Nea Radio

Normaltid som det normale

VIL HA NORMALTID: Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Jenny Klinge. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Leserbrev fra Stortingsrepresentant Jenny Klinge om stilling av klokka fram og tilbake.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2018 kl 11:14

Leserbrev:

EU har endeleg kome på banen i saka om sommartid. Spørsmålet er no om det skal bli slutt på å stille klokka to gongar årleg. Etter at eg sjølv har tatt opp temaet klokkestilling i fleire år, applauderer eg sjølvsagt at det endeleg kan vera håp om å sleppe dette. Eg vil likevel advare sterkt mot at sommartid blir valt til å vera den faste tida. Det er ein grunn til at normaltid heiter normaltid, og det er den tida vi no har i vinterhalvåret.

Då sommartid vart innført, argumenterte forskarane med at dette var betre for helsa vår. Sidan den gongen har forskinga gått framover, og konklusjonen er det motsette: Sommartid skiplar den biologiske klokka og døgnrytmen vår, dermed også søvnrytmen. Eg er oppteken av ungdommen, som er endå meir B-menneske enn vaksne, og som allereie i dag slit med at skulen startar for tidleg. I sommarhalvåret mistar dei endå ein times søvn om morgonane på grunn av sommartida, men skulle sommartid bli innført som det normale heile året, blir problemet endå verre. Og for alle andre B-menneske ville det også bety mange færre timar god, helsebringande og prestasjonsfremjande søvn i løpet av året. Det vil såleis ikkje berre bli negative konsekvensar for den enkelte, men også for samfunnet.

Eg har sjølv sagt at det viktigaste er å ha same tid heile året, og tidlegare meinte eg at dette like gjerne kunne vera sommartid. Det er etter å ha sett meg godt inn i forskinga på døgn- og søvnrytme at eg har endra meining. Vi bør vise større omsyn til folk med søvnproblem enn til folk som ønskjer litt meir lys etter arbeidstid i praksis berre nokre veker ekstra i året. Viss målet er å gi fleire meir lys etter arbeidstid, er det fullt mogleg å innføre meir fleksible arbeidstidsordningar på ein del arbeidsplassar. På ein god del av dei arbeidsplassane der det er vanskeleg å tilby fleksitid, er arbeidstida for øvrig allereie så tidleg som mellom klokka 07-15.

Det er flott at det kan bli slutt på klokkestillinga, men løysinga er ikkje sommartid heile året – det er så ha same tid heile året. Og då er normaltid det rette.

Jenny Klinge
Stortingsrepresentant, Senterpartiet

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...