Nea Radio

Kronikk:

Ny kommunelov og forholdet til kommunalt selvstyret

Kjetil Ollestad er leder av juridisk seksjon hos Fylkesmannen i Trøndelag Foto: Fylkesmannen i Trøndelag

- Vår visjon er at Trøndelag skal være et godt fylke å bo, vokse og virke i for alle, skriver Kjetil Ollestad, leder av juridisk seksjon hos Fylkesmannen i Trøndelag i denne kronikken.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Alle kommunene i Trøndelag har fått nye kommunestyrer etter lokalvalget i september og flere nye lokalpolitikere er klare for de neste fire årene. De folkevalgte skal nå starte arbeidet med å utøve det lokale folkestyret og det vi kaller det representative lokaldemokrati.

Politikerne skal sørge for kommunale tjenester til innbyggerne. Typisk ansvar for drift av barnehager, skoler og sykehjem. Lokalpolitikerne skal også stå for utøvelse av offentlig myndighet. Det kan være å avgjøre hvem som skal få byggetillatelse eller skjenkebevilling. De lokale folkevalgte skal også drive samfunnsutvikling til beste for innbyggerne i kommunen. Det kan være å legge til rette for boligbygging, ivareta miljøhensyn og næringsutvikling gjennom vedtak om planer for arealbruk etter plan- og bygningsloven.
Oppgaveløsningen til kommunen skal i tillegg være effektiv, tillitsskapende og bærekraftig, i henhold til kommunelovens bestemmelser om dette.

Et av formålene med den nye kommuneloven er å fremme det kommunale selvstyret og legge nødvendige rammer for dette. Det er gode grunner knyttet til disse forhold. Lokale folkevalgte kan tilpasse tjenestene til lokale behov og interesser og har god kunnskap om de lokale forholdene. Kommunen skal oppleves som tilgjengelig og innbyggerne skal ha mulighet til å påvirke lokale beslutningstakere og tjenesteutøvere i sin kommune.

Det følger av kommuneloven at kommunene utøver selvstyret innenfor nasjonale rammer og hensyn. Begrensninger i det kommunale selvstyret må ha hjemmel i lov eller forskrift som er fastsatt etter lover som er vedtatt av Stortinget. Kommunepolitikerne kan derfor ikke handle i strid med Stortingets ulike lovvedtak.

Fylkesmannen skal vise lokalpolitikernes handlingsrom innenfor nasjonalt lovverk. Det gjør vi gjennom utøvelsen av vår rolle som tilsynsmyndighet, ved lovlighetskontroller, når vi er klageorgan i en sak og når vi er innsigelsesmyndighet. Vi bruker veiledning og dialog når vi snakker med lokalpolitikerne i ulike saker.
Vi vil for eksempel i aktuelle saker kunne bidra til å klargjøre i hvilken utstrekning vår nasjonale lovgiver har angitt en klar og detaljert angivelse av hvilke hensyn som er relevant og lovlig ved bruk av den aktuelle bestemmelsen.

I noen tilfeller har politikerne fått angitt klare rammer av lovgiver for sin myndighetsutøvelse når det skal fattes vedtak. For eksempel i spørsmålet om når innbyggerne har rett til nødvendig helsehjelp eller barneverntjenester.
I andre tilfeller angis det i loven i langt mindre grad hvilke hensyn som skal tillegges vekt når det skal treffes vedtak etter bestemmelsen. Et typisk eksempel på dette er når kommunen tar stilling til om de vil regulere et område til et nærmere angitt formål. Kommunen har fått ansvaret for arealbruken etter plan- og bygningsloven, og har et stort handlingsrom når de bestemmer hvilken virksomhet de vil tillate på et areal.

Vi vil understreke at det ikke er slik at det lokale selvstyret er en faktor når Fylkesmannen for eksempel behandler en klage knyttet til om det er begått en saksbehandlingsfeil. Eksempler på saksbehandlingsfeil er at vedtaket mangler begrunnelse, at feil faktum er lagt til grunn for avgjørelsen eller at feil organ har avgjort saken. Det lokale selvstyret gjelder heller ikke når en vurderer om det er tatt utenforliggende hensyn i en sak eller det er gjort usaklig forskjellsbehandling i et vedtak. Da gjelder sterke rettssikkerhetshensyn.

Fylkesmannen i Trøndelag er opptatt av å gjøre kommunene gode og sikre at de folkevalgte bruker det lokale selvstyret og benytter sitt handlingsrom.
Vår visjon er at Trøndelag skal være et godt fylke å bo, vokse og virke i for alle!

Kjetil Ollestad
Leder av juridisk seksjon
Fylkesmannen i Trøndelag

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...