ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Norske rekorder og landslagsplass

Fornøyde bueskyttere fra H.E.G IL: Monicha Nergaard, Lars Erik Amundsen, Espen Ødegård og Lars Martin Tømmerhol. Foto: Espen Ødegård

Hele 19 norske rekorder ble med hjem til Røros etter at helgas bueskyttere møttes til Norsk kortrunde på Sverresborg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Monicha Nergaard var en av de fire som reiste fra Røros til Sverresborg i helga for å konkurrere i bueskyting. Dette endte til slutt svært så godt for rørosingene som kunne ta med seg hele 19 norske rekorder med seg hjem til fjellet. Monica stod for hele ni av disse. Da er det ikke rart det blir plass på landslaget for henne.

God følelse

- Det er så god følelse når alt stemmer og pilene sitter akkurat der de skal. På lørdag skøt vi utendørs på skive og da var det 72 piler som skulle finne veien til målskiva 30 meter unna. 
På søndag var det 30 piler på 30 meter, 30 piler på 25 meter og til slutt 30 piler på 20 meter, som var konkurranseformen, forteller Nergaard.

Presisjonsidrett

Bueskyting er en helårsidrett med klubber og konkurranseaktiviteter over hele landet. Idretten er teknisk, så man behøver ikke å være fysisk sterk for å kunne bli en dyktig bueskytter. Som presisjonsidrett passer den for alle – uansett størrelse, fasong og fysisk kapasitet.

Monicha ute i terrenget under trening sammen med andre bueskyttere fra H.E.G IL. Foto: Privat

- I bueskyting får man brukt både det fysiske og det mentale i kroppen. Når du står på ei skive, så er det veldig mentalt at man skal skyte så mange piler etterhverandre på samme avstand. Når man går ute i terrenget med mange fine grupper er det viktig at man holder det mentale innafor på plass slik at man klarer å konsentrere seg om den neste pila man skal skyte, sier Nergaard.

Tenker bueskyting 24/7

Monicha trener 4 - 5 ganger i løpet av ei uke og totalt vil det si et par tusen piler i måneden.

- Når jeg ikke er på trening, så foregår det bueskyting oppe i hodet 24/7. Da er det buer, skyting og tuning av piler, som surrer rundt hele tiden, forteller Nergaard entusiastisk.

Landslagsplass

Nå har hun blitt tatt ut på landslaget i skogskyting som er den formen for bueskyting som ligger nærmest opp til den tradisjonelle jaktskytingen man forbinder bueskyting med. I 3D-skyting skyter man på tredimensjonale dyrefigurer i ulike størrelser og ulike avstander. Avstandene kan være både oppgitt og uoppgitt, og dermed blir en del av ferdigheten å kunne bedømme avstanden riktig. 3D-målene er plassert vilkårlig ute i naturen, men løypa er merket, slik at alle går den samme runden.

- Det er både litt stas og skummelt å bli tatt ut til landslaget. Det er jo stas og få litt tilbakebetaling for treninga, og bevis for det. Hovedmålet blir nå VM høsten 2022, avslutter Nergaard med.

I 3D-skyting skyter man på tredimensjonale dyrefigurer i ulike størrelser og ulike avstander. Foto: Privat

ANNONSE