Nea Radio

Norske IS-barn og deres mødre

- Har Frp totalt glemt hva som skjedde med de som forelsket seg med tyskere under krigen? spør Svein Otto Nilsen. Foto: Pensjonistpartiet

- Har Frp totalt glemt hva som skjedde med de som forelsket seg med tyskere under krigen? spør Svein Otto Nilsen, fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Trøndelag i dette debattinnlegget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tirsdag ble det kjent at regjeringen likevel ville hente hjem norske barn og deres mor.
Kvinnen er siktet av PST for deltakelse i terrororganisasjonene IS. 
Det er hensynet til den syke sønnen (5) som gjør at norske myndigheter henter dem hjem til Norge.
Frp tok dissens, og flere i partiet har uttalt seg sterkt kritisk til avgjørelsen og flere ledende Frp-politikere har krevd at partiet må gå ut av regjeringen.


Har Frp totalt glemt hva som skjedde med de som forelsket seg med tyskere under krigen?

NRK 2 hadde for noen måneder siden et program om de såkalte tyskertøsene i Danmark hvor hele 50 000 danske kvinner forelsket seg i tyske soldater under krigen.
Dette var en skremmende dokumentar som viste hvordan samfunnet behandlet folk.
Situasjonen i Norge var nok enda verre og mange mødre og deres barn fikk en forferdelig behandling etter krigen.
Mange kom aldri over denne behandlingen og lider den dag i dag pga. samfunnets kollektive avstraffelse.

Krigsbarn-mødrene hadde de første årene etter krigen et dårlig utgangspunkt på arbeidsmarkedet som enslige, unge og uglesette, og selv om det finnes mange enkeltunntak, resulterte det trolig i vanskeligere økonomi for denne gruppen sammenlignet med andre enslige mødre. Virkningene av manglende barnebidrag, unntak i barnetrygd, morstrygd og andre bestemmelser måtte nødvendigvis få konsekvenser for oppvekstforholdene for barna deres. I tillegg til effekten av denne statlige politikken kom den stigmatisering som de ble utsatt for, og det selvbilde de hadde fått som følge av sine valg under krigen.

Pensjonistpartiet som jeg representerer, kan ikke akseptere at man nå glemmer hva som skjedde etter krigen og den behandling krigsbarnemødrene og krigsbarna fikk.

Jeg foreslo i bystyret i Trondheim for flere år siden at Trondheim kommune burde granske den behandling krigsbarna og deres mødre fikk etter krigen. Dette forslaget fikk dessverre bare min stemme.
Årene går, men behandlingen disse fikk blir aldri glemt.

Til Frp vil jeg si: Det er lov å se tilbake til den behandling de såkalte «tyskertøsene» og deres barn fikk i mange år etter krigen.
Alle kan tross alt gjøre feil i livet.

Svein Otto Nilsen
Fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Trøndelag 
og bystyrerepresentant i Trondheim

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...