Nea Radio

Nei til grensejustering

FYLKESMANNEN anbefaler ikke grensejustering nå. Det er seksjonsleder Alf-Petter Tenfjord (t.v.) og fylkesmann Frank Jenssen som har ledet arbeidet med uttalelsen til KMD. Foto: Andreas Reitan

Fylkesmannen i Trøndelag vil ikke justere kommunegrensa mellom Oppdal og Rennebu. Det var i januar i fjor at innbyggere i fire kretser i Rennebu ville bli oppdalinger.-Uten disse fire kretsene vil det bli vanskelig for Rennebu å være egen kommune, heter det i den endelige tilrådningen til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fylkesmannen vil altså ikke anbefale en grensejustering mellom Oppdal og Rennebu nå, men mener at det beste er om de to kommunene slår seg sammen.

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) som har bedt Fylkesmannen i Trøndelag om å komme med en endelig tilrådning i saken om en eventuell justering av kommunegrensa.
Initiativet til grensejustering kommer fra vel 200 av innbyggere i Rennebu, som bor i kretsene Ulsberg-Innsett, Søndre-Innset, Gisnås og Havdal. Befolkninga i disse kretsene utgjør 472 innbyggere, noe som tilsvarer nærmere 17 prosent av kommunens befolkning.

Ti grender

Rennebu består av ti grender
Berkåk
Nordskogen
Ulsberg/Innset
Havdal/Gisnås
Gunnes
Stamnan
Grindal og Tverdal
Hoelsjåren
Voll
Nerskogen

Lang prosess

Det var i januar 2017 Fylkesmannen i Sør-Trøndelag mottok en søknad om grensejustering. Sammen med søknaden var det vedlagt en underskriftsliste, der 203 personer hadde skrevet under. I tida etter dette har det vært en rekke møter med ulike aktører og det er gjennomført høringer. I november i fjor ba KMD Fylkesmannen om å skaffe et bredere kunnskapsgrunnlag om eventuelle konsekvenser av grensejustering. Fylkesmannen fikk også i oppgave å sørge for en god kommune- og innbyggerinvolvering, før Fylkesmannen skulle gi sin endelige tilrådning.

Fylkesmannens tilrådning

Nå er denne tilrådningen klar, og Fylkesmannen mener det ikke bør gjennomføres en grensejustering på dette tidspunktet. Vurderingen er at bærekraften til Rennebu svekkes ved å «flytte» 17 prosent av kommunens innbyggere til Oppdal. Fylkesmannen mener at denne ulempen overgår fordelen for innbyggerne i de aktuelle kretsene.

Fylkesmannen skriver i sin tilrådning at
- Uten disse fire kretsene vil det bli vanskelig for Rennebu å være egen kommune. Samtidig vil dagens Rennebu kommune oppleve utfordringer framover i tid, ikke minst økonomisk. Denne utviklingen har pågått over tid, men har blitt mer krevende også etter kommunens vedtak om å være egen kommune i september 2016.

Fylkesmannen mener derfor den beste løsningen, både for kommunen og innbyggerne, er at Oppdal og Rennebu slår seg sammen. Begge kommuner er sårbare som egne kommuner, samtidig som de har felles muligheter til å styrke seg sammen og i regionalt perspektiv.

Fylkesmannen tilbyr sin bistand til kommunene slik at man kan få en god dialog/prosess om kommunesammenslåing. Fylkesmannen ber derfor om en tilbakemelding fra begge kommuner.

Dersom kommunene ikke finner sammen i inneværende Stortingsperiode (2017-2021), er Fylkesmannens vurdering at hensynet til innbyggerne i de aktuelle kretsene må vektes tyngre. Den omsøkte grensejustering bør da vurderes gjennomført.

Fylkesmannens tilrådning blir nå sendt Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og det er departementet som fatter vedtak i saken.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...