LOs sommerpatrulje:
Nesten halvparten har brudd

2020-patruljen (fra venstre): Martin Morken, Rebekka Steen, Sandra Åberg Kristiansen og Unn Kristin Ekle mistet ikke humøret selv om funnene de gjorde under årets sommerpatrulje ikke var tilfredsstillende. Foto: LO
Flere brudd på arbeidskontrakter, samt manglende informasjon om verneombud og kameraovervåkning på arbeidsplassen. Det er noen av funnene LOs sommerpatrulje har gjort i år. Ungdomssekretær i Trøndelag, Martin Morken, er bekymret for utviklingen.
Publisert: 20.08.2020 kl 14:40
Sist oppdatert: 20.08.2020 kl 16:21
– Bruddene er hovedsaklig på arbeidskontrakter og info om verneombud. Der ser vi at 14.4 prosent av de vi har snakket med har ikke kontrakt, og så ser vi også at litt over 19 prosent av de vi snakker med har ikke fått informasjon om hvem som er verneombudet på arbeidsplassen. Og det er jo noe vi ser ganske alvorlig på. Spesielt det med arbeidskontrakter. En arbeidskontrakt er jo på en måte din sikkerhet i jobben. Så det var et litt urovekkende tegn, innleder Martin Morken.
Omtrent 200 bedrifter i Trøndelag er blitt undersøkt av LOs sommerpatrulje i 2020. Morken forteller at det har vært en litt annerledes gjennomføring i år enn normalt.
– På grunn av korona så ble det ikke en vanlig sommerpatrulje, slik vi har hatt tidligere år. Vi valgte å kjøre en ren ringepatrulje. Så vi opprettet ett call center her i Trondheim, og så hadde vi fått tak i telefonlista til alle bedriftene i Trøndelag. Og så ringte vi kommune for kommune og bedrift for bedrift, forteller ungdomssekretæren.

Vil ha forbedring: LOs ungdomssekretær i Trøndelag, Martin Morken, er bekymret over mengden brudd på arbeidstakerrettigheter i regionen. Foto: LO
–Et uvanlig år
Morken mener det er vanskelig å sammenligne statistikken fra årets sommerpatrulje med tidligere år på grunn av de spesielle omstendighetene i 2020.
– Som sagt så er det et uvanlig år. Som regel så bruker vi å snakke med dem fysisk. Nå ble det jo mer et sånn telefonintervju. Så det å sammenligne med tidligere år – det er litt vanskelig. Men når vi ser på prosentene fra i fjor til i år så ser vi en liten økning i mangel på arbeidskontrakter her i Trøndelag.
Morken tror den vanskelige situasjonen koronakrisen har satt næringslivet i potensielt kan ha bidratt til økningen i brudd på arbeidstakerrettigheter, som eksempelvis manglende arbeidskontrakt.
– Mye av det kan faktisk være rent press fra arbeidsgiver på grunn av korona, at det er mye som skjer. At ting liksom blir litt gjemt i grøten.
Morken understreker at de fleste tilfellene av manglende arbeidskontrakter har blitt rettet opp av arbeidsgiver etter dialog med sommerpatruljen.
Av de om lag 200 bedriftene som ble undersøkt ble store og/eller små brudd på lov– og avtaleverket i arbeidslivet avdekket i hele 43.9% av bedriftene. Det betyr at rundt 90 av bedriftene hadde brudd.
– Det er veldig mye. Og det er noe vi ser på med litt uhygge, for å si det sånn. Det bekymrer oss veldig, konstaterer en skuffet Morken.
Ungdomssekretæren kan også fortelle at de har avdekket flere tilfeller av brudd på lovverket rundt kameraovervåkning.
– Cirka 5,7 prosent av de vi snakket med har avdekket brudd på kameraovervåkning. Altså de er ikke informert om at det er kameraovervåkning på arbeidsplassen. Og det er også veldig bekymringsfullt – at ansatte kan bli overvåka uten å få vite at de blir det. Det er jo krav om at hvis det er kamera på arbeidsplassen, så skal du vite hvor kameraene er. Og det er det ikke alle bedriftene som har gjort, forteller han.
Ber unge organisere seg
Ungdomssekretæren i LO Trøndelag er ikke i tvil om hva spesielt unge og uerfarne arbeidstakere bør gjøre for å sikre seg mot å bli utnyttet eller krenket på arbeidsplassen.
– Det jeg ville gjort er først og fremst å melde meg inn i et forbund. Og rett og slett spørre dem. Da får du svar på de spørsmålene du vil.
Han omtaler medlemsskap i en fagforening som en forsikring.
– Vi bruker å si at det er for sent å forsikre bilen etter du har krasjet den. Som regel. Så hvis du melder deg inn i en fagorganisasjon – fagforening – da er det din trygghet i arbeidslivet. Og som ung arbeidstaker så er det også elevmedlemsskap. Videregående er gratis, og studentmedlemskap er 250 kroner i halvåret, opplyser Morken avslutningsvis.
Hør hele intervjuet med Martin Morken her: