Nea Radio

Nidarosdomen har fått lys til 25 millioner

Nidarosdomen har fått nytt lys. Foto: Morten Warholm

Det store lysprosjektet i Nidarosdomen har tatt 3 år og kostet 25 millioner. Nå er det nye lyset på plass og besøkende kan oppleve nasjonalhelligdommens arkitektur på en helt ny måte.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ny belysning vil også gjøre det veldig mye enklere og mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV. Julegudstjenestene i Nidarosdomen vil overføres direkte på NRK både julaften og første juledag.

Nå kan besøkende i Nidarosdomen oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket.
Nidarosdomen har i alle år vært kjent som «den mørke katedralen».

Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig. Takket være uunnværlige bidrag fra ulike offentlige og private givere, har nasjonalhelligdommen nå fått en belysning som synliggjør katedralens fantastiske kunst og arkitektur.

Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, er glad og takknemlig for at det nye lyset er på plass i Nidarosdomen. Både staten, fylket, kommunen, private selskap og privatpersoner har bidratt med penger til dette prosjektet. Denne dugnaden viser at Nidarosdomen betyr mye for mange. Nå får vi endelig vist frem katedralen i all sin prakt til våre mange besøkende.

Fra «gatebelysning» til stemningsbelysning

Siden 2017 har lysdesigner Erik Selmer jobbet med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen.

Det gamle lyset i Nidarosdomen var i prinsippet en avansert form for gatebelysning, sier Selmer. Lyset som var rettet mot det rosa marmorgulvet, ble reflektert opp mot veggene slik at kirken så ut som om den var bygget av sandstein. Kirken var mørk, og alle de vakre detaljene og skulpturene var lite synlige.

De gamle pendlene og lysekronene fra 1960-tallet er nå fjernet. Kilometervis med kabler er blitt trukket, og rundt 1700 nye lyspunkter er montert høyt og lavt i katedralen. En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger, som skal sikre en stemningsfull ramme rundt gudstjenester, konserter og omvisninger. Selmer er fornøyd med resultatet.

Alt lyset kan kobles sammen og dempes, eller økes i styrke, for å vise det som bør fremheves og skape ulike stemninger. En rekke forskjellige lyssettinger for gudstjenester, orgelkonserter og korkonserter er nå programmert inn i et styringstablå der de ansatte i Nidarosdomen enkelt kan trykke på den knappen som aktiviserer den lyssettingen de ønsker.

En utfordrende jobb for prosjektgruppa

Marie Louise Anker fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) er prosjektleder for det omfattende arbeidet. I tillegg til lysdesigner Selmer, har Marie en hel rekke eksperter med på laget; sivilingeniør elektro Silje Ausen Årseth fra SWECO, en rekke elektrikere fra NTE og lysprogrammerer, Sivert Lundstrøm, med lang erfaring fra Trøndelag Teater. Både smeder, murere og snekkere fra NDR bidratt i gjennomføringen av prosjektet, og i tillegg har NDRs Jan Tøndelstrand koordinert det daglige arbeid i installeringen av prosjektet samtidig med at kirken skulle holdes i daglig drift.

– Vi arbeidet i et fellesskap om å finne svar på utfordringene om så få varige spor etter oss som mulig. Gruppen hadde skjulte ressurser som kom fram i denne prosessen alle bidro med engasjement og pågangsmot. 
Vi hadde strenge rammer for hva vi kunne gjøre og hvordan vi kunne gå fram i dette viktige historiske kulturminnet, sier Marie Louise.

– Fysiske spor etter oss skal være minimale for ettertiden. Det er byggets arkitektur og historie, og kirkelige symbol som skal være fokus. Lyset i seg selv skal øke vår bevissthet om arkitekturen og verdigheten bygget har, ikke installasjonene.

Ny belysning vil også gjøre det veldig mye enklere og mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV. Julegudstjenestene i Nidarosdomen vil overføres direkte på NRK både julaften og første juledag. Da kan hele Norge oppleve katedralens fantastiske arkitektur på en ny måte.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...