Nea Radio

Stiklestad 2030:

Norge som nasjon skal feires!

Nedtelling: I 2030 skal Norge som nasjon feires og nedtellingen til nasjonaljubileet er nå igang. Prosjektleder for Stiklestad 2030, Borghild Lundeby holder en lampe der det nå er tent en ild som skal fraktes til Nidarosdomen og holdes i live i 10 år! Foto: Anne Gundersen

Kristningen og nasjonaldannelsen gikk hånd i hånd i Norge. Nå har startskuddet gått for markeringen av nasjonaljubileet i 2030.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Startskuddet for det som skal bli en storslått feiring av Norge som nasjon gikk på Stiklestad under Olsokfeiringen onsdag.

– Nå har vi markert at vi er igang med nedtellingen, sier prosjektleder for Stiklestad 2030, Borghild Lundeby.

– Det har vi gjort ved å brenne Olsokbål og ved å tenne en flamme som skal fraktes til Trondheim og Nidarosdomen.

Flammen skal innom Munkeby og Tautra, før den blir tatt i mot ved nasjonalhelligdommen den 3. august.

– Dette er datoen for Olavshelgenkåringen og ved katedralen blir flammen møtt av preses, av Trondheim kommune og av Olavsfest, sier Lundeby og forteller at ilden skal holdes levende gjennom hele tiåret fram til jubileet i 2030.

– Det er jo ikke hver dag Norge fyller 1000 år, smiler hun.

Lang prosess

Det var ingen selvfølge at jubileet skulle markeres. Det var heller ikke gitt at Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) skulle ha hovedansvaret.

– SNK har hatt 2030 som siktepunkt siden år 2000. Da det ble kjent at jubileet kom inn under statsbudsjettet i 2017, at det skulle være et nasjonalt jubileum og at SNK faktisk fikk ansvaret, gikk vi i gang med å definere hva vi skulle markere og hvordan vi skulle gjøre det.

Lundeby forteller at det fort ble klart at dette ikke var noe SNK kunne gjøre alene, men at det krevdes samarbeidspartnere.

– Dette har vi jobbet mye med og derfor skal 1000-årsfeiringen markeres på forskjellige relevante steder gjennom hele det neste tiåret.

Visjon

I 1930 ble Olavsjubileet markert.

– Nå, hundre år senere, må vi feire på en måte som er riktig for vår tid. Vi lever i et samfunn i sterk endring og derfor må vi må ta opp samfunnsspørsmål som er relevante i dag, mener Lundeby.

– Det er viktig at vi ikke bare er bakoverskuende men at vi også ser på hva Norge skal være. På den måten kan jubileet bli samfunnsnyttig. Vi har som visjon at vi skal skape Norge for nye 1000 år. Her er fellesskap en viktig tanke. Vi må spørre oss selv om hvordan vi kan bli bedre kjent med Olav, med Norge og med hverandre og vi må ha gode opplevelser på veien, understreker hun.

Hør intervjuet med Borghild Lundeby i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...