Nea Radio

Grensehandelen gikk ned:

Nordmenn satte panterekord

Rekord: Aldri har nordmenn pantet så mange flasker og bokser som i 2020. Årsaken kam være stengte grenser til Sverige. Foto: Infinitum

I fjor ble 92 prosent av alle solgte flasker og bokser i Norge pantet, noe som er ny rekord. I Trøndelag ble det totalt pantet over 122 millioner flasker og bokser i 2020.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I 2020 satte nordmenn ny panterekord, og hos Rema 1000 Røros ble det pantet over 763 000 flasker og bokser. Det er mest på Røros.

– Grensehandelen gikk ned, og vi opplevde vanvittig vekst, sier kjøpmann Nils Martin Tidemann.

Nordmenn er flinke til å pante alt av tomme flasker og bokser. I fjor pantet vi nesten 1,4 milliarder flasker og bokser, noe som er 20 prosent mer enn året før. Gjennom pantingen bidro vi til at 20 800 tonn plast og 11 600 tonn aluminium gikk til resirkulering.

Rema 1000 Røros tok imot 763 084 flasker og bokser i fjor. Dette er hele 37 prosent mer enn året før, og mest av alle butikkene på Røros, viser tall fra panteselskapet Infinitum.

– Folk er flinke til å pante, og du finner neimen ikke mye tomgods henslengt i naturen på Røros. I tillegg er det jo hyggelig å få betalt for å ta vare på miljøet, sier Tidemann.

Saken fortsetter under faktaboksen:

Disse ti butikkene fikk inn mest pant i Trøndelag

1.Obs City Lade: 4 659 464.

2.Obs City Syd: 3 600 588.

3.Rema 1000 Stavset: 1 367 021.

4.Extra Stjørdal: 1 238 761.

5.Obs Steinkjer: 1 197 263.

6.Rema 1000 Husbyfaret: 1 165 697.

7.Rema 1000 Rock City: 1 150 617.

8.Extra Levanger: 930 334.

9.Rema 1000 Bromstad: 891 302.

10. Extra Melhus: 884 950.

92 prosent kom tilbake

I fjor ble 92 prosent av alle solgte flasker og bokser i Norge pantet, noe som er ny rekord. En sterkt medvirkende årsak var de koronastengte landegrensene gjennom store deler av 2020.

– Koronastengte grenser førte til at de fleste bokser og flasker som ble drukket i Norge var norske og kunne pantes. Det bidro til at flere pantet alt, og vi ser at økningen har vært særlig stor i fylkene nær svenskegrensa. Vi nordmenn har gode pantevaner, og det er viktig at vi opprettholder de gode vanene også når grensene åpner igjen. Gjennom å pante sørger vi for at bokser og flasker resirkuleres og blir til råstoff for nye flasker og bokser, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i panteselskapet Infinitum.

Tre ganger Trondheim på topp

I Trøndelag ble det totalt pantet over 122 millioner flasker og bokser i 2020. Bak Obs City Lade på førsteplass, kom Obs City Syd med 3,6 millioner og Rema 1000 Stavset med 1,36 millioner flasker og bokser.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...