Nea Radio

Siste nytt

Dette er de mest populære studiene

Publisert: 25.04.2019 kl 14:51

Rettsvitenskap, siviløkonom og politi topper i år listen over de mest populære utdanningene, viser tall fra Samordna opptak.

15. april var det søknadsfrist for de som vil begynne på høyere utdanning til høsten. I år er rettsvitenskap ved Universitet i Bergen det studiet flest har som førstevalg, etterfulgt av siviløkonomutdanningen ved NHH.

Se hele listen med de 30 mest populære studiene under.

Totalt har 138 732 personer søkt høyere utdanning. Det er en nedgang på 2,3 prosent sammenliknet med i fjor. Tallene for 2019 viser likevel at det fortsatt er god søking til høyere utdanning.

Utdanningsområdene med den største prosentvise nedgangen er språk (-10,1 %) og reiseliv (-10,4%). Land- og havbruk (7,5%) og informasjonsteknologi (6,3%) har den største prosentvise økningen av søkere, heter det i ei pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger

Publisert: 25.04.2019 kl 14:41

Justis- og beredskapsdepartementet sender i dag forslag til endringer i reglene om utvisning på høring. Det foreslås utvidet adgang til å utvise utlendinger med oppholdstillatelse som begår kriminalitet i Norge.

– Vi ønsker å utvide adgangen til utvisning av utlendinger som har liten tilknytning til landet, og som begår straffbare handlinger, sier justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP) i ei pressemelding.

Offisiell åpning av Værnes Respons

Publisert: 24.04.2019 kl 15:04

Torsdag formiddag er det offisiell åpning av Værnes Respons, Værnesregionens sky-baserte plattform som skal håndtere varsler fra alle typer helseteknologiske løsninger. Responssenteret er samlokalisert med legevakta, i tråd med anbefalinger fra helsedirektoratet. Løsningen har integrasjon med elektronisk pasientjournal og videresender varsler til mobile enheter.
Etablering av Værnes Respons gjør regionen rigget til å digitalisere pleie- og omsorgstjenestene med riktig ressursbruk, heter det i ei pressemelding fra Værnesregionen.

Dømt for seksuell omgang med egen søster

Publisert: 24.04.2019 kl 13:32

En tenåring fra Værnesregionen er dømt til ungdomsstraff i to år for å ha forgrepet seg på sin yngre søster i en periode på mer enn to år. Hendelsene startet da gutten var 12-13 år. Ungdommen er under 18 år og derfor dømt til ungdomsstraff. I tillegg må han betale oppreisningserstatning på 120.000 kroner til sin yngre søster, skriver Stjørdals-Nytt.

To timer ekstra

Publisert: 24.04.2019 kl 13:31

To timer ekstra fysisk aktivitet og kroppsøving i uken kan gi flere positive effekter for barns fysiske og psykiske helse.

Rapporten Schools in motion har undersøkt hvilken effekt to ekstra timer med fysisk aktivitet og kroppsøving har på ungdomsskoleelevers helse, læring og læringsmiljø. – Mer aktivitet i skolen er positivt for barna. Samtidig viser rapporten at vi må innføre aktivitet på en klok måte som tar hensyn til lokale forhold på de ulike skolene, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

For noen av elevene på 9. trinn kan to timer ekstra fysisk aktivitet og kroppsøving ha flere positive effekter både på fysisk aktivitet, utholdenhet, nasjonale prøver i lesing og regning, samt læringsmiljø, skriver forskerne bak rapporten i sin oppsummering. Funnene er ulike for de to forsøksgruppene sammenlignet med kontrollgruppen, og mellom jenter og gutter innad i gruppene.

- Rapporten viser at en del elever kan få mye ut av ekstra aktivitet i skolen, men at effekten er mest positiv når aktiviteten er lærerstyrt. Derfor skal vi nå utvikle et godt støtte- og veiledningsmateriell for hvordan læreren kan legge til rette for fysisk aktivitet i timene, og støtte opp om lokale initiativ. Dette vil bli fulgt opp i arbeidet med de nye læreplanene som trer i kraft fra 2020, sier Sanner.

Ber staten overstyre Frøya kommune

Publisert: 24.04.2019 kl 08:55

TrønderEnergi skulle nå ha vært godt i gang med vindkraftutbygging på Frøya. Men Frøya kommune vedtok for et par uker siden å stoppe hele prosjektet, etter massiv motstand fra folket. – Nå ber vi staten om å overstyre kommunen, sier kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem til NRK.

Toppolitikere dropper mange møter

Publisert: 24.04.2019 kl 08:46

Åtte av 17 toppolitikere i Trøndelag fylkeskommune dropper hvert femte møte i fylkesutvalget.
– Det er overraskende mange, sier Elisabeth Paulsen fra Venstre som er den eneste som har vært på alle de 25 møtene, skriver Trønder-Avisa. De fleste av medlemmene i utvalget er heltidspolitikere.

Fotballekspert spår snarlig avgang for RBK-treneren

Publisert: 24.04.2019 kl 08:44

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp spår en snarlig avgang for RBK-trener Eirik Horneland. Da Horneland ble trener for Rosenborg tidligere i år, la han om formasjon til 4-4-1-1. Men mandag, da Strømsgodset gjestet Lerkendal, endret han stil: Rosenborg var igjen tilbake til 4-3-3. Torp mener det er urovekkende for Horneland at laget allerede har skiftet formasjon.
– For meg ble dette et enda tydeligere steg i retning av at Eirik Horneland ikke kommer til å være Rosenborg-trener så veldig lenge. Når han må begynne å kaste en del av sine tanker, planker og byggverk på sjøen allerede nå, så er det litt som å resignere, sier fotballeksperten til NRK.

Byåsen tapte mot Storhamar

Publisert: 24.04.2019 kl 08:43

Byåsen gikk på et surt tap i første sluttspillkamp mot Storhamar tirsdag kveld. Byåsen holdt lenge følge med hjemmelaget, men til slutt rykket Storhamar i fra.
Sluttresultatet ble 26-21. Lagene møtes igjen allerede på fredag til returoppgjøret i Trondheim.

Ny leder for Statens vegvesen vegavdeling Trøndelag

Publisert: 24.04.2019 kl 08:42

Arild Hamrum-Norheim er tilsatt som ny leder for vegavdeling Trøndelag i Statens vegvesen region midt. Han skal dermed lede vegavdelingen gjennom en periode hvor både Statens vegvesen og vegavdelingen går gjennom store endringer.
- Vi skal konsentrere oss om jobben: å arbeide hardt hver dag for å sørge for å levere trygge veier med god fremkommelighet for alle trafikanter, sier Hamrum-Norheim.

Brann i bolig i Lysøysundet

Publisert: 24.04.2019 kl 08:39

Politiet har startet etterforskning etter at det begynte å brenne i en enebolig i Lysøysundet natt til onsdag. Beboeren kom seg ut, brannen ble raskt slukket, og det ble bare mindre materielle skader, skriver politiet på twitter.

Spår snarlig avgang for RBK-treneren

Publisert: 23.04.2019 kl 21:45

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp spår en snarlig avgang for RBK-trener Eirik Horneland. Da Horneland ble trener for Rosenborg tidligere i år, la han om formasjon til 4-4-1-1. Men mandag, da Strømsgodset gjestet Lerkendal, hadde han endret stil: Rosenborg var igjen tilbake til 4-3-3. Torp mener det er urovekkende for Horneland at laget allerede har skiftet formasjon.

– For meg ble dette et enda tydeligere steg i retning av at Eirik Horneland ikke kommer til å være Rosenborg-trener så veldig lenge. Når han må begynne å kaste en del av sine tanker, planker og byggverk på sjøen allerede nå, så er det litt som å resignere, sier fotballeksperten til NRK.

Ny dag med rekordvarme i Trøndelag

Publisert: 23.04.2019 kl 21:45

Det rekordvarme aprilværet fortsatte i Trøndelag i går. 13 steder satte varmerekord for april, og 17 steder målte over 20 grader. Aller varmest var Hitra, Sandstad, som med 22,7 grader bare var 0,3 grader fra den ferske varmerekorden for april for Trøndelag, som ble satt på Saupstad 2. påskedag. Blant de 13 stedene som satte varmerekord i går var Steinkjer, Skjetlein, Frosta og Sverresborg. Det skriver adressa.no.

Har fått tips etter brann i innbytterbenk

Publisert: 23.04.2019 kl 21:44

Politiet har fått tips om to navngitte gutter etter brannen i innbyttterbenken på Blinkbanen i Stjørdal andre påskedag. Guttene er begge under 15 år, og politiet skal ha kjennskap til de fra tidligere, skriver Stjørdals-nytt. Politiet understreker til avisa at ingen ennå er tatt for å stå bak brannen.

To innbrudd i Rørosregionen

Publisert: 23.04.2019 kl 21:43

Tirsdag ble det oppdaget innbrudd både hos Røroskjøtt sine lokaler på Os og hos BaneNor på Røros. På begge steder var ei vindusrute knust av stein. Det er usikkert om det er tatt noe fra lokalene, men det blir ikke oppbevart penger på noen av stedene.

Politiet opplyser til Arbeidets Rett at det er for tidlig å si noe om det er de samme personene som står bak innbruddene på begge steder.

Påskecrossen

Publisert: 23.04.2019 kl 08:44

Nesten 1000 så Elias Ishoel fra NMK Oppdal vinne superfinalen under Påskecrossen i Stugudal langfredag. John Stenberg fra Lofsdalen SK og Robert Lunden fra Tydal MK kom på de to neste plassene.
Robert Lunden hadde stevnets lengste hopp på hele 46,5 meter!

Astrid Øyre Slind vant Kromgruverennet

Publisert: 23.04.2019 kl 08:44

Astrid Øyre Slind fra Oppdal IL vant kvinneklassen i Kromgruverennet påskeaften. Svenske Oskar Kardin var raskest i herreklassen.

Niklas Dyrhaug med ny løyperekord i Egebergrennet

Publisert: 23.04.2019 kl 08:43

Niklas Dyrhaug er i gang igjen. Skjærtorsdag vant han Egebergrennet på ny løyperekord, drøyt fire minutter raskere enn sin egen vinnertid fra i fjor. Andrea Sæther Verdenius fra Tolga IL vant kvinneklassen.

2. divisjon: Blink vant igjen

Publisert: 23.04.2019 kl 08:42

Stjørdals-Blink slo Levanger 4-0 hjemme mandag kveld.
– Det er selvsagt bra. Det spesielle her er egentlig at vi vinner to kamper på rad med 4-0. Hvis man ser på resultatene i denne divisjonen, er det veldig sjelden noe annet enn ett- og tomålsseire, sier Roar Vikvang til Stjørdals-Nytt. Hele 612 tilskuere fikk med seg lokaloppgjøret, og en ny tribune sørget for ekstra stemning på Blinkbanen.

Toppserien fotball kvinner

Publisert: 23.04.2019 kl 08:41

I Toppserien for kvinner spilte Stabæk og Trondheims-Ørn uavgjort 1-1 på Nadderud mandag ettermiddag. Rakel Engesvik scoret målet for Ørn, som nå har fire poeng og ligger på tredje siste-plass med tre poeng etter fire spilte kamper.

Trøndersk Eliteserie-bunn

Publisert: 23.04.2019 kl 08:40

Rosenborg spilte best, men kombinasjonen ufarlige angrep og godt forsvarsspill av Strømsgodset førte til 0-0 og poengdeling på Lerkendal mandag kveld. Nok en gang var det tilløp til pipekonsert da spillerne gikk av banen.

Også Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort 0-0 i Kristiansund mandag kveld. Hjemmelaget var også her best, men Ranheim-keeper Even Barli storspilte nok en gang. Dermed har Ranheim sikret seg sitt første eliteserie-poeng denne sesongen, men ligger fortsatt sist på tabellen, ett poeng bak Rosenborg på nest siste-plass.

Tunneler må oppgraderes

Publisert: 23.04.2019 kl 08:38

Mange norske tunneler oppfyller ikke EUs krav om brannsikkerhet med doble løp eller utgang til det fri. Fluktrom i tunneler er ikke tillatt i EU, men forskere jobber likevel med å utvikle en type fluktrom som kan brukes i nye og gamle, oppgraderte tunneler. – Forskinga gjøres blant annet ved simulator, sier seniorforsker ved SINTEF, Gunnar Jenssen til NRK.

Angrep hjort

Publisert: 23.04.2019 kl 08:38

I Meråker gikk to løse hunder til angrep på en hjort mandag ettermiddag. Hjorten ble så skadet etter hendelsen at den ble bestemt avlivet etter tillatelse fra Statens naturoppsyn (SNO), i følge politiet. De varsler også at sak blir opprettet i kjølvannet av hendelsen.

Hannbjørn skutt i Meråker

Publisert: 23.04.2019 kl 08:37

En hannbjørn på 144 kilo ble skutt i Meråker skjærtorsdag. - Bjørnen ble observert første gang onsdag, og vi fikk raskt peilet oss inn på hvor den var. På grunn av skaresnø var det ikke lett å komme tett på. Men skjærtorsdag fikk vi satt sammen et lokalt jaktlag, sier fellingsleder for SNO i Trøndelag, Even Bjørnes til Bladet. Han bekrefter at det også ble brukt helikopter i jakta.

Innbytterbenk i full fyr

Publisert: 23.04.2019 kl 08:37

Det brant i bortelagets innbytterbenk på Blinkbanen natt til mandag. - Vi har grunn til å tro at brannen er påsatt, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa.
– Jeg blir oppgitt over et slikt angrep på frivilligheten, sier Knut Erlend Jegersen i Stjørdals-Blink fotball. Fotball-lederen var raskt på pletten da han ble varslet om brannen. Brannen skal også ha svidd av litt av kunstgresset foran innbytterbenken.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...