Nea Radio

LOs sommerpatrulje:

Nesten halvparten har brudd

2020-patruljen (fra venstre): Martin Morken, Rebekka Steen, Sandra Åberg Kristiansen og Unn Kristin Ekle mistet ikke humøret selv om funnene de gjorde under årets sommerpatrulje ikke var tilfredsstillende. Foto: LO

Flere brudd på arbeidskontrakter, samt manglende informasjon om verneombud og kameraovervåkning på arbeidsplassen. Det er noen av funnene LOs sommerpatrulje har gjort i år. Ungdomssekretær i Trøndelag, Martin Morken, er bekymret for utviklingen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2020 kl 16:21

– Bruddene er hovedsaklig på arbeidskontrakter og info om verneombud. Der ser vi at 14.4 prosent av de vi har snakket med har ikke kontrakt, og så ser vi også at litt over 19 prosent av de vi snakker med har ikke fått informasjon om hvem som er verneombudet på arbeidsplassen. Og det er jo noe vi ser ganske alvorlig på. Spesielt det med arbeidskontrakter. En arbeidskontrakt er jo på en måte din sikkerhet i jobben. Så det var et litt urovekkende tegn, innleder Martin Morken.

Omtrent 200 bedrifter i Trøndelag er blitt undersøkt av LOs sommerpatrulje i 2020. Morken forteller at det har vært en litt annerledes gjennomføring i år enn normalt.

– På grunn av korona så ble det ikke en vanlig sommerpatrulje, slik vi har hatt tidligere år. Vi valgte å kjøre en ren ringepatrulje. Så vi opprettet ett call center her i Trondheim, og så hadde vi fått tak i telefonlista til alle bedriftene i Trøndelag. Og så ringte vi kommune for kommune og bedrift for bedrift, forteller ungdomssekretæren.

Vil ha forbedring: LOs ungdomssekretær i Trøndelag, Martin Morken, er bekymret over mengden brudd på arbeidstakerrettigheter i regionen. Foto: LO

–Et uvanlig år

Morken mener det er vanskelig å sammenligne statistikken fra årets sommerpatrulje med tidligere år på grunn av de spesielle omstendighetene i 2020.

– Som sagt så er det et uvanlig år. Som regel så bruker vi å snakke med dem fysisk. Nå ble det jo mer et sånn telefonintervju. Så det å sammenligne med tidligere år – det er litt vanskelig. Men når vi ser på prosentene fra i fjor til i år så ser vi en liten økning i mangel på arbeidskontrakter her i Trøndelag.

Morken tror den vanskelige situasjonen koronakrisen har satt næringslivet i potensielt kan ha bidratt til økningen i brudd på arbeidstakerrettigheter, som eksempelvis manglende arbeidskontrakt.

– Mye av det kan faktisk være rent press fra arbeidsgiver på grunn av korona, at det er mye som skjer. At ting liksom blir litt gjemt i grøten.

Morken understreker at de fleste tilfellene av manglende arbeidskontrakter har blitt rettet opp av arbeidsgiver etter dialog med sommerpatruljen.

Av de om lag 200 bedriftene som ble undersøkt ble store og/eller små brudd på lov– og avtaleverket i arbeidslivet avdekket i hele 43.9% av bedriftene. Det betyr at rundt 90 av bedriftene hadde brudd.

– Det er veldig mye. Og det er noe vi ser på med litt uhygge, for å si det sånn. Det bekymrer oss veldig, konstaterer en skuffet Morken.

Ungdomssekretæren kan også fortelle at de har avdekket flere tilfeller av brudd på lovverket rundt kameraovervåkning.

– Cirka 5,7 prosent av de vi snakket med har avdekket brudd på kameraovervåkning. Altså de er ikke informert om at det er kameraovervåkning på arbeidsplassen. Og det er også veldig bekymringsfullt – at ansatte kan bli overvåka uten å få vite at de blir det. Det er jo krav om at hvis det er kamera på arbeidsplassen, så skal du vite hvor kameraene er. Og det er det ikke alle bedriftene som har gjort, forteller han.

Ber unge organisere seg

Ungdomssekretæren i LO Trøndelag er ikke i tvil om hva spesielt unge og uerfarne arbeidstakere bør gjøre for å sikre seg mot å bli utnyttet eller krenket på arbeidsplassen.

– Det jeg ville gjort er først og fremst å melde meg inn i et forbund. Og rett og slett spørre dem. Da får du svar på de spørsmålene du vil.

Han omtaler medlemsskap i en fagforening som en forsikring.

– Vi bruker å si at det er for sent å forsikre bilen etter du har krasjet den. Som regel. Så hvis du melder deg inn i en fagorganisasjon – fagforening – da er det din trygghet i arbeidslivet. Og som ung arbeidstaker så er det også elevmedlemsskap. Videregående er gratis, og studentmedlemskap er 250 kroner i halvåret, opplyser Morken avslutningsvis.

Hør hele intervjuet med Martin Morken her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...