ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Førde/Ålen:

Ny bok fra Marit Bendz

Marit Bendz. Foto: Per Magne Moan

Debatt i Dagsnytt 18 provoserte så mye at hun bare måtte skrive bok om landbruk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 22.04.2022 kl 00:23

ANNONSE
Annonse

Forfatteren Marit Bendz, opprinnelig fra Ålen, har gitt ut en ny bok. Forrige gang var det en kriminalroman med navnet «Kverk». Denne gangen er det noe helt annet hun har skrevet om.

Marit Bendz er født og oppvokst i Ålen, men er bosatt i Førde. Hun er utdannet journalist og har jobbet i NRK, vært redaktør for Gennytt og er i dag frilansjournalist og forfatter.

Jordbruk

I 2008 ble hun tildelt prisen "Årets Frilans" av Norsk Journalistlag.

Hun har skrevet flere bøker og er nå altså aktuell med boka «Glade Dyr og Levande Jord».

– Jeg har gitt ut ei samling med portrett av annerledese bønder som driver på en ganske så annerledes måte og det blir flere og flere av dem. De har ganske enkelt parkert plogen og begynt å bygge jord i stedet for å ødelegge den.

Hun mener konvensjonelt landbruk med store mengder kunstgjødsel og tunge maskiner, utarmer jorda. Hun har selv et lite mikrobruk hjemme i boligfeltet hun bor i og er i tillegg andelsbonde i et andelslandbruk, der mellom 40 og 50 medlemmer dyrker i lag.

Debatt på NRK

Hun sier grunnen til at at hun har skrevet denne boken er en debatt på Dagsnytt 18.

– De hadde funnet en ganske så konservativ bonde og en veganer fra et miljøparti, og fikk i gang en skikkelig krangel om kjøtt, sier hun og legger til at hun ble oppgitt av denne debatten.

– Kjøtt er jo så mye. Et lam som har gått på fjellet hele sommeren og beitet og kost seg er jo noe helt annet enn en fabrikk-kylling eller skinke fra et grisefjøs med tusen griser. Og da tenkte jeg at jeg må gjøre noe med dette og finne de som vet mye om god dyrevelferd og god jordhelse og som driver jordbruk på en veldig klimavennlig måte, sier hun og legger til at ordet "jordhelse" er et viktig ord i boka.

Hør intervju her:

Nøkkelord

ANNONSE