Notiser

Ny rapport om videregående opplæring: Lite valgfrihet og for likt ungdomsskolen

Publisert: 10.12.2018 kl 15:43

Lied-utvalget har undersøkt hvor godt dagens videregående opplæring forbereder elevene til videre studier og jobb. Flere elever mener at videregående skole er for likt ungdomsskolen og gir for lite rom for fordypning fra starten.

– Denne rapporten viser at reformarbeidet må fortsette. Den gir oss et godt grunnlag til å fortsette arbeidet med å heve kvaliteten i videregående skole. Målet er at elevene skal bli enda bedre rustet for studier og jobb, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Frivillige organisasjonar mottar 1,4 milliardar kroner fra momskompensasjonsordninga i desember

Publisert: 10.12.2018 kl 15:42

I disse dagar mottar drøyt 24.000 organisasjoner mer enn 1,4 milliarder kroner fra momskompensasjonsordninga. Nærmere 600 flere organisasjoner får del i ordninga i år enn i fjor. Det store antall mottakere viser at ordninga når hele bredda av frivillige organisasjoner.

- Momskompensasjonsordninga er viktig for de frivillige organisasjonene slik at de kan ha fokus på den frivillige aktiviteten. I praksis fungerer ordninga som ei grunnstøtte for organisasjonene, ettersom de kan bruke midlene fritt og ikke må rapportere bruken. Vi har derfor foreslått en vesentlig økning i ordninga i budsjettet for 2019, sier kulturminister Trine Skei Grande.

5000 på Stiklestad

Publisert: 10.12.2018 kl 13:03

Over 5000 personer besøkte Stiklestad lørdag og søndag for å julestemningen på det tradisjonelle arrangementet Jul igjen.

Dette er en økning på 500 personer fra fjorårets besøkstall på 4500.

– Det er artig å se at så mange ønsker å legge den travle førjulsstria til Stiklestad. Vi er jo et museum, og dette er en viktig formidling av historien. Med så bra besøk får vi vist fram både husene våre og tradisjonene til mange, og det er veldig gledelig. Det er viktig for oss å være noe mer enn et vanlig julemarked, for det finnes så mange andre steder, sier Jo Kristian Kvernland, kommunikasjonssjef ved Stiklestad nasjonale kultursenter.

Fra nyttår blir det prikker for ulovlig bruk av mobiltelefon under kjøring

Publisert: 08.12.2018 kl 00:07

Bruk av mobiltelefon under kjøring, særlig bruk som innebærer tasting og lesing, er forbundet med høy risiko. Forbudet mot bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring blir likevel i svært liten grad respektert. Som et tiltak for å øke etterlevelsen, innføres prikkbelastning for ulovlig bruk av mobiltelefon under kjøring.
- Den nye ordninga vil gjelde fra 1. januar 2019. Brudd på mobilbruksforbudet vil medføre to prikker i førerkortet, alternativt fire prikker i prøveperioden, heter det i ei pressemelding fra Samferdselsdepartementet.
I dag gir brudd på forbudet 1700 kroner i bot.

Oppdal og Rennebu: Grensejustering utsatt

Publisert: 07.12.2018 kl 23:30

Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil ha mer informasjon om innbyggernes syn på grensejustering mellom Rennebu og Oppdal. Departementet sender derfor saken om grensejustering tilbake til Fylkesmannen i Trøndelag.
– Jeg forstår at folk ønsker raske avklaringer i slike saker, men det er utfordrende når det sås tvil om innbyggernes synspunkt ble samlet inn på en god måte. Jeg mener derfor at vi må få bedre informasjon om hvilke synspunkt innbyggerne i området har til dette spørsmålet, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Endrer ikke grensa mellom kommunene Nærøy, Leka og Bindal

Publisert: 07.12.2018 kl 22:33

Øya Austra er i dag delt mellom kommunene Nærøy, Leka og Bindal, og flere har tatt inititativ til å justere grensa. Innbyggerne har hatt svært ulike ønsker, og etter en helhetsvurdering har Kommunal- og moderniseringsdepartementet besluttet å ikke endre grensa.

Øya Austra er i dag delt mellom tre kommuner og to fylker. Spørsmålet om kommunetilhørighet for Austra ble diskutert tidlig i kommunereformen. I desember 2017 gjorde Stortinget om vedtaket om sammenslåing av Leka, Bindal, Nærøy og Vikna. I etterkant mottok departementet flere initiaitiv om grensejustering fra innbyggere i Leka og Bindal. Fylkesmannen i Trøndelag gjennomførte derfor en ny innbyggerundersøkelse blant innbyggerne på Austra.

− Dette har vært en vanskelig og kompleks sak å avgjøre. Jeg har forståelse for innbyggernes ulike ønsker. Etter en helhetsvurdering har vi derfor vedtatt ikke å endre grensa, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

600 millioner til regnskogen

Publisert: 04.12.2018 kl 14:25

Norge utbetaler 600 millioner kroner til Brasil for reduserte utslipp fra avskoging i Amazonas i 2017.

– Etter to år med økende avskoging var Brasils innsats i 2017 oppmuntrende: Avskogingen i fjor falt 12 prosent fra skogåret 2016, og lå 64 prosent under det tiårige gjennomsnittet før Brasil satt i gang store skogreformer i 2004, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

(Klima- og miljødepartementet)

Størenrennet avlyst

Publisert: 04.12.2018 kl 06:44

Støren Ski må avlyse det populære skirennet Størenrennet i Frøsetmarka for tredje gang på fire år. Rennet skulle etter planen ha gått lørdag 8. desember.- Snømangel er årsaken, sier rennleder Bjørn Roger Tangstad til Trønderbladet. Han sier det ikke er aktuelt å finne en ny dato for rennet.
– Vi ønsker ikke å smette inn nok et renn og ødelegge for andre, sier han og legger til at det er opp til skistyret å avgjøre framtida til Størenrennet.
https://www.tronderbladet.no/sport/2018/12/03/Avlyser-St%C3%B8renrennet-p%C3%A5-grunn-av-sn%C3%B8mangel-17995272.ece

Malin toppscorer

Publisert: 04.12.2018 kl 06:42

Malin Aune fra Ranheim ble toppscorer da Norge slo Tsjekkia 31-17 i håndball-EM i går kveld. Både Malin og Heidi Løke scoret 6 mål. Malin har spilt både for Ranheim og Selbu, og spiller nå på Vipers Kristiansand, forøvrig sammen med flere trøndere.
Malin og Norge møter Romania i morra. Romania står med full pott etter to kamper.

Kolstad sikrer seg talent

Publisert: 04.12.2018 kl 06:41

Kolstad har sikret seg det 18-årige håndballtalentet Simen Lyse fra Charlottenlund, skriver Adressa. – Simen er et av de største talentene vi har sett i Trøndelag siden Sander Sagosen. Det steget han har tatt fra i vår er enormt. Ja, egentlig bare over sommeren var det omtrent to forskjellige spillere, sier Kolstad-trener Stian Gomo.
Kolstad troner på topp i Håndball-Norge. Med sin nyeste signering har klubben allerede tenkt neste steg og neste sesong, skriver avisa.
https://www.adressa.no/100Sport/ballsport/Kolstad-sikret-seg-et-av-de-storste-talentene-siden-Sagosen-265534b.html

Gullballen til Ada

Publisert: 04.12.2018 kl 06:40

Ada Hegerberg ble i går kveld tidenes første kvinnelige vinner av Gullballen. Det skjedde i Paris i går kveld. Hegerberg er fra Sunndalsøra og spiller på franske Lyon som vant Champions League for tredje år på rad i mai. Sist sesong scoret hun 31 mål på 20 kamper i ligaen, og hun scoret 15 mål i Champions League. Luka Modric fre Real Madrid ble årets mannlige spiller, skriver VG .

Dårlig utbedring gir nye bygningsskader

Publisert: 03.12.2018 kl 11:14

Bygningsskader som skal dekkes av forsikringsselskapene blir ofte ikke godt nok utbedret, ifølge takstbransjen. Dermed øker risikoen for ny skade på et senere tidspunkt.

I en fersk undersøkelse blant skadetakstmenn i bransjeorganisasjonen Norsk takst oppgir fire av ti at de jevnlig eller ofte ser eksempler på skader som har åpenbar sammenheng med at tidligere skade ikke ble fagmessig utbedret.

– Dette er en tydelig og alvorlig påminnelse om hvor viktig det er at slike skader blir vurdert av fagfolk før tiltak iverksettes, og at godt spesialistskjønn ligger til grunn for reparasjonsarbeidet, sier Sture J. Pettersen, president i Norsk takst.

Norge støtter nytt havfond

Publisert: 28.11.2018 kl 13:55

I samarbeid med Verdensbanken og flere andre giverland, skal Norge være med å bekjempe marin forsøpling gjennom det nye havfondet Problue.

- Marin forsøpling er blant de raskest voksende miljøproblemene verden står overfor. Hvert minutt havner 15 tonn avfall i havene. Dette må vi sette en stopper for. Norge har derfor tatt initiativ til å inkludere forebygging av marin forsøpling og mikroplast som en del av Verdensbankens nye havfond. Dette vil være viktig for å nå bærekraftsmålene og FNs mål om en nullvisjon for utslipp av avfall og mikroplast i havet, sier utviklingsminister Nikolai Astrup.

(Utenriksdepartementet)

Kulturpris til Jenshus

Publisert: 28.11.2018 kl 13:40

Ida Jenshus er tildelt Steinkjer kommunes kulturpris for 2018. Det skriver NRK.
Juryen trekker frem at Jenshus er en av Norges mest anerkjente musikkartister og en god ambassadør for hjembyen. Jenshus fikk Spellemannsprisen for alle sine tre første album.

Brann Skatval

Publisert: 28.11.2018 kl 13:39

Ingen ble skadet i en boligbrann på Skatval onsdag morgen. - Trolig er det snakk om en ulmebrann som startet i en fryser, skriver politiet på twitter. Det ble umiddelbart startet skadebegrensing i huset.

Nei fra fylkesutvalget

Publisert: 28.11.2018 kl 13:38

Fylkesutvalget i Trøndelag sa i går nei til midlertidig deponering av overskuddsmasser fra E6-prosjektet på Langøra Sør i Stjørdal. - Samfunnsinteressene knyttet til et slikt deponi kan ikke forsvare mulige konsekvenser for vannmiljøet, heter det i vedtaket fra fylkesutvalget. Vedtaket ble gjort mot stemmene til FrP, Høyre og Senterpartiet.

Saniteten sponser frukt i Selbu

Publisert: 27.11.2018 kl 18:17

Selbu Sanitetsforening kjøper inn skolefrukt til ungdomsskoleelevene i Selbu en dag i uka. Tidligere var det staten som finansierte skolefrukt, men regjeringen fjerna dette i 2014. Selbyggen skriver at skolehelsetjenesten søkte Selbu Sanitetsforening om stønad, slik at de kunne få på plass ei ny ordning med skolefrukt. Sanitetsforeninga stilte seg positiv til dette, og ordninga kom i gang for noen få uker siden.

Henlegger saken etter dødsulykke på Røros

Publisert: 27.11.2018 kl 18:15

Spesialenheten for politisaker har henlagt saken der en 26-åring fra Tynset omkom i en utforkjøring på Røros i april. En politipatrulje forsøkte å stanse bilen i Røros sentrum, men sjåføren svarte med å øke farten.

Politiet fulgte etter og få minutter senere fant patruljen bilen i grøfta i Dalsveien. Helsepersonell erklærte senere føreren død på stedet.

Spesialenheten konkluderer med at det ikke er funnet bevismessige holdepunkter for at politiet opptrådte straffbart i forbindelse med dødsulykken.

Tilskudd til klimatilpasning

Publisert: 27.11.2018 kl 11:20

Kommuner og fylkeskommuner kan søke om midler til kunnskapsoppbygging og utredninger om konkrete klimatilpasningstiltak. For 2019 er det satt av 6,4. mill. kroner til ordninga.

Formålet med tilskuddsordningen er å styrke kommunenes arbeid med klimatilpasning. Midlene skal brukes til tiltak som gjør kommunene bedre rustet til å møte klimaendringene. Ordninga forvaltes av Miljødirektoratet, heter det i ei pressemelding fra Fylkesmannen i Trøndelag.

Eliteserien solgt til Kina

Publisert: 27.11.2018 kl 08:53

Eliteserien i fotball for menn vil bli tilgjengelig for det kinesiske markedet fra neste år.
Fotball Media, som eies av Norges Fotballforbund, og Norsk Toppfotball har inngått en avtale med den kinesiske sportsapplikasjonen Dongqiudi, skriver VG.

Uttak hopp kvinner

Publisert: 27.11.2018 kl 08:52

Uttak hopp kvinner verdenscupåpningen i Lillehammer:
Maren Lundby (Kolbukameratene)
Silje Opseth (Holeværingen)
Anna Odine Strøm (Alta)
Karoline Røstad (Skogn)
Ingebjørg S. Bråthen (Etnedal)
Thea Kleven (Gjerpenkollen)

Kilde: NRK

Enklere førarkortregler for el-varebil

Publisert: 26.11.2018 kl 14:25

– Auka bruk av nullutsleppskøyretøy er eit viktig tiltak for å nå regjeringa sine mål i miljøpolitikken. Vi vil difor at det skal bli enklare å køyre elvarebilar med førarkort for personbil sjølv om dei er litt tyngre enn det som elles er tillate. Dette kan gjere at fleire vel el-varebil i staden for ein fossildriven varebil, seier samferdselsminister Jon Georg Dale.

Han har nå bedt Vegdirektoratet presentere et forslag om at de som har to års erfaring med førerkort klasse B kan kjøre varebiler med alternativt drivstoff med totalvekt inntil 4250 kg. Den økte vekta må være knyttet til det alternative framdriftssystemet (typisk batterivekt), og lasteevna kan ikke øke sammenlignet med en fossildrevet versjon. Nye regler fra EU gjør det nå mulig å tillate dette for kjøretøy som en ellers må ha førarkort for lett lastebil (klasse C1) for å kjøre.

Vegdirektoratet vil utarbeide og sende på høring nødvendige regelverksendringer. Endringene kan være på plass våren 2019.

Vil forske på gründere

Publisert: 26.11.2018 kl 09:14

Næringsministeren vil vite mer om gründere, og gir derfor fem millioner kroner til forskning om gründerpolitikk, vekst og innovasjon.

80 prosent av de største norske bedriftene er mer enn 100 år gamle. Nå ønsker næringsminister Torbjørn Røe Isaksen å se nærmere på om dette er et resultat av at nye gründerbedrifter har blitt hindret fra å etablere seg og å vokse frem, eller om det er andre sammenhenger som ligger bak.

– Vi trenger mer kunnskap om innovasjon, entreprenørskap og verdiskaping for å kunne utvikle treffsikker gründerpolitikk. For å sikre et bærekraftig velferdssamfunn, er vi avhengig av det skapes nye, lønnsomme arbeidsplasser. Gründerbedriftene er avgjørende for dette, sier Røe Isaksen.

En gruppe forskere ved Institutt for økonomi ved Universitet i Oslo, ledet av professorene Karen Helene Ulltveit-Moe og Andreas Moxnes, skal bruke to år på arbeidet.

(Nærings- og fiskeridepartementet)

Skadd etter påkjørsel

Publisert: 22.11.2018 kl 21:32

En mann i 60-år er alvorlig skadet etter at han ble påkjørt av en buss på Heimdal torsdag kveld.
Den skadde ble kjørt til St. Olavs hospital. Føreren av bussen ble ikke skadd, og det er heller ikke mistanke om rus eller promille, melder politiet på Twitter.

Ny visjon for det nordiske kraftmarkedet

Publisert: 22.11.2018 kl 20:03

Ved det nordiske energiministermøtet i Lund i mai 2018 ble de nordiske energiministrene enige om at en visjon for det nordiske kraftmarkedet må formuleres. I dag startet dette arbeidet, på det første nordiske elmarkedsforumet i Stockholm. Beslutningen om å utvikle en visjon bygger på et forslag i rapporten "Strong today, Stronger Tomorrow" fra 2017, om fremtiden til det nordiske energisamarbeidet.

Ønsket om en ny visjon har vokst frem som et resultat av at elektrisitetssektoren i Norden gjennomgår store endringer i forbindelse med omleggingen mot lavutslippssamfunnet. Dette stiller store krav til det nordiske kraftmarkedet og samarbeidet mellom de nordiske landene. EU arbeider samtidig med utviklingen av en europeisk energiunion. Denne vil ha en direkte påvirkning på det nordiske kraftmarkedet. Derfor er det viktig at de nordiske landene har en felles forståelse av hvordan de vil at kraftmarkedet skal utvikles videre.

- Jeg er glad for at de nordiske landene nå går sammen for å føre det nordiske kraftmarkedssamarbeidet fremover. Vårt felles nordiske kraftmarked er et eksempel til etterfølgelse, og viser hva vi kan få til når vi samarbeider i Norden. Nå er det tid for å ta et neste steg i kraftmarkedssamarbeidet vårt. For å nå våre mål om økt elektrifisering og lavere utslipp er det avgjørende at vårt felles kraftmarkedet utvikles og tilpasses fremtidige behov, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...