Siste nytt

Mindre belastende legevaktsarbeid?

Publisert: 06.09.2018 kl 19:39

Mange fastleger opplever legevaktsarbeid som belastende, og mange kommuner sliter med å rekruttere til leger til å arbeide på legevakten. Regjeringen starter derfor en pilot med interkommunalt samarbeid for å se om det kan gjøre arbeidet mindre belastende.

Helse- og omsorgsdepartementets kartlegging av fastlegenes arbeidsoppgaver viser at legevakt utgjør en stor del av arbeidsbyrden for mange fastleger. Mange leger synes vaktene kommer for hyppig og at arbeidsbyrden blir for stor når de har legevakt. Flere leger som arbeider i små kommuner kan oppleve at det er tungt å stå alene med vanskelige vurderinger når de har legevakt. Samarbeidet mellom legevakt og sykehus kan også bli bedre mange steder.

-Legevakten er viktig i arbeidet vårt med å forbedre og modernisere fastlegeordningen. Nå prøver vi ut hvordan vi kan gjøre legevaktarbeidet mindre belastende samtidig som brukerne får et bedre tilbud. I den nye piloten sørger vi for at legevaktslegen alltid har en spesialist å rådføre seg med, at sykehusene og kommunene inngår et forpliktende samarbeid om akuttberedskapen, at moderne kommunikasjonsløsninger blir tatt i bruk og at telefonveiledningen til innbyggerne blir bedre, sier helseminister Bent Høie.

Sunnfjord og Ytre Sogn interkommunale legevakt og Romsdal interkommunale legevakt er valgt ut til å være med i forsøket. Piloten skal vare i tre år og det er avsatt 10 mill. kroner årlig.

Regjeringen tar en rekke grep både på kort og lang sikt for å forbedre fastlegeordningen.

-I tillegg til å se på hvordan vi kan gjøre legevaktarbeidet mindre belastende, har vi startet arbeidet med å rekruttere flere leger inn i ordningen gjennom egne tilskudd til rekruttering og egne tilskudd til utdanningsstillinger. Vi har også reetablert trepartssamarbeidet om fastlegeordningen med Legeforeningen og KS og vi har startet på en evaluering av fastlegeordningen der vi ser på rammebetingelsene fastlegene jobber innenfor, hvilke oppgaver som har økt og hvorfor. På bakgrunn av dette skal vi vurdere hvilke oppgaver fastlegene må ha, hvilke oppgaver andre kan overta og hvilke oppgaver som kan løses på bedre måter, sier Bent Høie.

Vis alle notiser

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...