Notiser

Tønseth vant NM i terrengløp

Publisert: 14.10.2018 kl 20:46

Langrennsløperen Didrik Tønseth fra Strindheim IL ble i går norgesmester da Bratsberg og Strindheim IL arrangerte NM i terrengløp.
Sigrid Jervell Våg fra Trondheim, som nå løper for BUL, ble raskeste kvinnelige løper, mens
Astrid Stav fra IL Varden Meråker vant juniorklassen for kvinner.

Se resultatene på langrenn.com
https://www.langrenn.com/cppage.6157407-1743.html

Varmerekorder i Trøndelag

Publisert: 14.10.2018 kl 20:45

Søndag ble det satt flere nye varmerekorder for oktober i Trøndelag. Både Trondheim og Stjørdal er blant stedene som målte tidenes høyeste oktobertemperatur, skriver Adresseavisen. Varmest var det i Orkdal der målestasjonen på Thamshavn målte 22,7 grader. På pallen finner vi også Værnes med 22,1 grader og Kvithammer på Skatval med 21,8 grader.
https://www.adressa.no/nyheter/trondelag/2018/10/14/Ti-nye-varmerekorder-for-oktober-i-Tr%C3%B8ndelag-s%C3%B8ndag-17688871.ece

Skogbrannberedskap

Publisert: 14.10.2018 kl 20:43

Regjeringa foreslår å bevilge ytterligere 84,1 millioner kroner til beredskap og håndtering av skogbranner i 2018.
- Dersom nedbør uteblir i lengre perioder utover høsten vil faren for skogbrann øke igjen. Derfor er det viktig for regjeringa å legge til rette for en fortsatt god skogbrannhelikopterberedskap, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (FrP).

Fjøsbrann i Forradalen

Publisert: 14.10.2018 kl 20:42

En driftsbygning brant ned til grunnen i Forradalen i Stjørdal søndag formiddag. Rundt 50 kyr ble reddet ut, mens noen kalver, høns og kaniner brant inne, skriver politiet på twitter.
Brannvesenet greide å hindre at brannen spredte seg til de øvrige bygningene på gården. Fem personer som deltok i evakueringa ble kjørt til legevakt for sjekk etter å ha pustet inn røyk.

Påkjørt i fotgjengerfelt

Publisert: 14.10.2018 kl 20:41

En 17-åring ble fraktet til SOH med luftambulanse etter å ha blitt påkjørt av en bil på E6 ved Lundamo lørdag. Bilføreren fikk beslaglagt førerkort etter vitneforklaringer om at fotgjengeren befant seg i et oppmerket fotgjengerfelt da han ble truffet, skriver politiet på Twitter.

Bilvelt på E6 ved Garli

Publisert: 14.10.2018 kl 20:41

To personer ble søndag kveld kjørt til St. Olavs for en medisinsk sjekk etter at bilen de satt i havnet på taket på E6 ved Garli. E6 var midlertidig stengt på grunn av uhellet, skriver politiet på twitter.

Kjønnsforskjeller

Publisert: 13.10.2018 kl 00:57

Norge er det OECD-landet som har størst kjønnsforskjeller i fullføring av videregående.

– Det er alvorlig at mange gutter går ut av ungdomsskolen uten å kunne lese, skrive og regne skikkelig, og at for mange dropper ut av videregående. De utfordringene mange gutter møter, er også et samfunnsproblem fordi de skal ut i et arbeidsliv som stiller økende krav til utdanning. Vårt mål er at vi skal ha en skole der alle barn uansett kjønn og bakgrunn får mulighet til å lykkes, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Fredag fikk det regjeringsutnevnte Stoltenberg-utvalget overlevert to rapporter fra OECD og NIFU. Rapportene er bestilt av utvalget for å skaffe mer kunnskap om kjønnsforskjeller i skolen. Temaet blir også fulgt opp i regjeringens arbeid med stortingsmeldingen om tidlig innsats og inkluderende fellesskap som kommer høsten 2019.

Rapportene viser blant annet at

Norge er OECD-landet med største kjønnsforskjeller i fullføring av videregående
Norske gutter presterer oftere på de laveste nivåene i PISA enn norske jenter, og kjønnsforskjellen i Norge er blant de største i OECD
Kjønnsforskjellene er størst i lesing, og forskjellene vedvarer
Lærerne møter oftere guttene med lavere forventninger
Lærerne vurderer ofte jentenes prestasjoner som høyere enn guttenes
Guttene sliter oftere med overgangen til skolen
Forskjeller i skolekarakterer i jentenes favør har vært stabilt på tvers av land siden 1914
Kjønnsforskjellene øker

Rapportene sier lite om hvorfor det er så store forskjeller mellom Norge og andre land. Rapportene viser samtidig at forskjeller i skolekarakterer i jenters favør har vært stabilt på tvers av land siden 1914, men at kjønnsforskjellene i Norge har økt betraktelig over tid i høyere utdanning.

– Det er ikke et problem at jentene gjør det bra, men det er en utfordring at mange gutter blir hengende etter. Utviklingen uroer meg. Samfunnet stiller stadig større krav til kompetanse og utdanning, og framskrivinger viser at det blir stadig færre jobber for ufaglærte og mange mannsdominerte yrker vil være mer utsatte på grunn av automatisering og robotisering. Derfor må vi få flere til å fullføre å bestå, slik at de kan komme ut i jobb, sier kunnskaps- og integreringsministeren.

Sammensatt guttegruppe

Sanner understreker at guttene er en sammensatt gruppe. I naturfag er det for eksempel flere gutter på de høyeste og laveste nivåene, mens det er flest jenter på de midterste nivåene.

NIFU-rapporten viser også at utsatt skolestart ikke nødvendigvis er en god løsning. Studier viser større frafall i videregående blant guttene som utsatte skolestarten.

– Mye går i riktig retning i skolen. Elevene lærer mer, er mer på skolen og flere fullfører. Men jentene har løftet seg mer over tid. Det er viktig at de som blir hengende etter får hjelp tidlig, og vi må sørge for at skolen er moden nok for å ta imot mangfoldet blant barn. Jeg ser frem til Stoltenberg-utvalgets anbefalinger når disse kommer i februar, sier Sanner.

– Rapporten fra OECD gir en samlet beskrivelse av utviklingen over tid når det gjelder kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner og utdanning. Rapporten er et godt grunnlag for utvalgets situasjonsbeskrivelse og bekrefter at dette er en samfunnsutfordring, sier Camilla Stoltenberg, ekspertutvalgets leder.

– Rapporten fra NIFU viser at kunnskapsgrunnlaget er svakt, både når det gjelder årsaker til kjønnsforskjellene og hvilke tiltak som kan motvirke dem. Derfor vil utvalget foreslå styrking av kunnskapsgrunnlaget og systematiske utprøvinger av tiltak, sier Stoltenberg.

(Kunnskapsdepartementet)

Mia Landsem får Jenteprisen 2018

Publisert: 11.10.2018 kl 20:20

Plan International Norge gir Jenteprisen 2018 til Mia Landsem. 21-åringen fra Trondheim får prisen for sin kamp mot ulovlig deling av private bilder på nett. Det var Landsem som oppdaget at nakenbilder av håndballspilleren Nora Mørk var spredd.

– Superman og Batman er ikke i nærheten, årets vinner er blant de råeste i sin tid. Dette er en vinner vi alle ønsker å være som. Dette er en vinner vi alle hadde løpt til for å få hjelp, sa juryleder Navjot Sandhu da hun overrakte prisen.

Markeringen fant sted på FNs internasjonale jentedag, 11. oktober. Det var flere grunner til at prisen til slutt gikk til Mia Landsem. Juryen la vekt på at hun jobber med et problem som rammer stadig flere.

– Spredning av andres private bilder er i ferd med å bli et samfunnsproblem. Det er et overgrep mot dem som blir utsatt for det, et overgrep de må gjenoppleve gang på gang. Og på Internett blir mange av bildene aldri borte, utdyper Sandhu til Plan Norge.

– Det betyr mye for meg å få en slik pris, men det betyr mest for saken. Over 90 prosent av ofrene for spredning av nakenbilder på nett er kvinner. Det er en ukultur blant gutta, og det er viktig å endre holdningene til de som synes dette er greit, sier Mia Landsem til Plan Norge.

Danner flyplassallianse

Publisert: 10.10.2018 kl 21:44

14 kommuner, med ordfører i Røros Hans Vintervold som styreleder, har dannet Flyplassalliansen. Kommunene har til felles at de har en lufthavn i kommunen.

Flyplassalliansen er utrolig for hvordan avgiftspolitikken innen luftfarten rammer Norge sitt kollektivtilbud, og da spesielt flyplassene i distriktsnorge.

– God utvikling i samferdsel er avhengig av bærekraftige rammebetingelser som gir næringslivet vekstmuligheter. Samferdselsdepartementet bør derfor innføre differensierte avgifter basert på reiseavstand, på linje med resten av Europa, skriver Flyplassalliansen i en uttalelse.

Kulturminnefondet innfører løpende søknadsfrist

Publisert: 10.10.2018 kl 20:41

Kulturminnefondet innfører nå løpende søknadsfrist på alle sine støtteordninger til bevaring av kulturminner.

Tidligere har 1. november vært den årlige søknadsfristen for støtte til bevaring av verneverdige kulturminner. For å forenkle prosessen for brukeren, går Kulturminnefondet nå over til å behandle alle søknader fortløpende gjennom året.

– Bakgrunnen for dette er at søkerne skal få raskere svar på sine søknader, sier direktør Simen Bjørgen i ei pressemelding.

Han legger til at dette vil forenkle arbeidet både for søkeren og Kulturminnefondet.

I forslaget til statsbudsjett foreslår Regjeringen å styrke Kulturminnefondet, slik at det legges opp til å fordele 116 millioner kroner til tiltak over hele landet.

Kongens fortjenstmedalje til Tone Jørstad

Publisert: 10.10.2018 kl 06:52

Tidligere direktør ved Falstadsenteret, Tone Jørstad, ble tirsdag tildelt Kongens fortjenstmedalje av fylkesmann Frank Jenssen.
Jørstad er også tidligere medlem av Den norske Nobelkomite.

Levangerordfører Robert Svarva var blant talerne under tirsdagens utdeling på Falstadsenteret, skriver Trønder-Avisa:

– Hun har gjort en enorm innsats på mange felt, men jeg vil først og fremst trekke fram det hun har gjort for Falstadsenteret. Sammen med min forgjenger, Martin Stavrum, har hun mye av æren for at Falstadsenteret er hva det er i dag. Det å få et sånt menneskerettighetssenter inn på statsbudsjettet, krever mye. Hun har helt klart utgjort en forskjell for mange mennesker. Falstadsenteret er et aktuelt senter som bidrar til å ivareta menneskerettigheter, samtidig som man bevarer krigshistorien som skjedde her, sa ordføreren.

(Trønder-Avisa)
https://www.t-a.no/nyheter/2018/10/09/Her-mottar-Tone-J%C3%B8rstad-Kongens-Fortjenstmedalje-17662680.ece

Stockholm OL-kandidat

Publisert: 09.10.2018 kl 21:53

Stockholm ble i går kveld godkjent av IOC som en av tre søkere til OL i 2026. De to andre er Milano/Cortina i Italia og Calgary i Canada.
– Det var en gladnyhet og et bevis på at den jobben som vi i Sverige har lagt ned i mange år har båret frukt. Vi har presentert et opplegg som er sosialt, økonomiskt og miljømessig holdbartt. Det er eksakt det som IOC leter etter, sier den svenske OL-sjefen Richard Brisius til avisa Expressen.

https://www.expressen.se/sport/stockholm-kan-fa-os-en-av-tre-kandidater/

En verneområdeforvalter kan bli til to

Publisert: 09.10.2018 kl 06:57

I forslaget til statsbudsjett står det at det skal ansettes en verneområdeforvalter til i landskapsvernområdene Skardsfjella, Hyllyngsdalen og Sylan. Dermed kan det bli opprettet ei ny stilling i Tydal.
– Dette er noe vi har ytra ønske om i lang tid, siden arbeidsmengden er så stor, sier nasjonalparkforvalter Marit Berger til Selbyggen.

Må møte i retten for ulovlig kjøring med snøscooter

Publisert: 09.10.2018 kl 06:56

En mann i 20-årene fra Holtålen må møte i Sør-Trøndelag tingrett etter ulovlig kjøring med snøscooter i fjor vinter. Mannen ble ilagt en bot på 10.000 kroner etter kjøringen, men vedtok ikke forelegget. Saken har nå havnet i Sør-Trøndelag tingrett, og politiadvokaten har varslet at det i retten vil legges ned påstand om bot på 13.000 kroner, subsidiært fengsel i 18 dager, og krav om saksomkostninger for det offentlige. Det skriver Arbeidets Rett.

Mann varetektsfengslet for vold mot eks-samboer

Publisert: 09.10.2018 kl 06:56

En mann i 40-årene er i Inntrøndelag tingrett varetektsfengslet i fire uker, siktet for mishandling i nære relasjoner. Siktelsen mot mannen bygger på voldsbruk og skade mot hans tidligere samboer, som endte med at hun ble innlagt på sykehus i september. Det har vært mistanke om flere voldsepisoder, seneste i april, men da trakk ekssamboeren anmeldelsen. Mannen ble varetektsfengslet fordi retten mener det er fare for at siktede tar kontakt med kvinnen eller vitner. Siktede anket kjennelsen til lagmannsretten. Det skriver Trønder-Avisa.

Ungdommer sto bak

Publisert: 09.10.2018 kl 06:55

Seks ungdommer i alderen 15 til 17 år skal ha stått bak at det brøt ut brann i et grantre nær et hus i Verdal sent i går kveld. Ifølge politiet vil ungdommene og saken bli fulgt opp. Brannen ble raskt slukket.

Økning i tilskudd til Teater Innlandet

Publisert: 08.10.2018 kl 18:41

Mandagens presentasjon av statsbudsjettet kom med gledelige nyheter for Teater Innlandet. Kulturbudsjettet for 2019 gir nemlig en markant økning i tilskudd.

– De statlige bevilgningene til Teater Innlandet i 2018 er på 24,63 millioner kroner. Neste års bevilgning er på 26,07 millioner kroner, og innebærer en økning på 5,85 prosent, skriver Teater Innlandet i en pressemelding.

Inkludert i denne bevilgningen er et tilskudd på 850.000 kroner til prosjektet «Publikum i fokus», som handler om publikumsutvikling og som vil foregå i fire satsningskommuner høsten 2019.

– Det er ennå ikke bestemt hvilke fire kommuner som får glede av prosjektet, men målet er å øke oppmerksomheten rundt Teater Innlandet og scenekunst generelt, står det i pressemeldingen.

Luftfarten skal bruke 0,5 prosent avansert biodrivstoff fra 2020

Publisert: 04.10.2018 kl 18:12

Regjeringen varsler at det skal innføres et omsetningskrav på 0,5 prosent avansert biodrivstoff i luftfart fra 2020. Kravet innebærer at det ikke skal brukes biodrivstoff fra problematiske råstoff som palmeolje i luftfarten.

– Biodrivstoff er en del av løsningen for å redusere utslippene fra transportsektoren, og særlig innenfor sektorer som luftfart, der løsninger uten utslipp ligger lenger frem i tid, sier Klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Nytt kartverktøy viser egnede jervesoner

Publisert: 03.10.2018 kl 08:33

Det er ønskelig at forvaltningen av jerv i Sør-Norge samordnes mellom rovviltregionene i større grad enn i dag. I den sammenheng har Norsk institutt for naturforskning (NINA) utviklet et nytt kartverktøy som foreslår områder som vil kunne egne seg for en felles sørnorsk jervesone.
Det nye kartverktøyet skal gi grunnlag for bedre forvaltning av jerven i Sør-Norge enn i dag, og er utviklet av NINA på oppdrag av Rovviltnemnda i Oppland.
Kartverktøyet tar hensyn til lokale forhold, som antall beitedyr og områdets egnethet, og foreslår ut fra dette områder som vil kunne inngå i en eventuell felles sørnorsk jervesone.

Skal hindre juks

Publisert: 02.10.2018 kl 12:52

Nye regler skal hindre juks på verksted og i transportbransjen

– Regjeringa jobbar for trafikksikre køyretøy og ei seriøs transportbransje. Difor innfører vi no nye reglar som vil betre kontrollen på bilverksted og kvaliteten på kontrollane. Det blir også strengare reglar for fartsskrivarar som registrerer køyre- og kviletid i tunge køyretøy. Desse tek til å gjelde i dag, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

(Samferdselsdepartementet)

Jordvern er en nasjonal interesse i kommunenes planlegging

Publisert: 02.10.2018 kl 12:51

Landbruks- og matministeren sender i dag ut et brev til fylkesmennene for å bidra til å klargjøre jordvern som nasjonal eller vesentlig regional interesse i kommunenes planlegging. Brevet er et ledd i oppfølgingen av regjeringens jordvernstrategi, og må ses i sammenheng med den oppdaterte strategien som blir lagt fram i forbindelse med statsbudsjettet.

(Regjeringen)

Sykkelsatsing i Stjørdal

Publisert: 02.10.2018 kl 11:57

Stjørdal vil i årene som kommer intensivere arbeidet med å tilrettelegge for sykling.

- I år er det ti år siden Stjørdal startet prosjektet «Sykkelbyen Stjørdal». Nå gir vi det en skikkelig trøkk, med 7,5 millioner kommunale kroner i potten fram mot 2021, sier kommunestyrerepresentant Tommy Reinås fra Miljøpartiet de grønne.

– I tillegg kommer en satsning på bysykler, der vi neste år skal bruke hele en millioner kroner, sier Reinås.

Elvran får også sin del av sykkelsatsingen, der det i år er satt av en million kroner til reguleringsplan for ny gang- og sykkelveg.

MDG har anmeldt Røros JFF for forsøpling

Publisert: 02.10.2018 kl 11:56

Miljøpartiet de grønne har anmeldt Røros jeger og fiskerforening for forsøpling i Kvitsanden. Leder i MDG Røros, Hanne Feragen, sier til Arbeidets Rett at det er mye plasthylser og leirduer i Kvitsanden etter leirdueskyting.

– Jegere er de som er mest glad i naturen av alle og da synes jeg det er trist at avfall ikke blir ryddet opp etter skyteaktivitet, sier Feragen.

Leder i Røros jeger og fiskerforening, Arnstein Kongshaug, sier til avisa at området er regulert til skyting, og det ikke er noen avrenningsproblematikk med leirduene eller plasthyslene.

– Området hvor vi driver med leirdueskyting er regulert til skyting, og det er naturlig at det på en skytebane er litt nedfallsprodukter. Det er ingen avrenningsproblematikk med leirduene eller plasthylsene. Leirduene er lagd av kalk og er nedbrytbare, og det er dokumentert at de ikke har noen negativ effekt på miljøet, forklarer Kongshaug til Retten.

Etablerer ladestasjoner ved Røros lufthavn

Publisert: 02.10.2018 kl 11:54

Avinor Røros lufthavn har nå begynt arbeidet med å etablere ladestasjon for el-biler ved flyplassen. Gravingen begynte i formiddag, og stasjonen vil bli montert i løpet av de nærmeste dagene. Når stasjonen blir satt i drift er foreløpig ukjent, opplyser Avinor.

Skredsikringsmillioner til Trøndelag

Publisert: 27.09.2018 kl 15:51

Regjeringen vil bruke 72,4 millioner kroner for å skredsikre trønderske fylkesveier. Det viser en budsjettlekkasje fra statsbudsjettet 2019, som legges frem 8. oktober.

– Det er over 30 millioner kroner mer enn det fylkeskommunen har forskuttert neste år, og gjør at vi får nesten doblet aktiviteten på skredsikring i fylket vårt, sier Venstres Tove Eivindsen til Adresseavisen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...