Nea Radio

El-sparkesykler:

NKF vil utarbeide nasjonale rettningslinjer

Rune Aale-Hansen er administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening. Foto: NKF

Tilbudet av elektriske sparkesykler forsetter å øke og stadig flere etterlyser mer ordnede forhold.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– El-sparkesykler er et godt supplement til hverdagstransporten for mange. Det er samtidig liten tvil om behovet for å få på plass gode retningslinjer for bruk og forvaltning av dem. NKF tar nå initiativ til å samle landets kommuner for å utarbeide felles anbefaling som vi håper vil bidra til å rydde opp i dette markedet, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening – NKF.

Det siste året, og spesielt denne sommeren, har stadig flere byer opplevd økt tilbud av el-sparkesykler. Måten kommunene tillater utplassering og omfang av antall sparkesykler varierer. På siden av dette har mange brukere hatt ulik forståelse av hvilke trafikkregler som gjelder for sparkesykler. NKF tar nå initiativ til å samle kommune-Norge med sikte på å utvikle enhetlige anbefaling for bruk, plassering og forvaltning av el-sparkesykler.

NKF organiserer hele norsk kommunalteknisk sektor.

– Vi mener det er økende behov for å utarbeide en nasjonal anbefaling for utplassering, forvaltning og bruk av el-sparkesykler. Derfor tar vi initiativ til å samle kommunene for å delta i dette arbeidet slik at vi kan dra nytte av de erfaringene som forskjellige kommuner har. Arbeidet starter opp straks ferien er over. Målet er av vi skal få på plass gode retningslinjer for kommende sesong, sier Rune Aale-Hansen, i NKF:

- Fra vår side vil det også være av interesse å etablere konstruktiv dialog med de ulike leverandørene. Vi har tro på at de seriøse aktørene ønsker å få på plass forutsigbare og gode rammebetingelser, og å være med å utvikle dem. For leverandørene av el-sparkesykler er det verdifullt med forståelig og enhetlig praksis fra kommunene til kommune, og for kommunene er det nyttig å ha gjennomtenkt anbefaling man kan lene seg på.

Vi mener kommunene har handlingsrom for å iverksette lokale tiltak. Blant annet er det slik at dag at kommunene kan regulere kommersiell virksomhet på kommunal grunn. Utleie av el-sparkesykler er kommersiell virksomhet og må derfor kunne reguleres. Selv om NKF altså mener kommunen har et visst handlingsrom er det samtidig ønskelig at samferdselsdepartementet støtter opp om arbeidet slik at vi kan få justert forskrifter eller lovverk dersom det skulle vise seg nødvendig.

Droppsteder, regulering av antall og klare regler i forbindelse med brudd på retningslinjer

– Noe av det vi kommer til å se på knytter seg til om el-sparkesyklene skal ha faste droppsteder og om det skal settes tak på antall operatører og sparkesykler som kan utplasseres – for eksempel i forhold til innbyggertall. Videre bør det avklares reaksjoner for brudd på retningslinjer, som ledd å bidra til oversikt og fremkommelighet på gater og fortau, sier NKF-direktøren: – Det er åpenbart nyttig å minne om og tydelige fastslå at el-sparkesykler er underlagt samme trafikkregler som sykler med hensyn til fotgjengere og ferdsel på fortau, samt utstyr som lys og refleks.

Dette handler ikke om å gripe inn i det lokale selvstyret, men å bidra til å dele erfaring og god praksis gjennom utarbeidelse av forståelig og nyttig anbefaling. Ettersom vi oppfatter at både kommuner, befolkning og leverandører ønsker mer struktur rundt dette, velger NKF nå å ta initiativ sammen med kommunene for å utvikle et nyttig verktøy. I felleskap sikter vi mot å luke ut det som skaper problemer og usikkerhet i hverdagstransporten.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...