Nea Radio

Nesten 24.000 ledige i Trøndelag

Oppdal, Stjørdal og Røros har høyest ledighet i fylket.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Per 24. mars er 23 741 ledige i Trøndelag. Dette utgjør 9,7 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten har økt med 18 815 personer, tilsvarende 382 prosent siden 3. mars.

Ni av ti nye arbeidssøkere i perioden oppgir at de “er permittert eller kommer til å bli permittert” som registreringsbegrunnelse. Arbeidsledigheten har ikke vært høyere siden krigen, verken i Norge eller i Trøndelag. Halvparten av de ledige er hjemmehørende i Trondheim kommune.

– Hovedårsaken til dette er en kraftig økning i antall permitteringer som følge av tiltakene iverksatt for å begrense spredningen av koronaviruset. Og det er mye som tyder på at det kommer flere permitteringer som en følge av disse tiltakene, spesielt hvis det fortsetter i flere uker til, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wigum.

– Men det er viktig å huske på at de fleste av disse har en jobb å gå tilbake til. Vi vil forhåpentligvis se en motsatt effekt når tiltakene reduseres, legger Wigum til.

Historisk høy ledighet

Utviklingen på arbeidsmarkedet i Norge de siste to ukene er uten historisk sidestykke, hvor vi har gått fra 65 000 registrerte helt ledige tirsdag 10. mars til dagens 291 000. Arbeidsmarkedet i Trøndelag rammes spesielt hardt innenfor butikk og salgsarbeid. Her er det en økning i ledighet på nesten 4 000 personer siden 3. mars. Også innenfor reiseliv og transport har antall helt ledige økt voldsomt med over 3500 personer.

– Disse yrkesgruppene står for nesten 40 prosent av økningen siden 3. mars. Butikker, hoteller og restauranter var blant dem som ble rammet først av tiltakene og derfor ser vi den voldsomme økningen i antall permitterte her, forklarer Wigum.

Mange unge ledige

Av de 23 741 ledige i Trøndelag er 10 652 kvinner (9,3 prosent) og 13 089 menn (9,9 prosent). 965 ledige på tiltak (0,4 prosent), gir en bruttoledighet på 10,1 prosent. Ledigheten er høyest i prosent av arbeidsstyrken i alderen mellom 20-24 år med 15,4 prosent, og lavest for de over 60 år med 6,5 prosent.

Økning i kommunene

Målt i prosent av arbeidsstyrken har Oppdal den høyeste ledigheten med 13,2 prosent. Deretter følger Stjørdal med 12,0 prosent og Røros med 11,8 prosent. Kommunene med lavest ledighet er Leka med 4 prosent, Osen med 4,4 prosent og Nærøysund med 5,2 prosent.

Siden 3. mars har Lierne opplevd størst økning i ledigheten med 1 175 prosent, dette tilsvarer en økning på 47 personer. Videre har Oppdal en økning på 802 prosent (425 personer) og Røros en økning på 711 prosent (313 personer).

Kommuneoversikt

Trondheim 10,5 prosent
Steinkjer 9,5 prosent
Stjørdal 12,0 prosent
Levanger 8,2 prosent
Verdal 10,4 prosent
Namsos 8,8 prosent

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...