Nea Radio

Norske hunder bruker minst antibiotika

FARLIG UTVIKLING: Når stadig flere bakterier hos dyr blir antibiotikaresistente, kan det også bli et problem for mennesker. Foto: AniCura

En fersk europeisk undersøkelse viser at norske veterinærer er de mest ansvarsfulle når det kommer til bruk av antibiotika hos selskapsdyr. Danskene er verst i klassen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mens hele 21 prosent av hundene i Danmark foreskrives antibiotika, får kun fem prosent av de norske hundene slike medisiner, viser en omfattende europeisk undersøkelse utført av AniCura, som har klinikker i hele Nord-Europa.

– Overforbruk og feil bruk av antibiotika kan føre til at bakteriene blir resistente. Da virker ikke medisinen lenger, og sykdommer som kunne vært behandlet kan bli dødelige, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg ved AniCura Dyresykehus Oslo.

Når kjæledyr får en infeksjon med resistente bakterier, kan disse i enkelte tilfeller også smitte oss mennesker. Dette kan bli en farlig sirkel.

– Antibiotikaresistens er et økende medisinsk problem. Jo flere bakterier som utvikler resistens, desto mer komplisert blir det å behandle forskjellige sykdommer og infeksjoner både hos dyr og mennesker, sier seniorforsker Anne Margrete Urdahl ved Veterinærinstituttet.

Ifølge undersøkelsen foreskrives 11 prosent av hundene i de nordeuropeiske landene antibiotika. Norge og Sverige står for det laveste forbruket, med kun fem prosent, mens Tyskland, Østerrike og Sveits ligger på 15 prosent.

– Resultatet avslører at det er fullt mulig å trappe ned bruken av antibiotika, men at flere land henger langt etter, sier Rygg.

Smitte fra utlandet

Selv om Norge har klart å trappe ned bruken, er det ifølge Urdahl avgjørende at andre land kommer etter.

– I dag er det vanlig å ha med kjæledyr på reise. Alvorlige resistensformer som vi foreløpig ikke har i Norge kan fort innføres via husdyr som bærer med seg smitte, sier hun.

En del resistente bakterier gir ikke sykdom hos dyrene, men kan likevel overføres til mennesker, mens for eksempel salmonella kan gi symptomer både hos dyr og mennesker.

– Bakteriene kan spre seg ved at en hund eller katt får tarmbakterier i pelsen og i munnen. Når mennesker klapper og koser med dyrene, og de slikker oss på hendene eller i ansiktet, spres bakteriene. Resistente bakterier kan også spres andre veien, altså fra mennesker til dyr, sier Urdahl.

Slutt på medisin-cocktail

For å minske bruken av antibiotika ved norske dyresykehus har flere rutiner blitt skjerpet. Bedre hygiene, mer nyansert bruk av ulike antibiotika og tettere oppfølging av syke dyr, er noen av tiltakene som er innført.

– Vi kan fremdeles bli bedre, men vi har klart å finne effektive metoder. I dag bruker vi for eksempel mer tid på å dyrke frem bakterier fra syke dyr. Da ser vi hvilken bakterie det dreier seg om, og hvilken type antibiotika som er mest effektiv, og bruker kun denne. Tidligere prøvde man seg ofte mer frem, og måtte gjerne bytte antibiotikatype underveis i et sykdomsforløp, sier Sasja Elisabeth Rygg i AniCura.

Tettere oppfølging av syke dyr for å hindre oppblomstring av infeksjoner, og mer effektiv bruk av antibiotika i forbindelse med operasjoner som gjør at man slipper å bruke mer antibiotika enn nødvendig, bidrar også.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...