Nea Radio

Norges første 5G-frekvenser tildelt ved auksjon

5G: ICE, Telia og Telenor skal bygge ut 5G-nettet. Foto: Ola Dragmyrhaug

Ice, Telia og Telenor har vunnet frekvensressurser i auksjonen av 700 MHz- og 2,1 GHz-båndene. Dette er et viktig skritt på veien mot neste generasjon mobilteknologi (5G) i Norge. Auksjonen Nkom arrangerte ble avsluttet i dag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Ressursene i 700 MHz-båndet kan tas i bruk i de kommersielle mobilnettene allerede fra i høst. Dette bidrar til rask utrulling av 5G i Norge, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i Nkom.

700 MHz-båndet inngår i dag i det digitale bakkenettet for TV, men regjeringen besluttet i november 2015 at disse frekvensressursene skal brukes til mobile tjenester i fremtiden. Frekvensressursene kan tas i bruk til mobilt bredbånd og 5G fra 1. november 2019.

Frekvensressurser i 2,1 GHz-båndet, som er et annet viktig frekvensbånd for mobilkommunikasjon, var også til salgs i auksjonen. Auksjonen var en åpen fler-rundeauksjon og pågikk over 19 runder. Ice Communication Norge AS (Ice), Telia Norge AS (Telia) og Telenor Norge AS (Telenor) deltok i auksjonen.

Ice, Telenor og Telia

I auksjonen sikret Ice seg både 2 x 10 MHz i 700 MHz-båndet og 2 x 15 MHz i 2,1 GHz-båndet. Telia og Telenor vant 2 x 10 hver i 700 MHz-båndet.

Telia vant blokka i 700 MHz-båndet med forpliktelser til å dekke utvalgte jernbanestrekninger og Telenor vant blokka med forpliktelser til å dekke europaveier og kystveien fra Mo i Rana til Bodø. Ingen av budgiverne forpliktet seg til å dekke riksveier.

Ices samlede auksjonspris er NOK 337 176 000, mens Telia skal betale NOK 217 881 000 og Telenor skal betale NOK 180 000 000. Til sammen betaler vinnerne NOK 735 057 000 for ressursene.

Bedre konkurranse

Vinnerne kan velge å utsette betalingen av deler av auksjonsprisen i inntil to år, mot at de forplikter seg til å investere 250 millioner kroner i ny og bedre dekning i løpet av disse to årene. Dette er en ny ordning, og målet å er å få bedre dekning i områder som ellers ikke hadde blitt prioritert.

- Tildelingen er viktig for å legge til rette for målene om bedre konkurranse i mobilmarkedet, god mobildekning langs viktige vei- og togstrekninger, og tidlig innføring av 5G i Norge. Dette har vært en svært viktig oppgave for Nkom, sier Elisabeth Aarsæther.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...