Annonse
Nea Radio

Stiklestad 2030:

Norge som nasjon skal feires!

Nedtelling: I 2030 skal Norge som nasjon feires og nedtellingen til nasjonaljubileet er nå igang. Prosjektleder for Stiklestad 2030, Borghild Lundeby holder en lampe der det nå er tent en ild som skal fraktes til Nidarosdomen og holdes i live i 10 år! Foto: Anne Gundersen

Kristningen og nasjonaldannelsen gikk hånd i hånd i Norge. Nå har startskuddet gått for markeringen av nasjonaljubileet i 2030.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Startskuddet for det som skal bli en storslått feiring av Norge som nasjon gikk på Stiklestad under Olsokfeiringen onsdag.

– Nå har vi markert at vi er igang med nedtellingen, sier prosjektleder for Stiklestad 2030, Borghild Lundeby.

– Det har vi gjort ved å brenne Olsokbål og ved å tenne en flamme som skal fraktes til Trondheim og Nidarosdomen.

Flammen skal innom Munkeby og Tautra, før den blir tatt i mot ved nasjonalhelligdommen den 3. august.

– Dette er datoen for Olavshelgenkåringen og ved katedralen blir flammen møtt av preses, av Trondheim kommune og av Olavsfest, sier Lundeby og forteller at ilden skal holdes levende gjennom hele tiåret fram til jubileet i 2030.

– Det er jo ikke hver dag Norge fyller 1000 år, smiler hun.

Lang prosess

Det var ingen selvfølge at jubileet skulle markeres. Det var heller ikke gitt at Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) skulle ha hovedansvaret.

– SNK har hatt 2030 som siktepunkt siden år 2000. Da det ble kjent at jubileet kom inn under statsbudsjettet i 2017, at det skulle være et nasjonalt jubileum og at SNK faktisk fikk ansvaret, gikk vi i gang med å definere hva vi skulle markere og hvordan vi skulle gjøre det.

Lundeby forteller at det fort ble klart at dette ikke var noe SNK kunne gjøre alene, men at det krevdes samarbeidspartnere.

– Dette har vi jobbet mye med og derfor skal 1000-årsfeiringen markeres på forskjellige relevante steder gjennom hele det neste tiåret.

Visjon

I 1930 ble Olavsjubileet markert.

– Nå, hundre år senere, må vi feire på en måte som er riktig for vår tid. Vi lever i et samfunn i sterk endring og derfor må vi må ta opp samfunnsspørsmål som er relevante i dag, mener Lundeby.

– Det er viktig at vi ikke bare er bakoverskuende men at vi også ser på hva Norge skal være. På den måten kan jubileet bli samfunnsnyttig. Vi har som visjon at vi skal skape Norge for nye 1000 år. Her er fellesskap en viktig tanke. Vi må spørre oss selv om hvordan vi kan bli bedre kjent med Olav, med Norge og med hverandre og vi må ha gode opplevelser på veien, understreker hun.

Hør intervjuet med Borghild Lundeby i avspilleren under:

Nøkkelord