Nea Radio

Ny reindriftsavtale

REINDRIFTSAVTALE: Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) og Staten er enige om en ny reindriftsavtale. Foto: Tom Gustavsen/Markesdutvalget for reinkjøtt

Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) og Staten er enige om en ny reindriftsavtale.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Avtalepartene er enige om en total ramme for avtalen på 123,1 millioner kroner kroner, en økning på 4,5 millioner fra gjeldende avtale.

– Det har vore krevjande forhandlingar, og eg er glad for at det nå er semje om ei ny reindriftsavtale, seier Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Lang tradisjon – unike muligheter

Reindriftsavtalen for 2018/2019 viderefører linjene i stortingsmelding 32 Reindrift. Lang tradisjon – unike muligheter.
- Det bidrar til å styrke den økologiske bærekrafta i reindriftsnæringa. Den auka pengebruken innebærer blant annet at tilskuddsordningene som styrker produksjon og omsetning har blitt prioritert, og at det blir lagt til rette for de reineierne som har reindrift som hovednæring.

– Eg er svært nøgd med at avtalepartane blei samde om å prioritere å auke driftstilskotet til ungdom, seier Landbruks- og matministeren. Dette skal stimulere ungdom til å satse på reindrift. Næringa trenger at dyktige unge reindriftsutøvere aktivt deltar i den daglige drifta, seier Dale.

Mer til reinbeitedistriktene

Avtalepartene har også blitt enige om en betydelig økning av tilskuddet til reinbeitedistrikta. Noe av økninga skal være øremerka til distriktene sitt arbeid med å styrke satsinga på HMS.

– Reindriftsnæringa har mange alvorlige ulykker, og det er naudsynt å auke satsinga på HMS arbeidet i næringa. Nå bidreg staten økonomisk, og næringa må syne at dei aktivt bidreg med å få ned talet på ulykker, seier Dale.

Auken i distriktsmidla skal også støtte opp om arbeidet med å utvikle drifta i ei bærekraftig retning og auka beredskap knytta til dyrevelferd under vanskelege beiteforhold.

– Med denne avtalen er det lagt til rette for ei positiv utvikling av reindriftsnæringa ved å øke inntektsmulighetene, både fra kjøttproduksjon og tilleggsnæringer. Det er også nødvendig å satse på beredskap, ikke minst som følge av de krevende vinterbeiteforholda vi har sett de siste åra, sier Statens forhandlingsleder, Anne Marie Glosli.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...