Nea Radio

Norsk Fangstmannspris til Tommy Sandal

PRIS: Norsk Fangstmannspris går til Tommy Sandal. Foto: Rune N Andreassen

Norsk Fangstmannspris, The Norwegian Fur Trapper Award, John S. Opdahl-prisen 2020 er tildelt Tommy Sandal for hans videreføring av norsk fangsttradisjon på Svalbard. Prisen deles ut under Villmarksmessa på Melhus lørdag 21. mars.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Norsk Fangstmannspris, The Norwegian Fur Trapper Award, John S. Opdahl-prisen 2020 går til Tommy Sandal for hans videreføring av norsk fangsttradisjon på Svalbard.

Prisen

Prisen er opprettet for å hedre fangstmenn, jegere, lag og/eller foreninger som nasjonalt og/ eller internasjonalt fremmer prisens formål. Kandidater har gjort, eller gjør seg særlig bemerket for sin innsats innen forvaltning og utøvelse av jakt og/eller fangst på en human, effektiv, samfunnsnyttig og/eller forvaltningsmessig bærekraftig måte.
Prisen er og ment å skulle oppmuntre til å holde fangst-tradisjoner i hevd, og gjerne utvikle de inn en moderne verden med nye rammer og behov.
Prisen består av en skulptur i bronse av John S. Opdahl, laget av billedhugger Ole Mauseth, samt en «Pelsjegerpakke» med utstyr til en verdi av 5000,- kroner.

Prisen er opprettet av Anne C. Nesje Bjerkenås etter tillatelse av John S. Opdahl. Den skal deles ut årlig under Villmarksmessa på Melhus. I 2020 vil prisen bli utdelt under Villmarksmessa lørdag 21. mars kl. 1400.

Tidligere tildelinger

Prisen ble første gang utdelt i 2016. Den ble da tildelt Dolf Moerkens og Henk van der Steen på vegne av de mange hundre bisamfangerne fra “Dutch Water Authorities” i Nederland. I 2017 ble prisen tildelt Per Arne Åhlén, Svenska Jägareförbundet, og Fredrik Dahl, Svenska Jägareförbundet og Sveriges Lantbruksuniversitet for deres innsats for å fange mårhund slik at arten ikke sprer seg videre og blir en trussel mot stedegen fauna i Skandinavia. 2018 ble prisen tildelt Tom Aurebekk Udø for hans innsats for fangst av mink for å redusere bestandtettheten til denne introduserte rovdyrarten, som har vært en trussel i forhold til norsk fauna i omkring 90 år. I 2019 ble prisen tildelt Harald Byberg for mangeårig aktiv utøvelse av fangst og utvikling av fangstteknikk,
med særlig interesse for uttak av rovvilt.

Juryen

Juryen har bestått av leder Tor Punsvik, pensjonert viltforvalter hos Fylkesmannen i Agder, Beate Aase Heidenreich, naturforvalter i COWI, Hans Christian Pedersen, seniorforsker på vilt i NINA, Lars Gangås, fellingsleder i Statens Naturoppsyn SNO, John S. Opdahl, legendarisk og internasjonalt anerkjent fangstmann, forfatter og etablerer av Norsk Fangstmannsforening.
John S. Opdahls siste fagbok «Håndbok for en Pelsjeger» er oversatt til engelsk. Den vil snart også foreligge på tysk. John utgir fagbladet “Pelsjeger”, og drifter nettstedene: www.langvind.no og www.pelsjeger.no

Juryens begrunnelse

Alt tidlig i oppveksten markerte Tommy Sandal seg som en meget kompetent og aktiv naturbruker, der jakt og fangst stod sentralt. Han søkte tidlig utdanning innen utmarksfaget, og han gjorde et viktig arbeid for Naturvernforbundet i både Tydal og Holtålen i bekjempelsen av rødrev under fjellrev-prosjekt i Sylene.
I 2003 startet han sin fangstmanns-karrière på Svalbard med den første fangstovervintringen i Mushamna. Han var utplassert på en rekke fangststasjoner som Fritjofhamna, Austfjordneset og Akseløya. På Akseløya er og røkting av ærfuglfuglreir for dun-produksjon en hovedgeskjeft.

Tommy er en særdeles kompetent og aktiv fangstmann. Årlig fangster han et stort antall polarrev i tillegg til å jakte på Svalbard-rein. Han har og gjennom en årrekke levert hundrevis av Svalbard-ryper til restauranter i Longyearbyen. Han fangster også sel til eget forbruk, både som mat for seg og hundene, og for å ivareta pelsen.

Tommy Sandal er og en ydmyk og praktisk miljøverner. Han engasjerer seg aktivt til naturens beste i alt fra arbeidet mot forsøpling fra fiskeflåten på Svalbards kyst, til å forhindre at den økte turismen ødelegger Svalbards unike natur.

Det var en enstemmig jury som tildelte Tommy Sandal prisen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...