Nea Radio

NTNU-stol får nykommerpris

VIPPESTOL: Gunnar Eidsvik Tvedt mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Foto: Gunnar Eidsvik Tvedt

NTNU-studenten Gunnar Eidsvik Tvedt har designet en vippestol som kan bli en ny norsk møbelsuksess. Nå får han utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Gunnar Eidsvik Tvedt torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

– DOGA-merket Nykommer løfter frem prosjekter som viser at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere for å skape de beste løsningene for fremtiden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller DOGA-merket Nykommer en av de viktigste utmerkelsene for fremadstormende formgivere og arkitekter.

– Det står enorme mengder med klumpete plastbarnestoler rundt omkring i norske hjem, og mange av disse går i avfallet når det ikke er behov for dem mer. Vippestolen til Eidsvik Tvedt er selve motsatsen til dette – og er derfor en svært verdig og viktig prisvinner, sier han.

Oppfordrer til gjenbruk

Vippestolen er Tennfjord-mannens masterprosjekt ved Institutt for design ved NTNU i Trondheim. Stolen er laget i samarbeid med Stokke, som blant annet står bak Tripp Trapp-stolen, en norsk møbelklassiker.

Juryen er spesielt opptatt av at vippestolen er konstruert med få komponenter, noe som gjør det mulig å skalere opp produksjonen på en enkel og effektiv måte:

«Vi opplever bidraget som et fullendt stykke designarbeid der kandidaten lykkes med sin ambisjon om å gjenskape vippestolen som et designmøbel som både voksne og barn kan trives med. Ved at det er lagt vekt på både estetiske og materielle kvaliteter, gis stolen lang levetid, og man oppmuntres til gjenbruk gjennom videresalg og arv,» står det i juryens kjennelse.

Juryen roser dessuten prosessen bak stolen, med mye brukerinvolvering, mange prototyper og omfattende testing. I juryuttalelsen knyttes det også forhåpninger til at vippestolen på sikt kan bli en norsk møbelsuksess på det internasjonale markedet.

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig til nykommere i norske arkitektur- og designbransjen i forbindelse med DOGA-dagen.

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

DEN NYE TRIPP TRAPP-STOLEN?

(Pressenytt)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...