Nea Radio

Nostalgi og julestemning

Unni Raaen Nysæther sørger for at alle detaljer stemmer når Stjørdal Museum Værnes inviterer til jul på Museumet Foto: Idunn Thorsø

Første søndag i advent inviterer Stjørdal Museum Værnes til en dag fylt av julestemning fra gamledager.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Bygdemuseumet i Stjørdal ligger på Værnes og består av 22 gamle bygninger, som til sammen utgjør noe som kan minne om en tidskapsel fra fordums tid.
Flere av de gamle trehusene er flyttet hit, mens noen av byggene har stått her helt siden de ble bygd på 1800-tallet.

- Vi legger vekt på å levendegjøre husene her på museumet på søndagen, sier Unni Raaen Nysæther, som er koordinator på museumet.

- Ingebrigtsen-gården skal for eksempel pyntes til jul anno 1900, og der kommer ”kjerringa” til å være i gang med å steke medisterkaker mens besøkende kan gå rundt og se seg om inni bygningen. Kanskje får man en smakebit også, sier Nysæther lurt.

- Det er noe med å komme inni husene og kjenne stemningen, for det er noe annet enn å bare se på husene utenfra, legger hun til.

Mye å få med seg

De fleste husene på tomta er innredet med tidsriktig inventar, og her finnes det både åpen gullsmedbutikk og frisørsalong på søndagen. Foruten åpne hus i ”Hæsjgata” blir det også aktiviteter som for eksempel lysdypping, nisseteater og juletrepynting.

- Lysdyppinga er jo en gammel tradisjon som bruker å være veldig stas for ungene, og de får selvfølgelig med seg et lys hjem som de har vært med på å lage selv, forteller Nysæther stolt.

- Så er det to lokale jenter som skal ha to forestillinger med nisseteater oppe på låven, og ei forestilling ute i Prestegårdshagen når vi tenner juletreet klokka 15.30, legger hun til.

- Jeg vil anbefale folk å kle seg godt, for det er et stort område og flere av aktivitetene på denne dagen vil foregå utendørs, presiserer Nysæther.

Autentisk

Prestegården har stått her på Stjørdal Museum helt siden den ble bygd av Hieronymus Heyerdahl i 1817. Bygget har vært gjennom mange forandringer og i dag inneholder den blant annet ei finstue som er innredet i autentisk stil fra 1800-tallet.

- Der kommer tjenestepiken til å være i gang med dekking av bord, pussing av sølv og pynting av tre for å nevne noe. Man får gå inn å se, og kanskje får man til og med hjelpe til med juletreet, forteller Unni lurt.

- Vi har mange forskjellige stilepoker representert her på museumet, og vi har innredet husene så nært opp til sin opprinnelse som vi kan, påpeker Nysæther.

- Men nå på søndagen handler det først og fremst om å gi folk en autentisk julestemning, som kanskje er litt annerledes enn de er vant til fra før, sier hun til slutt og oppfordrer i samme slengen folk til å ikke gå glipp av musikkforestillingen ”Julegaven” som kommer til å være i Værnes Kirke en halvtime etter åpningstid.

Fra Prestegården har man utsikt til Hæsjgata Foto: Idunn Thorsø

Inne på Prestgården blir man å se tjenestepiken forberede til jul, og kanskje får man være med å pynte juletreet? Foto: Idunn Thorsø

Unni Raaen Nysæther foran gullsmeden i Hæsjgata Foto: Idunn Thorsø

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...