Nea Radio

Ny fellingstillatelse på bjørn:

Har søkt flere ganger etter tap av sau

Felles: Det er gitt tillatelse til felling av en bjørn på Snåsa. Foto: Illustrasjonsfoto, Alexander Kopatz

Etter at alle andre tiltak nå er forsøkt har Statsforvalteren i Trøndelag i dag gitt fellingstillatelse på en bjørn i Roktdalen i Snåsa.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2021 kl 23:09

I sommer er det i flere omganger søkt om fellingstillatelse på en bjørn i Snåsa. Årsaken er tap av sau.

Binnene viktig for bestanden

Statsforvalteren har gitt avslag på søknadene, da det er dokumentert at det er ei binne som står bak skadene. Bestandsmålet for bjørn i rovviltregion-6 ble oppnådd for 2020, men binnene er sentrale for å oppnå bestandsmålet for dette og de kommende år.

I det fastsatte kvotevedtaket for rovviltregion-6, som Trøndelag er en del av, er det lagt inn vilkår som har til hensikt å begrense uttaket av binner i regionen. DNA-analyser slår fast at det er ei binne som står bak skadene i det aktuelle området.

Alle tiltak prøvd

Videre er det en naturlig konsekvens, etter klageavgjørelsene i Miljødirektoratet den 13. juli og av Klima- og miljødepartementet den 22. juli i år, at terskelen for å innvilge en søknad om skadefelling hvor det er risiko for felling av binne er høy - vesentlig høyere enn tillatelser til felling av hannbjørner.

- Vi har føringer på at alle andre tiltak skal være forsøkt, før det eventuelt kan gis en fellingstillatelse. Vel, der er vi nå – vi har ikke flere verktøy igjen og samtidig ser vi at skadefrekvensen har tatt seg opp de siste dagene. Av den grunn har vi i dag gitt muntlig fellingstillatelse på bjørnen i Roktdalen, sier fungerende klima- og miljødirektør Anne Sundet Tangen.

Så langt er det dokumentert at bjørn har tatt 27 sau i området. I dag blir ytterligere to kadaver undersøkt.

Ville ikke skremme

I et forsøk på å forebygge tap av sau har Statsforvalteren tidligere i sommer bevilget og gitt beitelagene penger til kortvarig intensivt tilsyn. Beitelagene har også fått tilbud om tilskudd til tidlig nedsanking av sau, noe de har takket nei til.

Statsforvalteren har også anmodet Miljødirektoratet om å iverksette forsøk på å jage og skremme bjørnen. Dette har direktoratet vurdert som lite hensiktsmessig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...