskapet Fjelljentan AS der Janniche er daglig leder og Marthe er styreleder.

– Vi ønsker å drive Thomasgaarden slik det var før med utstilling og konserter med hovedvekt på kafédrift med enkel lunsjservering og god mat og drikke, sier Janniche.

– Vi ønsker at alle skal komme hit og føle seg hjemme, legger Marthe til. Begge har bakgrunn fra serviceyrket.

Hjem nummer to

–Vi har et ønske om at vi skal få det hjemmekoselig i lokalene og at dette blir et hjem nummer to for folk. I tillegg vil vi ha inn «barnevognmafian» slik at de med smårollinger kan ha et samlingspunkt, sier de nye driverne av Thomasgaarden.

De ønsker å holde åpent søndager også. Utenom sesong blir det åpent hver dag unntatt mandager:

Saken fortsetter under intervjuet.

Foto: Nils Kåre Nesvold

Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth åpner dørene på Thomasgaarden 14. oktober. Foto: Nils Kåre Nesvold

Marthe Nilsgård Øiseth og Janniche Westum på soverommet til Henry Solli og Ela Monsen - et rom som også kan bli utleid. Foto: Nils Kåre Nesvold

Janniche Westum studerer noen kunstverkene til Henry Solli i Thomasgaarden. Foto: Nils Kåre Nesvold

Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth i butikken. Foto: Nils Kåre Nesvold

Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth i vinterhagen. Foto: Nils Kåre Nesvold

Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth åpner dørene på Thomasgaarden 14. oktober. Foto: Nils Kåre Nesvold

Historien om Thomasgaarden

Thomasgården har trolig sin historie tilbake til slutten av 1600-tallet, som bolig for gruve- og hyttearbeidere - med fjøs og stall. Den første eieren var Nils Nilsen Haugen. Han var født omkring 1700.

Fra slutten av 1700-tallet ble Knud Pedersen Skancke, som var stiger ved Kongens gruve, eier av huset. Det var trolig han som ga gården formen som den i store trekk har beholdt til vår tid. Knud Skancke var dessuten den andre deputerte representanten fra Røros til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

Stigerens svigersønn, byggmester Ole Ditlevsen Dybdahl overtok gården i 1826, men han byttet den bort med en annen gård i Mørkstugata, der han bygde nye hus (den nåværende Apotekergården).

På 1800-tallet besto «Tåmås-gården» av hovedbygning, kjøkken og eldhus, stabbur, fjøs, skjul og gjødselrom, gårds- og ferdastall samt smie.

Den neste eieren var Anders Tronsmed. Det er kona hans, Anne Margrete Thomas Indseth, som er opphav til navnet gården siden har hatt; hun var av "Tåmås-folket".

Ela Monsen og Henry Solli

Eiendommen hadde flere eiere etter dette, og i 1957 flyttet Ela Monsen (1919 - 1978) til Røros. Ela var født den 20. desember 1919 i Bærum. Hun studerte ved Statens Kunst- og Håndverkskole i Oslo og ble etter hvert en anerkjent tekstilkunstner. Foruten tekstiler har hun også skapt malerier og arbeidet med en rekke materialer, slik som keramikk og metall. Ela var politisk, kulturelt og religiøst engasjert, noe som gjenspeiles i hennes kunstneriske uttrykk - flere av hennes objekter er utstilt og kan sees i lobbyen på Røros Hotell, på Røros sykehus, Institutt for fredsforskning i Oslo, Norsk kulturråd og Oslo kommunes kunstsamlinger, for å nevne noen.

I 1958 kjøpte hun Thomasgaarden. Hun hadde planer om å starte kunstforening på Røros, og det var i denne sammenhengen at hun møtte treskjæreren og senere ektemann Henry Solli (1919 - 2007) fra Svartvika i Brekken. Det var sammen med Henry at hun etablerte bolig, verksted og galleri i Thomasgaarden. Det første verkstedet sto ferdig i 1962 og ble utvidet i 1978. Mange steder i Thomasgaarden, blant annet på panelet som er satt over det gamle 1700-tallspanelet - og på selve galleriskiltet på veggen ute, kan man se utsmykningene til Ela Monsen.

Eiendommen eies i dag av Vegard Lie.

Kilde: Bergstaden.org

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...