Nea Radio

Tror nordmenn vil fortsette å fly etter pandemien:

– Norge har ikke kule nok storbyer

Travelt: Slik så tavla ut på Værnes for under et år siden. Professor i samfunnsøkonomi, Frode Steen, har tro på at nordmenn kommer til å fly igjen. Foto: Andreas Reitan/Arkiv

Professor i samfunnsøkonomi ved NHH Norges Handelshøyskole, Frode Steen, tror ikke nordmenn kommer til å endre reisevanene dramatisk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2021 kl 14:39

Mangel på kule storbyer og ikke minst et kaldt klima, gjør at nordmenn vil fortsette å booke flybilletter når koronakrisa er over, det mener professor i samfunnsøkonomi ved NHH Norges Handelshøyskole, Frode Steen.

– Men på kort sikt ser det mørkt ut. Likevel, på et eller annet tidspunkt skal vi tilbake til en slags normal. Når vaksiner er distribuert og smitten er under kontroll, har jeg tro på det. Når dette vil skje, det er usikkert per i dag.

Han spår at sammensetningen av trafikk vil endre seg.

– Vi forventer at forretningssegmentet blir mindre. Ny teknologi har gjort at vi jobber på en annen måte. Nå gjelder dette fordi vi er tvunget til det, i framtiden vil det bli fordi vi velger det.

Steen mener imidlertid at dette ikke er en absolutt sannhet.

– Møtehverdagen vil komme tilbake. Vi kommer til å få behov for å være tilstede i samme rom. Dette gjelder også nettverksbygging og andre elementer som følger med det å være på samme sted fysisk under konferanser og møter. På et pedagogisk nivå kan ikke det å møtes på internett måle seg med å møtes fysisk.

Det som kan bli konsekvensen av mindre reising i forretningsøyemed, er i følge Steen at såkalte nettverksselskaper, det vil si de flyselskapene som håndterer det meste av forretningssegmentet, vil kunne komme til å tape på antall passasjerer som reiser på business class.

– Dermed vil de tape penger på de som sitter fremst i kabinen og dermed kan det bli dyrere å sitte lengre bak. Der vil de kunne tape terreng til lavprisselskaper på sikt.

Saken fortsetter under bildet:

Frode Steen er professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole. Foto: NHH

Hva som er årsaken til at Norge har subsidiert flyselskapene langt mindre enn mange andre land, er sammensatt, forklarer Steen.

– Ofte er det slik at disse landene eier store andeler i flyselskapene. Dermed har de anledning til å gi større midler. Men det virker litt som om man under pandemien ikke har hatt fokus på statsstøtte- og konkurranseregler på samme måte som før. Dermed har noen land valgt å støtte egne selskap mer enn andre land har valgt å kunne gjøre.

Når det gjelder fritidsreiser, så mener Steen at det vi ser er en midlertidig slump.

– Reisevanene våre kommer nok til å endre seg noe, men i langt mindre grad enn mange skisserer. For hvorfor skulle man ikke ønske å reise sørover til varmen når vi bor i et så kaldt land. Og hvorfor skulle vi ikke ønske oss storbyopplevelser når vi knapt nok har en storby i Norge?

Når det gjelder myndighetenes holdning til luftfarten, stiller Steen spørsmål ved håndteringen av den økonomiske bistanden.

– Flyselskapene har i all hovedsak fått lån av staten, mens enorme beløp har blitt gitt i kontantstøtte til andre bransjer. Så kan man selvsagt diskutere hvorvidt kontantstøtte skal brukes som et middel i det hele tatt, men det er en annen diskusjon.

Hør intervjuet med Frode Steen i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...