Nea Radio

- Nei til utbygging av Garbergelva

Prestfossan i Garbergelva. Foto: Stig Sund

Mandag møtte Naturvernforbundet politisk ledelse i Klima- og miljødepartementet og ba Regjeringen si nei til bygging av kraftverk i Garbergelva, Oterholtfossen og Onarheim - Hellandselva.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi kan ikke bygge ut disse unike og verdifulle elvene, som alle har store natur- og friluftsverdier. Nå har vi bedt klima- og miljøminister Ola Elvestuen om å legge sin tyngde inn for å få stanset utbyggingsplanene, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet møtte går statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljødepartementet for å be Regjeringen si nei til kraftverkene. Naturvernforbundet har i en årrekke arbeidet for å hindre utbygging i de tre vassdragene. Sakene ligger nå til endelig avgjørelse på olje- og energiminister Freiberg sitt bord. En avgjørelse er trolig nært forestående.
– Vi forventer at Regjeringen prioriterer den flotte og verdifulle naturen og lar disse elvene renne levende og fritt også i fremtida, sier Esmark.

Garbergelva

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ga 26. september 2017 konsesjon til utbygging av Prestfossan kraftverk i Garbergelva i Trøndelag. Naturvernforbundet mener at det ikke har vært gjort tilstrekkelige biologiske undersøkelser i forbindelse med kraftsøknaden og fikk i 2017 utført en tilleggsutredning. Den viser funn av fem rødlistearter, blant dem den sterkt truede flomtvedbladmosen. Utredningen konkluderer med at utbyggingen vil gi store negative konsekvenser for livet i og ved vassdraget. Garbergelva er del av et større helhetlig naturområde uten vesentlige inngrep, noe som vil bli ødelagt om kraftverket bygges.

Oterholtfossen

Når det gjelder Oterholtfossen i Bø i Telemark har NVE innstilt på å gi avslag til kraftverket på grunn av store natur- og friluftsverdier. Naturvernforbundet forventer at Olje- og energidepartementet fastholder innstillingen fra NVE. Det er dokumentert elvemusling flere steder i elva. Arten er rødlistet, utrydningstruet og har hatt en dramatisk tilbakegang de siste 100 årene. I tillegg finnes det relativt store arealer med de rødlistede naturtypene fosseberg og fosseeng, naturtyper som er levested for mange sjeldne arter og et større artsmangfold. Dette vil bli ødelagt ved en utbygging av kraftverket. I tillegg er området viktig for rekreasjon og friluftsliv.

Onarheim - Hellandselva

Den 10. januar 2019 ga NVE tillatelse til å bygge Onarheim kraftverk i Hellandselva i Kvinnherad i Hordaland. Kvinnherad Turlag, Bergen og Hordaland Turlag, Naturvernforbundet Kvinnherad og FNF Hordaland har klagd på vedtaket. Området har store naturverdier og stor betydning for friluftslivet. Utbyggingen vil påføre området irreversible skader i et sammenhengende naturområde, som bærer preg av å være relativt lite påvirket.

– Hele 70 prosent av vassdragene våre er berørt av kraftutbygging. Nå må vi la det som er igjen av norske verdifulle elver får renne fritt, sier Esmark.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...